Где ни мртви не почивају на миру...

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска најоштрије осуђује скрнављење 58 надгробних споменика на српском православном гробљу у Косову Пољу. Овај акт крајњег варварства, нажалост, показује да данас на Косову и Метохији не страдају само преостали Срби, већ мира немају ни њихови упокојени сродници.

16.01.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Где ни мртви не почивају на миру...Саопштење Епархије рашко-призренске
Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска најоштрије осуђује скрнављење 58 надгробних споменика на српском православном гробљу у Косову Пољу. Овај акт крајњег варварства, нажалост, показује да данас на Косову и Метохији не страдају само преостали Срби, већ мира немају ни њихови упокојени сродници. Већ годинама смо сведоци бесомучног рата против мртвих, који се одвија пред очима међународне заједнице и привремених косовских институција. Овакво понашање одраз је једне шире политичке атмосфере и (не)културе која је испуњена неиживљеним национализмом, нетрпљеивошћу према припадницима других нација и вера и одсуством владавине права и закона. Починиоци овог злочина тешко да ће икада бити идентификовани, јер то није учињено ни у случају стотина других српских гробаља који још леже у рушевинама.
Ипак, ове тужне слике оскрнављених гробница од Косова Поља, Јужне Митровице, Старог Грацког, раскопаних гробаља по Метохији... болан су подсетник стварне ситуације у којој данас живе косовско-метохијски Срби. Истовремено ове слике су и живо сведочанство пред очима цивилизованог света да је Косово и Метохија данас једини део европског континента где ни мртви не могу да почивају на миру.
Одговорност за оваква и слична недела нарочито сносе они који тринаест година након рата упорно настављају са кампањом мржње и нетрпељивости према српском народу на Косову и Метохији - од екстремних политичких група, оних који своје "херојство" показују рушењем гробова, до локалних медија који најчешће овакве случајеве склањају од светла јавности. Данас пред испитом нису само локалне институције, које морају нешто предузети да заштите хришћанска гробља, већ и међународни представници који ће ваљда једном постати свесни да толерисањем рушења хришћанских споменика и обележја на Косову и Меотхији ризикују да такав вандализам дође и пред њихова врата.Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.