Централна прослава Миланског едикта 6. октобра у Нишу

Централна прослава обележавања 1.700 година од доношења Миланског едикта у нашој земљи почеће 6. октобра 2013. године у Нишу, трајаће неколико дана и имаће свечани и радни део, најавио је епископ нишки Јован на контеренцији на којој су представљени пројекти нишке епрахије за обележавање овог великог хришћанског јубилеја.

30.10.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Централна прослава Миланског едикта 6. октобра у НишуЦентрална прослава обележавања 1.700 година од доношења Миланског едикта у нашој земљи почеће 6. октобра 2013. године у Нишу, трајаће неколико дана и имаће свечани и радни део, најавио је епископ нишки Јован на контеренцији на којој су представљени пројекти нишке епрахије за обележавање овог великог хришћанског јубилеја.
Он је објаснио да је одређено да прослава траје равномерно у току целе године, с тим што би један део посебно био везан за дан цара Константина и царице Јелене (3. јун) док би октобарска централна прослава трајала два или три дана.
- Не поставља се питање, централна прослава се сигурно везује за Ниш. Гости ће прво долазити у Београд јер је ту седиште патријарха, да се поздраве са њим, а потом ће се у Нишу наставити прослава. Центар такве прославе је света литургија, затим следе посете Медијани, новооткривеним гробницама и потом свечана академија. Прослави ће присуствовали сви патријарси и сви представници православних цркава као и сви великодостојници других хришћанских конфесија, тако да ће се направити једно заједничко саопштење, које ће бити једна посланица православнима али ће бити и једна поука хришћанском свету у васељени и свима људима – рекао је владика нишки Јован.
Он је најавио да ће прослава имати и радни део у склопу кога ће бити одржана конференција која ће бити припрема за велики православни Васељенски сабор.
-Ту има велики број значајних тема о којима ће се разговарати јер је то прилика да се мало преиспитамо, да се мало винемо у прошлост али и да превазиђемо неке поделе поготово међу православнима, да се зацеле ране, да се нађу заједничка решења за кључна питања. Тај радни део ће бити и у Београду – објаснио је епископ Јован.
На питање да ли ће бити представника римокатиличке цркве он је одговорио да су “позвани на највишем нивоу”.
У част прославе 1.700 година од Миланског едикта епархија нишка припремила је велики број пројеката у области издаваштва, образовања, интернета, телевизије, музике…
Један део пројеката је завршен а на другима се још ради. Како је саопштено, највећи мисионарски пројекат који епархија нишка прилаже прослави годишњице Миланског едикта је документарна серија “Константиново наслеђе”, која је урађена као шест једночасовних епизода а ДВД издање је преведено на руски и енглески језик.
Објављена је књига “Покајте се и верујте у јеванђеље” у којој су обједињене беседе патријарха српског Иринеја за 25 година на месту епископа
нишког. Из штампе је изашла и књига епископа Јована “Икона и химна Богородици”, на српском и руском, која представља значајно теолошко дело. Одштампана је и књига “Овим побеђуј – крст Христов”, која представља избор најбољих текстова светих отаца о крсту. Ускоро се очекује први том дела Светог Јована Златоустог. У сарадњи са Библијским друштвом Србије верницима у Нишу биће подељено 55.000 примерака Светог писма.
Крст на Винику чека боље време
Одговарајући на питања новинара о нереализованим плановима за изградњу највећег крста на Балкану, који би се налазио на Винику нишки владика је рекао и да се није одустало од тог пројекта, али да за веће градитељске пројекте треба сачекати боље време.
- Као што сам и рекао када сам био устоличен као епископ, не можемо имати гладне под тим крстом, таквим и толиким. А да се уради пут, струја и неки садржај не треба одустати. Али због кризе треба видети приоритете. Исто као и са градњом храмова. Како можемо ми да тражимо од народа или града а имате људе који не могу да преживе. Доћи ће неко боље време за градитељство – рекао је епископ нишки Јован.
Извор: хттп://www.блиц.рс/Вести/Друство/350130/Централна-прослава-Миланског-едикта-6-октобра-у-НисуKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.