Руска Црква не прихвата сурогат материнство

У Стразбуру, у оквиру прољећне сесије Парламенатарне скупштине Савјета Европе одржана је конференција „Сурогат материнство: кршење људских права“.

14.05.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Руска Црква не прихвата сурогат материнствоУ Стразбуру, у оквиру прољећне сесије Парламенатарне скупштине Савјета Европе одржана је конференција „Сурогат материнство: кршење људских права“.
Главни предмет расправе је био реферат „Сурогат материнство: кршење људских права“ који је припремио Европски центар за право и правду. У документу се говори о кршењу права жена које произилази из њихове комерцијалне експлоатације, а такође и поводом тешкоће утврђивања родитељских права, пошто у процес зачећа, трудноће и узгоја дјетета може бити укључено шест људи (два донора полних ћелија, сурогат мајка, њен муж и „легални“ родитељи дјетета).
Осим тога у документу се истиче и накнадни проблем самоидентификације дјетета, које је родила сурогат мајка и његовог психолошког здравља. У реферету се такође наводе конкретни случајеви кршења права човјека, који су повезани са сурогат материнством.
Приликом тумачења реферата, представник Руске православне цркве при Савјету Европе у Стразбуру, игуман Филип (Рјабих) је казао да, без обзира на постојање закона који дозвољава сурогат материнство у Русији и Украјини, Руска црква не прихвата сличан начин рађања дјеце о чему се говори у Основама њене социјалне концепције у одељку „Проблеми биоетике“.
Као алтернативу игуман Филип је продложио неплодним паровима да се обраћају женама које желе да абортирају, да усвоје њихово дијете. Усвајајући дјецу тих жена не само да се може добити дугоочекивано чедо, него и спасити му живот и сачувати мајку од гријеха чедоубиства.
Радио СветигораKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.