Шта Бог мисли о лажовима

Чак и хришћани који иду у цркву понекад себи дозволе да лажу на овај или онај начин. Ово је олакшано заблудом да многи лаж сматрају ситним грехом. Међутим, пошто ми, хришћани, називајући се ученицима Христовим, желимо да се сјединимо са Њим, Који је Истина, не можемо бити мирни ако себи допуштамо да изговарамо лажи. Лаж не може бити пут ка Господу, она нам не дозвољава да се сјединимо са Истином, све док у својим срцима, у својим уснама и у свом животу њој дајемо место.

13.08.2023. Аутор:: Пријатељ Божији 0

„Недавна истраживања показују да Американци лажу најмање 11 пута недељно. Желели смо да сазнамо да ли искренији живот заправо може проузроковати боље здравље “, рекла је водећа ауторка др Анита Е. Келли, професор психологије на Универзитету Нотр Дам (University of Notre Dame, ND). „Открили смо да се учесницима у истраживању, који су драматично да смањили своје свакодневне лажи, знатно побољшало здравствено стање“.  Такође, учесници који нису лагали известили су да су се њихови лични односи побољшали и да су социјалне интеракције у целини текле глатко током 10-недељне студије.

Али ако су се научници овом темом бавили релативно недавно, тада су верници одавно знали да лагање ни у ком случају није добро - то је забрањено у десет Божијих заповести.

Међутим, упркос тој чињеници, чак и хришћани који иду у цркву понекад себи дозволе да лажу на овај или онај начин. Ово је олакшано заблудом да многи лаж сматрају ситним грехом. Међутим, да то није ситан грех лако ћемо видети ако се окренемо речима Светог Писма.

Божја Реч о лажовима

Књига изрека каже: „Мрске су Господу лажљиве усне“ (Приче Соломунове 12:22). Особа која лаже гнусна је Господу - врло су моћне речи. У Књизи пророка Малахије постоје још снажније речи да је варалица проклет (Мал. 1:14), односно лаж на човека доноси проклетство.

Господ Исус Христос је рекао: „Ваш је отац ђаво; и сласти оца свог хоћете да чините: он је крвник људски од почетка, и не стоји на истини; јер нема истине у њему; кад говори лаж, своје говори: јер је лажа и отац лажи.“ (Јован 8:44). Супротно томе, Господ је за Себе рекао: „Ја сам пут и истина и живот“ (Јован 14: 6). А пошто ми, хришћани, називајући се ученицима Христовим, желимо да се сјединимо са Њим, Који је Истина, не можемо бити мирни ако себи допуштамо да изговарамо лажи. Лаж не може бити пут ка Господу, она нам не дозвољава да се сјединимо са Истином, све док у својим срцима, у својим уснама и у свом животу њој дајемо место.

Иста Књига Изрека каже: „Ко говори лаж, неће се спасити“ (Изреке 19:5). Псалтир такође каже: „Потиреш лажљивце“ (Псалам 5:6). И на крају, апостол Јован Богослов, као очевидац, већ каже: „А страшљивима и невернима и поганима и крвницима, и курварима, и врачарима, и идолопоклоницима, и свима лажама, њима је део у језеру што гори огњем и сумпором; које је смрт друга.“ (Отк. 21: 8). Значајно је да је апостол Јован у односу на лажове нагласио: сви лажови, без изузетка, без поделе на велике или мале лажљивце, судбина је свих лажова у огњеном језеру, односно у паклу.

Дакле, Господ нам је јасно открио шта нам овај грех чини овде и сада и куда ће нас одвести након смрти. Узимајући у обзир ово, није изненађујуће што у Светом Писму Господ позива: „Уклони од уста својих опачину и од усана својих неваљалство удаљи.“ (Пословице 4:24), „Мрзим на лаж и гадим се на њу, љубим закон Твој.“ (Псалам 119:163). Ово је расположење које хришћанин треба да има, и кад каже „мрзим лажи“, не значи нечије туђе лажи, него пре свега своје лажи.

Три врсте лажи

Ево неколико учења из књиге авве Доротеја: „Ниједан лажљивац се не сједињује с Богом, будући да је лаж туђа Богу. Писано је, наиме: „Лаж је од лукавог“... Видите, дакле, од Кога се одвајамо и с ким се лажима сједињујемо: очигледно са злим. Дакле, ако заиста желимо да се спасимо, морамо волети истину свом снагом и свом марљивошћу и заштитити се од свих лажи, тако да нас она не раздваја од Истине и Живота.

"Постоје три различите лажи. Постоји лажљивац у мислима, постоји лажљивац речима и постоји онај који лаже самим животом.“ А затим авва Доротеј наставља, детаљно описујући сваку од ових врста лажи: „Лаже у мислима онај који сумње у друге; ... такав, кад види да неко разговара са његовим братом, нагађа и каже: говори о мени...

Речју, пак, лаже онај који, олењивши се да устане на бденије, не каже: „Опрости ми, јер сам био лењ да устанем“, већ: „Имао сам ватру, несвестицу, и нисам био у могућности да устанем. Био сам слаб“. И говори он десет лажних речи, уместо да се покаје и смири.

Својим животом лаже онај који се, будући развратник, претвара да је уздржљив, или који, будући користољубив, говори о милостињи и хвали саосећајност, или који се, будући горд, диви смирењу. И не диви се он што би хтео да похвали врлину.. Напротив, он име врлине користи или ради скривања своје рђавости, или да би се представио као врлински човек, или, често, да би штетио и повредио неког. И ниједно зло, ниједна јерес, ни сам ђаво не могу да преваре човека, уколико не узму лик врлине.

Како се ослободити навике лагања?

Веома је важно да престанете да се правдате. Преко те навике веома често падамо у лаж, као што је о томе писао авва Доротеј. Додао бих да људе који нам замерају да смо нешто погрешили није брига за наше изговоре. Њима је важно да схватимо да је оно што смо урадили погрешно и да то више нећемо понавити. Само реците: „Да, жао ми је, исправићу се“, и питање је затворено. Мало људи је заинтересовано за било какве изговоре.

А ако вас неко пита нешто о вашем личном животу, о личном животу ваше вољене особе, нисте дужни да одговорите на ово, можете само директно рећи: „не бих да причам о овоме“; или - „ово је лично“ - и то је све.

Ако сте некоме слагали, немојте мислити: добро, отићи ћу на исповест, покајати се и то више нећу чинити. Не, вратите се овој особи и реците: извините, рекао сам Вам неистину, у ствари је све тако и тако. Биће срамота, ужасно срамота. Али следећи пут, овај осећај срама заштитиће вас од ваших лажи.

А у ситуацији када због истине могу и последице да се претрпе, избор не сме да буде лаж, јер хришћанин само на тај начин може да остане са Господом у мислима, у речима и у целом свом животу.

Свештеник Георгије Максимов



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.