Црква чини све да одврати жене од абортуса

МОСКВА, 13. фебруара - Сагласно анкети коју је спровела, на захтјев Јавне палате, агенција за социјалну технологију „Политех“, само 42% житеља Русије сматра неприхватљивим чинити абортусе, ако је породични буџет низак.

13.02.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

МОСКВА, 13. фебруара - Сагласно анкети коју је спровела, на захтјев Јавне палате, агенција за социјалну технологију „Политех“, само 42% житеља Русије сматра неприхватљивим чинити абортусе, ако је породични буџет низак.
Коментаришући те податке предсједник Одсјека за црквено доброчинство и социјално служење Епископ смољенски и вјаземски Пантелејмон је казао да је невјероватно да послије седамдесет година безбожја, рушења традиционалног система и моралних вриједности многи људи у Русији сматрају неприхватљивим абортусе, саопштава прес служба Синодалног одсјека за доброчинство.
Према подацима анкете, 35% испитаника самтра да је абортус дозвољен у „неким случајевима“, 16% сматра да је увијек допустив.
„У суштини постоје два пута: или мирно гледати како људи раде абортусе или учинити све могуће како би се помогло породицама којима је помоћ потребна“, казао је предсједник Синодалног одсјека за доброчинство, коментаришући податке анкете.
„Некоме може изгледати да није исплативо да има дјецу. Али треба схватити да због тога страда читаво наше друштво – наш народ једноставно неће имати будућност. Ако мислимо само на своју земаљску срећу, то ће довести до трајних посљедица“, додао је предсједник Синодалног одсјека за доброчинство.
„Црква не само да подјећа на то да је абортус гријех, него се труди да учини све како би људе одвратила од тог страшног корака. Оформљен је патријарашки савјет за питања заштите породице и материнства. Дјелује више од 50 црквено-друштвених центара за заштиту материнства. Недавно је Црква у Москви отворила Дом за мајке. Наш приоритетан задатак данас је управо помоћи породици, а прије свега, многодјетној“, истакао је Епископ Пантелејмон.
Сагласно горе наведеним подацима анкете, 63% Руса сматра да људски живот почиње од момента зачећа. „Ми вјерујемо да се човјеку душа даје у моменту зачећа. Иако ембрион у раном стадијуму развоја не личи на човјека, ми знамо да он има душу, значи вјечни живот“, казао је предсједник Синодалног одсјека за доброчинство. „Дакле, он се не може уништити, нити се експериментисати са њим“.
Епископ Пантелејмон је напоменуо да је недавно у Мађарској усвојен нацрт Устава у коме се тврди да људски живот почиње од момента зачећа: Мађарска је прихватила ону норму, која се увијек сматрала правилом.
„Напомињемо да у Декларацији о правима дјетета стоји да дијете због физичке и умне незрелости, захтијева посебно чување и пажњу, укључујући одговарајућу правну заштиту, како прије, тако и послије рођења“.
Извор: Православие.РУKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.