Више од 40 000 вјерних у Јекатеринбургу прославило празник Царских мученика

Према разним процјенама, од 40 до 50 хиљада поклоника сабрало се у Јекатеринбург у навечерје празника Светих царских мученика – Цара Николаја Романова и његове породице.

19.07.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Више од 40 000 вјерних у Јекатеринбургу прославило празник Царских мученикаПрема разним процјенама, од 40 до 50 хиљада поклоника сабрало се у Јекатеринбург у уторак 16. јула, у навечерје празника Светих царских мученика – Цара Николаја Романова и његове породице.
Поноћна света Литургија отпочела је обраћањем високопреосвећеног Митрополита јекатеринбуршког и верхотурског Кирила. Владика је у свом слову открио духовни смисао подвига Царске породице, подвукавши историјски значај тог мјеста и позвавши све православне на одговорност према својој отаџбини.
Митрополит је затим поздравио сталног члана Светог синода Руске православне цркве, високопреосвећеног Митрополита ташкентског и узбекистанског Викентија, који је дошао у Јекатеринбург на прославу празника Светих царских мученика. Митрополит Викентије је претходно 12 година био на челу Митрополије јекатеринбуршке и учинио много на успостављању спомена на свете царске породице. Из овог разлога, Митрополит Кирил му је овом приликом уручио највише одликовање Митрополије – Медаљу Светих царских мученика.
Митрополит Викентије је у захвалном слову заблагодарио предстојатељу Јекатеринбуршке епархије за његов труд на продужењу традиције поштовања Царских мученика, која је отпочела на Уралу прије двадесет година.
Са Митрополитом Кирилом и Митрополитом Викентијем свету Литургиију служили су Епископ рјабински и углички Венијамин, Епископ павлодарски и екибастушки Варнава, Епископ нижњетагилски и серовски Инокентије и Епископ каменски и алпајевски Сергије, као и бројно свештенство више епархија.
Причешће вјерних, због великог броја причасника, обављено је из 100 путира, које је у Храм на крви донијело свештенство Митрополије јекатеринбуршке.
Након свете службе, архијереји, свештенство и хиљаде вјерних кренули су у литији ка Гањиној јами, путем којим су у ноћи њиховог страдања ношена тијела светог цара Николаја и његове породице.Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.