Вапај православног свештеника из Сирије

Радикалне исламистичке групације поново нападају хришћанска насеља у околини Дамаска – овог пута циљ терориста је био град Дејр Атија – преноси информациони портал Цалам1.

28.11.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Вапај православног свештеника из СиријеРадикалне исламистичке групације поново нападају хришћанска насеља у околини Дамаска – овог пута циљ терориста је био град Дејр Атија – преноси информациони портал Цалам1.
Православни свештеник из Дејр Атија, који није навео своје име због безбедносних разлога, послао је отворено писмо агенцији Фидес. Он пише да су терористи упали у град који се налази на 88 километара северно од сиријске престонице, двадесет другог новембра, после чега су запосели градску болницу узевши као таоце све пацијенте који се налазе на стационарном лечењу.
Жртва вандала је био и локални музеј који су терористи опљачкали и разорили; по прелиминарним подацима, опљачкано је и уништено на стотине експоната од изузетне историјске вредности. По сведочанству клирика, такозване «снаге опозиције» су упадале у куће мештана пљачкајући и хапсећи њихове становнике и користећи их као живи штит. Такође, у нападу је оштећено неколико цркава и џамија.
У свом писму отац Ф.Х. је истакао размере катастрофалне ситуације у граду. Након што су терористи успоставили контролу над Дејр Атијем многи житељи градића (чији број становника износи око двадесет пет хиљада људи) покушали су да побегну из насеља. Међутим, ни из далека нису сви успели да прођу кроз контролни пункт «војске опозиције» чији су дежурни проверавали лична документа избеглица. «Сви они који су имали хришћанска имена или презимена, спречени су да изађу из града,» – каже свештеник који истиче да су он и његова породица, који имају имена која традиционално носе муслимани-Арапи, успели да се извуку из зоне коју контролишу радикали.
Отац Ф.Х. је такође упутио специјалан апел светској заједници и црквеном руководству с молбом да помогну «у ослобађању талаца и спасавању Дејр Атија».
Како истиче агенција Фидес још увек нису јасни мотиви који су подстакли терористе да нападну градић који је у току последњих недеља пружио уточиште стотини избеглица из оближњег села Кара у рејону Каламун, који се налази на 90 километара од Дамаска и из либанског села Урас, које је подвргнуто сличном нападу исламиста.Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.