„Бако, шта ће ми икона?“

На Божју помоћ често се брзо заборавља. Уместо да преиспитамо свој живот, настављамо да верујемо у себе и своје способности. Ово дирљиво сведочанство говори о томе како љубав Пресвете Богородице не помућује наш себични заборав на Њу и Њеног Сина, већ како је Она увек ту када нам је поново потребна, чак и када је се тек у невољи сетимо...

25.05.2024. Аутор:: Пријатељ Божији 2

Моја бака ми је поклонила малу икону Пресвете Богородице за матуру. Рекла је да је ова стара икона много пута спасила своје најмилије: на пример, моја мајку када је у детињству била веома болесна од малих богиња; или, мог деду када су покушали да га стрпају у затвор због лажних оптужби за велику крађу (био је директор ресторана).

Иако сам волела своју баку и нисам хтела да је увредим својом неверицом, ипак сам је запитала:

„Бако, шта ће ми икона?“

Била сам представник одељења у школи, члан Комсомола; Објављивала сам текстове у новинама од своје тринаесте године, интервјуишући вође социјалистичке производње и секретаре комунистичке партије из окружних и регионалних комитета.

Рекла сам јој: „Захваљујући једном од мојих чланака, три средњошколке су током лета биле плаћене за рад у једној фабрици, иако су им пријаве пре тога биле одбијене. А ти желиш да имам икону, како би ми се други ученици из разреда и пријатељи смејали? “

Узела сам икону и ставила је у своју кутију са накитом.

Када сам била још у средњој школи, припремала сам се за одлазак на Московски државни Универзитет како бих студирала новинарство. Међутим, нисам успела да се упишем током првог пријмног рока, али други покушај је био успешан. Испало је да је упис те године био тежак. Да бисте били редовни студент, на пријемном испиту сте морали добити 14 од 15 поена, а за свако место је било осам кандидата. Добила сам поен мање него што је потребно. Али у канцеларији факултета су ми рекли да још не журим са пријављивањем за неке вечерње или дописне курсеве. Испало да је и 13 бодова проглашено довољним за упис. Један члан комисије је погледао моје пријаве, мој радни досије (радила сам као курир у редакцији и хонорарни дописник), моје публикације и закључио да имам прилику да постанем редовни студент прве године.

Остало је свега неколико дана до уписа. Сећам се како сам потпуно насумично посегнула за кутијом са накитом, из које сам извадила икону. Почела сам да се молим својим речима и да тражим од Мајке Божије да ми помогне да постанем студент, да бих на тај начин обрадовала и своје родитеље. Неуспех могу да поднесем, ако морам. Припремићу се и почети поново за годину или две. Али тражила сам чудо, јер сам била забринута за своје остареле родитеље, који су се плашили да нећу уписати факултет. Моја мајка је плакала и говорила да су моји пријатељи већ на другој години, а ја још полажем пријемне испите и да се никада нећу ни удати. Плашила сам се да моји родитељи не би могли да прихвате мој неуспех у школи и да би се због тога разболели.

Богородица је чула моје наивне молитве. Кад су ме примили, смејала сам се, плакала и грлила маму, тату и млађег брата на церемонији уписа. Више пута сам проверавала да ли сам још увек на списку прихваћених ученика, да ли је моје име још увек тамо, да није обрисано…

Нажалост, добре ствари и Божја помоћ се често брзо забораве. Уместо да преиспитам свој живот, поново сам вратила бакину икону у кутију. Када би ме пријатељи и школски другови питали како сам успела да уђем на тако престижни универзитет, рекла бих: „Много сам учила, објављивала сам чланке у новинама и часописима, била на радију и чак сам била укључена у омладински програм на Централној телевизији.“ А о помоћи Пресвете нисам рекла ни једну једину реч! Не из скромности, не зато што моји пријатељи нису били верници и нису могли да поверују у помоћ Господа, Његове Пречисте Мајке и Његових светитеља, већ зато што сам у неком тренутку веровала да сам ја довољно способна и да је све у мојим рукама.

Икона је дуго лежала у мојој кутији. Тек након три године поново сам је се сетила. У то време сам била удата и имала сам ћерку. Рођена је здрава и била је веома мирна, ноћу је спавала и никоме није сметала. Чак су се и моје комшије шалиле: „Да ли она икада плаче? Да ли се икада пробуди? У вашем стану је тако тихо, то је нетипично за породице са бебама.“

Једно вече, када је беба имала два месеца, изненада је добила јаке грчеве у мишићима и престала је да дише. Добро је што је моја мајка била тамо и позвала Хитну помоћ. Покушала сам са вештачким дисањем и масажом срца, али ништа није помогло. Притиснула сам своје дете на себе и одједном се сетила бакине иконе. Сузе су падале на икону. Муцајући и тресући се, молила сам Богородицу да се сажали над мојом ћерком. Моје искривљене речи изненада је прекинуо пискутав крик моје ћерке. Била је жива!

Хитна помоћ је стигла баш у том тренутку. Саветовали су нас да одемо у болницу, јер се лекар плашио нових напада. Беба је на неко време престала да дише, а ово би могло лоше да утиче на мозак.

Стајала сам избезумљена: у једној руци икона, у другој уплакано дете.

Лекари су се сажалили на мене:

„Помоћи ћемо вам да спакујете ствари за болницу, и одвешћемо вас тамо, иначе нећете изаћи из овог шока.“

Током пута ка болници питала сам их како су успели тако брзо да стигну. Од тренутка напада до доласка Хитне помоћи није прошло више од два или три минута. (Овај инцидент се догодио 90-тих година, када сте сатима могли чекати Хитну помоћ, ако би уопште и дошла). Испоставило се да су примили лажни позив у близини наше зграде, па је, кад је стигао нови позив диспечера, екипа Хитне помоћи морала да пређе само неколико метара. Одмах сам схватила да то није случајност, већ да Господ и Његова Мајка нису напустили моје дете у опасности.

Слава Богу, имали смо разлога да се радујемо у болници. Сви тестови и анализе су били у реду и брзо смо отпуштени.

Када смо одлазили, питала сам докторицу шта се десило са мојом ћерком и како да избегнем да се то понови. Она је ми без оклевања одговорила:

„Са малом децом се све може догодити. Знате ли зашто су вас одмах довели у болницу? Зато што је још неколико беба у једном дану стигло код нас са истим симптомима. Нећу да улазим у детаље - не желим да те уплашим - већ ћу само рећи: имаш среће. Овде је све у реду. Али, да се то не би поновило, одведи ћерку код свештеника да је крсти. Наш живот и здравље су у Божијим рукама.“

Нисмо трошили време, а кћер смо крстили у Елоховској катедрали у Москви.

Казанска икона Пресвете Богородице више не лежи у кутији са накитом, већ стоји на полици. Али нажалост, никад нисам успела да замолим баку да ми исприча више о овој икони. Волела бих да сам стигла на време и да јој се захвалим и кажем јој да је била у праву.

Алекандра Грипас
За Фондацију Пријатељ Божији превео: Иван Попов
Извор: orthochristian.comKomentari (2)

28.05.2024.

Gorica Slava Bogu i hvals

Slava bogu. Imajmo vere

Коментариши

25.05.2024.

Žarko Tutorov

Slava presvetoj bogorodici i njenom sinu na velikoj ljubavi prema nama grešnicima!

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.