Православна мисија отворена на крају света

ТОНГА, 27. фебруара – Ако се Аустралија сматра крајем свијета, онда се за краљевину Тонга у југозападном дијелу Тихог океана, која се састоји од 176 острва, заиста може рећи да се налази на крају свијета. У главном граду ове уставне монархије Нукуалофа, по благослову предстојатеља Руске Заграничне Цркве, митрополита Илариона, протојереј Михаил Протопопов отворио је прву православну мисију.

27.02.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

ТОНГА, 27. фебруара – Ако се Аустралија сматра крајем свијета, онда се за краљевину Тонга у југозападном дијелу Тихог океана, која се састоји од 176 острва, заиста може рећи да се налази на крају свијета.
Европа је први пут чула за острва Тонга након открића холандских морепловаца Виљема Схаутена и Јакоба Ле Мера 1616. године. Енглески истраживач Џејмс Кук је архипелаг 1773. назвао „Острвима пријатељства“. Тонга је 1900. постала Британски протекторат, задржавши право самоуправљања, а 1970. је добила независност. Краљевина Тонга је чланица УН, Јужнотихоокеанске комисије и Форума тихоокеанских острва.
Тонга је малена краљевина, позната у свијету као прва држава на Земљи која види излазак сунца. Поред тога, то је једина земља у Океанији која никада није била колонизирана. На челу Тонге је Његово величанство краљ Георгије В. Захваљујући независности, краљевство је сачувало своју древну културу и традицију.
У националном погледу становништво је готово хомогено, невелике групе Европљана и урођеника из сусједних земаља не прелазе хиљаду становника по острву. У погледу вјероисповијести, житељи Тонге првенствено припадају разним хришћанским заједницама. Према званичним статистикама, методисти чине највећу групу (48%), мада има велики број мормона (30%), римокатолика (16%), као и англиканаца, адвентиста и пентекосталаца.
Главни град ове уставне монархије је Нукуалофа, гдје је, по благослову предстојатеља Руске Заграничне Цркве, митрополита Илариона, протојереј Михаил Протопопов отворио прву православну мисију. Оца Михаила је пратио Силуан Веа, рођени Тонганац, који свим срцем чезне да његова отаџбина угледа свјетлост Православља.
Званична посјета је трајала од 2. до 7. фебруара ове године, када је изнајмљена пространа кућа у којој ће бити смјештена црква, административни центар и собе за поклонике.
Да би се установила парохија било је неопходно добити подршку представника власти Краљевине, као и поглавара других хришћанских заједница, што је успјешно остварено током посјете.
У суботу 4. фебруара, о. Михаил је крстио двоје дјеце из руско-тонганске породице, а наредног дана служена је прва света Литургија, на којој се причестило седморо вјерних. Тако је положен темељ православне вјере у овој тихоокеанској краљевини.



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.