Исправљање историјске грешке?

Убрзана реконструкција Теолошког факултета на острву Халки поред Истанбула јасан је наговештај да би после четири деценије та институција поново могла да буде отворена, пишу турски медији. Факултет је затворен 1971. године због заоштравања односа Грчке и Турске око Кипра.

04.04.2012. Аутор:: Пријатељ Божији 0

ФАНАР, 4. априла – Теолошки факултет код Истанбула, кроз који су прошли многи познати православни великодостојници, укључујући и васељенског патријарха Вартоломеја Првог, убрзано се реконструише, што је јасан наговештај да би турска влада могла ускоро да исправи историјску неправду и после четири деценије поново је отвори, наводе турски медији.
“Имамо осећај да ће турска предузети кораке за отварање теолошког семинара, и то у блиској будућности”, рекао је за истанбулски Хуријет митрополит Бурсе Елпидофорос Ламбриниадис.
Историјско здање на острву Халки, преко пута Истанбула, сада се реконструише. У томе учествују и стручњаци Универзитета у Солуну.
Теолошки факултет затворен је 1971. године, у време заоштравања односа Турске и Грчке око Кипра. Тадашња влада повукла је тај потез под изговором да жели да контролише све високе верске школе.
Васељенска патријаршија одбацила је ту наметнуту одлуку и на Теолошки факултет је стављен катанац.
Турска се због тога нашла под притиском међународне заједнице, поготово после стицања статуса кандидата за улазак у ЕУ. Поновно отварање Теолошког факутета код Истанбула траже у Бриселу, Ватикану, Атини, као и у међународним верским организацијама.
Према написима локалних медија, то питање је покренуо и председник Барак Обама приликом недавног сусрета са премијером Тајипом Ердоганом на међународној конференцији у Сеулу.
Теолошки факултет на Халкију отворен је пре 170 година и кроз њега су прошли многи познати православни великодостојници, укључујући и садашњег васељенског патријарха Вартоломеја Првог.
У турској влади су у последње време више пута најавили отварање овог теолошког семинара, мада конкретна одлука још није донета или још није јавно саопштена.
Извор: Радио-телевизија Србије



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.