Албански екстремисти поново руше гробља

Само недељу дана након вандалског скрнављења 50 гробова на православном гробљу у Косову Пољу, албански екстремисти кренули су у нови поход против гробаља уништавајући на десетине гробова на пет православних гробаља.

21.01.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Албански екстремисти поново руше гробљаСаопштење Епархије рашко-призренске поводом скрнављења 5 православних гробаља на Косову и Метохији и других инцидентата
Призрен-Грачаница, 21. јануар 2013.
Само недељу дана након вандалског скрнављења 50 гробова на православном гробљу у Косову Пољу, албански екстремисти кренули су у нови поход против гробаља уништавајући на десетине гробова на пет православних гробаља претходне ноћи (20/21. јануар 2013. год).
1. На горњем гробљу у селу Клокот у Косовском поморављу јуче поподне, недалеко од Гњилана оскрнављено је 27 надгробних споменика. Полицијска истрага је започела још синоћ.
2. На православном гробљу у селу Прилужје, општина Вучитрн синоћ је око 23.00 часа минирана је гробница породице Анђелковић, највећа гробница на гробљу. Делови разбијене гробнице од снажне експлозије разбацани су по околним њивама. Приступ гробљу још није сигуран јер постоји забринутост да су експлозивне направе постављене и на другим гробовима.
3. На православном гробљу у селу Племетина, општина Вучитрн, оскнрављене су три гробнице, потврдио је локални парох јереј М.П.
4. На православном гробљу у Милошеву, парох из Бабин моста јереј Б.К. потврдио је да су се јутрос полиција и ОЕБС могли уверити да је запаљена гробљанска капела и уништено неколико гробова на гробљу.
5. У току ноћи оскрнављено је и 50 српских гробница на православном гробљу у Призрену, потврдио је парох С.Ђ. Косовска полиција потврдила напад на гробље у Призрену.
Поред ових вандалских напада на гробља, на позив преко фејсбука који је објавила екстремна организације под именом "Албанска народна армија" у Ђаковици је синоћ дошло до окупљања једног броја припадника ултра-националистичке организације Самоопредељење који су покушали да нападну манастир Пресвете Богородице у Ђаковици где живе једине преостале 4 Српкиње из Ђаковице (монахиње Теоктиста и Јоаникија и две старице Васиљка и Нада). Захваљујући присуству већег броја припадника Косовске полиције и КФОР-а напад је онемогућен и црква, која је иначе до темеља разрушена у погрому 2004. године, није оштећена. Монахиње и две старице у добро и безбедно.
Епархија Рашко-призренска најоштрије осуђује овај нови талас насиља који по много чему подсећа на онај из 2004. године и који је као и тада кукавички усмерен против гробаља и светиња СПЦ. Синоћна збивања, нажалост, показују да се на Косову мало шта променило од 2004. године и да и даље постоји велики потенцијал за етнички и верски мотивисано насиље који спроводе екстремне организације под видом патриотизма. Ових дана када Савет Европе расправља о људским правима на Косову и Метохији, свет може још једном да се увери у ком правцу се креће друштво у коме се скрнаве породичне гробнице и нападају и скрнаве хришћанске светиње и обележја. За овакво понашање помајмање се могу тражити оправдања или поводи у најновијим тензијама у Прешевској долини, јер скрнављења српских светиња и гробаља трају већ годинама.
Епископ Теодосије је јутрос из Призрена затражио већи степен заштите православних верских објеката и гробаља и апеловао на међународну заједницу да не дозволи дивљање националиста који не само што наносе бол и штету преосталим Србима који живе на Косову и Метохији већ и огромну срамоту албанском народу.
 Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.