Декларација Синода Православне Цркве Молдавије

Под председавањем Високопреосвећеног митрополита Кишињевског и целе Молдавије Владимира одржана је ванредна седница Синода Православне Цркве Молдавије.

24.06.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Декларација Синода Православне Цркве МолдавијеПод председавањем Високопреосвећеног митрополита Кишињевског и целе Молдавије Владимира одржана је ванредна седница Синода Православне Цркве Молдавије.
У току седнице на разматрање и дискусију је изнет низ тема од великог значаја за црквени и друштвени живот наше Цркве и земље. По завршетку седнице чланови Синода су усвојили заједничку Декларацију која је упућена руководству земље и молдавског народа у којој се једногласно изражава забринутост због настале тенденције ка легализацији одређених облика аморалног понашања, што за последицу има духовну и социјалну деградацију.
У наведеном документу садржани су следећи предлози и очекивања и упућени руководству земље:
Декларација Синода Православне Цркве Молдавије
упућена руководству земље и благочестивом молдавском народу
Поштовани представници државне власти!
Сви ми одлично знамо из историје наше земље да је Православна Црква увек била фундаментална основа за формирање и дуготрајно постојање националног култа и моралних обичаја нашег народа. У време тешких искушења управо она је служила свом народу као духовна болница и велика утеха, а у време мира и спокоја – као школа духовног развоја. Сви велики освајачи су увек имали у виду овај кључни фактор.
Данас Православна Црква у Молдавији врши своју мисију у периоду провокација које се стално појављују у друштву, како духовно-моралног, тако и геополитичког поретка. Непрекидна борба у ове две равни друштвеног живота повлачи за собом озбиљан пад перспективе правилног развоја младог нараштаја и рађа у срцима наших верника неиздржив бол и тугу.
Све што се тренутно дешава у нашој земљи под изговором поштовања људских права, у већини случајева није ништа друго до програм усмерен на укидање и самоуништавање нашег националног идентитета, формираног на основу духовних хришћанских вредности, које имају већ преко 2000 година.
После многих провокација које су се десиле у последње време, Православна Црква Молдавије је из мајчинских побуда покушала да устане у заштиту свог народа.
Данас, по истеку месец дана од последњег обраћања Синода Православне Цркве Молдавије руководству земље с молбом за поновно разматрање барем Закона о антидискриминацији, коначно констатујемо да је глас Цркве – друштвене институције, која има највиши проценат поверења у молдавском друштву, био потпуно игнорисан.
Све то нас приморава да закључимо да су за последњих неколико година Православна Црква Молдавије и њена верна чеда, а то је 93,4% целог молдавског становништва, били једноставно искључени из плана владе у корист нетрадиционалних сексуалних мањина.
Међутим, желели бисмо све да подсетимо да за нас, православне хришћане, не постоји друга виша вредност у овом кратком животу, осим поштовања Јеванђељског учења Господа нашег Исуса Христа.
Пошто смо се заклели Господу да ћемо стајати на стражи вере и по сваку цену се супротстављати ширењу греха, тренутна тешка ситуација захтева од нас да начинимо избор између вечног Христа и пролазне владе са свим њеним антихришћанским законима. Природно, бирамо прво.
Ово стање ствари обавезује нас да се изјаснимо као опоненти и да се отворено дистанцирамо од оних који јавно ограничавају Христову Цркву, зато што ова лица по канонској традицији Православне Цркве својим делима сама себе искључују из окриља Цркве. А то значи да се ова лица лишавају приступања Светој Тајни Причешћа, а повратак наведених лица под окриље Цркве зависи од њихових конкретних дејстава и од саме њихове жеље да буду унутар црквене ограде или ван ње.
Истовремено, Црква задржава право да користи сва црквена канонска средства и мере за заштиту огромне православне већине у земљи од опасности ширења духовне смрти у нашем друштву, а то су:
Покретање припремних мера за сазивање Свеопште скупштине свих верника Кишињовско-Молдавске Митрополије на којој ће се сва пуноћа Православне Цркве Молдавије коначно изјаснити у вези с новим провокацијама на које Црква наилази.
Дајемо благослов да се у периоду од 2. августа до 21. септембра обави Литија на целој територији Молдавије, Покајнички пут целог молдавског народа с молитвама за даровање опроштаја и победе над свим видљивим и невидљивим непријатељима.“
Као посебна тема за разматрање члановима Синода су понуђена питања везана за припрему поводом прославе 200-годишњице оснивања Кишињовско-Хотинске епархије. Такође је размотрена тема предстојеће канонске посете Његове Светости Патријарха Московског и целе Русије Кирила Молдавији на јесен ове године.
Са руског Марина Тодић
Извор: Православие.Ру.Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.