СПЦ упозорила на лажну "аустралијску епархију"

Митрополија аустралијско-новозеландска Српске православне цркве упозорила је да се на интернету појавило саопштење за јавност новоосноване организације под називом "Епархија за Аустралију и Нови Зеланд Слободне Српске Православне Цркве" у којем се на рачун СПЦ износи низ "флагрантних неистина и лажи".

04.01.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

СПЦ упозорила на лажну "аустралијску епархију" Митрополија аустралијско-новозеландска Српске православне цркве упозорила је да се на интернету појавило саопштење за јавност новоосноване организације под називом "Епархија за Аустралију и Нови Зеланд Слободне Српске Православне Цркве" у којем се на рачун СПЦ износи низ "флагрантних неистина и лажи".
СПЦ је саопштила да та невладина организација није православна црква, нити је у икаквој вези са било којом признатом православном црквом у свету.
"Ова група активиста невладине организације, која се потписује као некаква српска слободна црква и епархија, део је грчке групе тзв. `Истинска православна црква Грчке`, односно њене отцепљене фракције тзв. `Кипријановаца`, која је настала из раскола тзв. Синода `Калистоваца` 1984. године", саопштено је из СПЦ.
У саопштењу се додаје да се "њима затим придружила и једна руска секта, основана 2002. године - `Руска истинска православна црква', која се недавно прославила скандалозним покушајем `канонизације` Митрополита Гермогена, тобожњег првојерарха усташке творевине тзв. `Хрватске православне цркве`".
СПЦ је навела да је Јовица Никић, негдашњи игуман Софроније (Никић), који се у саопштењу са наводног "Свесрпског светосавског црквено-народног сабора Слободне Српске Православне Цркве", спомиње као "администратор Епархије", рашчињен и размонашен 2009. године, када је напустио монаштво, погазио монашки завет и побегао из манастира Глоговац, у Епархији бихаћко-петровачкој на Филипине.
"Ти и такви `чувари и бранитељи истине`, у таквом броју, покушавају сада кријући се иза празних флоскула, беживотних придева и наводних веза са организацијом бившег владике Артемија, да се представе као некаква Црква; ни мање ни више него као Српска и Православна, но свакако слободна", наведено је у саопштењу Митрополије аустралијско-новозеландске.

извор: спц.рсKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.