Црква у Чешкој и Словачкој може да изгуби аутокефалност

Православној цркви чешких земаља и Словачке, која је аутокефалност стекла пре 13 година, прети губитак тог статуса, пошто се није придржавала услова који се добијају томосом – актом о независности. Како је пренела Верска информативна агенција, та црква се није придржавала установљеног црквеног и канонског реда, јер је пре више месеци обележила 60. годишњицу невалидне прокламације аутокефалије, добијену од, за то ненадлежне, Московске патријаршије.

04.04.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

ИСТАНБУЛ, 4. априла (Тањуг)
Православној цркви чешких земаља и Словачке, која је аутокефалност стекла пре 13 година, прети губитак тог статуса, пошто се није придржавала услова који се добијају томосом – актом о независности.
Како је пренела Верска информативна агенција (ВИА), та црква се није придржавала установљеног црквеног и канонског реда, јер је пре више месеци обележила 60. годишњицу невалидне прокламације аутокефалије, добијену од, за то ненадлежне, Московске патријаршије.
Цариградски патријарх Вартоломеј, духовни вођа светског православља, упутио је чешком поглавару, митрополиту прашком Криштофу, оштро писмо протеста и упозорења у коме је указао на кршења услова аутокефалности.
Свети Синод у Цариграду ће, вероватно после Ускрса, размотрити „покајно писмо” Криштофа, које међутим не пружа, како се наводи, веродостојно објашњење о томе како је дошло до слављења „непостојећег јубилеја”.
Објашњено је, наиме, да се ради о сплету околности и да заправо није слављена аутокефалност већ је то, како се наводи, био „молебан благодарења” поводом 1150. годишњица доласка свете браће Кирила и Методија у Моравију (данашњу Чешку), мада тај јубилеј пада тек идуће године.
Иако, како се сазнаје из кругова Цариградске патријаршије, то „покајање” представља добар знак, писмо ипак није „у довољној мери задовољавајуће”.
ВИА подсећа да, као крајња мера, постоји могућност привремене или трајне суспензије статуса аутокефалности, што би била веома оштра, мада „не немогућа мера”.
Сам патријарх Вартоломеј, међутим, склон је, додаје се, да оконча овај спор и прихвати „покајање” из Прага.
Православна црква чешких земаља и Словачке, до 1992. године звала се Чехословачка православна црква.
Након договорног распада Чехословачке, на црквеном сабору у Прешову, одлучено је да се сачува јединство аутокефалне Цркве и да се она преименује у Православна црква чешких земаља и Словачке.
Извор: www.тањуг.рсKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.