Сабор завршио седмодневно мајско заседање

Свети архијерејски Сабор Српске православне цркве (СПЦ), који је данас завршио седмодневно мајско заседање, протекао је у духу братске љубави и узајамног поверења епископа, оценио је данас владика бачки Иринеј.

24.05.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Сабор завршио седмодневно мајско заседањеСвети архијерејски Сабор Српске православне цркве (СПЦ), који је данас завршио седмодневно мајско заседање, протекао је у духу братске љубави и узајамног поверења епископа, оценио је данас владика бачки Иринеј.
Он је новинарима у београдској Патријаршији рекао да је Сабор одлучио да не мења досадашњи састав Синода.
Према његовим речима, разговарано је о питањима сарадње и односа са сестринским црквама, али и са другим хришћанским црквама и заједницама, као и о дијалогу са другим религијама.
„Због нагомиланих проблема, који нису још доведени до свог коначног разрешења, Сабор је заузео становиште да је најбоље да они епископи који су већ у току решавања проблема, наставе и да покушавају да одлуке и иницијативе Сабора спороведу у наредном периоду у дело”, рекао је епископ бачки Ирининеј, који је и портпарол Цркве.
Он је казао да је Сабору било речи о просвети, организовању рада Цркве, као и питању објективног, озбиљног и одговорног информисања о животу и раду Цркве.
Разговарало се, додао је, о мисији Цркве у свим епархијама нарочито у онима у којима има спорних и драматичних ситуација, као што је у Македонији и делимично у неким другим областима у региону, првенствено у Црној Гори.
Посебна пажња била је посвећена стању и проблемима у дијаспори, посебно на територији Јужне Америке, где СПЦ до сада није имала посебно ороганизовану мисију, рекао је владика Иринеј.
Владика је казао да није било могућности, а ни потребе да се бирају нових епископи.
ТањугKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.