Доста је било, време је за побуну!

Ми се не боримо против крви и меса, него против поглавара, против власти, против владара таме овога света, против духовне злобе на висинама. Погледај око себе. Свет је потпуно супротстављен Христу. Зато је време је за побуну! Против наше воље! Против наших страсти! Против целог света, окрећући се само и потпуно Христу.

05.04.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Последњих неколико година откриле су нам да су свет и они који су од њега „саможиви, среброљупци, хвалише, поносити, хулници, непокорни родитељима, неблагодарни, неправедни, нељубавни, непримирљиви, опадачи, неуздржници, бесни, недоброљубиви, издајници, нагли, надувени, који више маре за сласти него за Бога, који имају обличје побожности, а силе су се њене одрекли.” [2. Тимотеју 3:2-5] Моћи овог света настоје да униште човечанство и самељу тебе и мене у прах. Њих није брига за ваше наде и снове, нити за ваша достигнућа и почасти. Ове моћи су биле и наставиће да буду мучитељи човечанства које вас доводе до психозе, са ентузијазмом посматрајући вас како тетурате на ивици малодушја и разарања.

Јер ће људи постати саможиви, среброљупци, хвалише, поносити, хулници, непокорни родитељима, неблагодарни, неправедни, нељубавни, непримирљиви, опадачи, неуздржници, бесни, недоброљубиви, издајници, нагли, надувени, који више маре за сласти него за Бога, који имају обличје побожности, а силе су се њене одрекли. И ових се клони.

Ви, као и многи, говорите о слободи и суверенитету све док се пењете степеницама до олтара деспота, молећи их за вашу слободу. Не могу вам дати слободу више него што камен може произвести крв. Ви се хвалите на мрежи и у затвореним круговима како бисте уништили све што стоји између вас и ваших најмилијих, а ипак не узимате у руке најосновније оружје. Уместо тога, савијате се у дослуху са овим моћима, отупљујете своју кривицу са задовољством и мазите своје страсти. Ово није пут онога ко тражи слободу. Ниједан мушкарац или жена који поштују себе не моле свог отмичара за слободу, они је узимају и то силом! Дакле, молим вас браћо и сестре у Христу, доста је било, време је за побуну!

Постоји стара фраза коју је написао латински писац Публиус Флавиус Вегетиус Ренатус која каже: „Зато нека се онај ко жели мир припреми за рат“. Зато се учврстите и припремите за рат. Свети Јустин Поповић каже: „Човек у овом свету мора да реши проблем: да буде са Христом или да буде против Њега. И о томе одлучује сваки човек, хтео или не хтео. Он ће или бити Христољубац или борац против Њега. Не постоји трећа опција.” Свети Севастијан Дабовић као да нас ратним покличем диже војску, „Пробудите се! Свет коме се клањате само вам ласка. Тежина вашег тела не би требало да вас одврати од нашег Спаситеља — Бога духова и сваког тела. Ако наставите да дремате, неприметно ћете пасти под утицај злих духова, који су нестрпљиви за друштво чак и са свињама. Пази да те не опседне ђаво.” Сам наш Господ Бог и Спаситељ Исус Христос нам каже да се: „...царство небеско на силу се узима, и силеџије добијају га.“ [Матеј 11:12]

Хришћани! Не заговарам да се дигнете оружјем против онога што пропада, него вас молим да пажљиво и понизно приступите својој души. Положите се голи на олтар исповести пред Господом. Завапи му и сузама се очисти. Ти си са намером приступио огњеним водама и предао се Господу Христу тражећи да му служиш целим бићем својим. Не заборави заклетву коју си својом вољом (трипут) изрекао Богу пред свештеником, својим кумовима и свим небеским војскама: „Одричеш ли се сатане и свих дела његових, и свих анђела његових, и сву његову службу и сав свој понос?" , одговарајући: „Одричем га се!“. Пљунуо си на ђавола и сјединио се са Христом. Окренувши се од свог пређашњег, приступио си огњеном извору који сагорева некадашњег човека и када си васкрсао из мртвих, почео си да ходиш у новини Живота (Господа).

Свети Варсануфије са мудрошћу опомиње на подвиге: „У подвигу молитве неопходно је приморавати се и принуђивати се на молитву“. Свети Јосиф Исихаста каже: „Једина нада за спасење од обмана и јереси, новотарија и замки злих људи и ђавола је молитва, покајање и смирење. Kолико нам је обмана, јереси, новотарија и замки постављено? Многи од њих не долазе од оних изван Цркве, већ изнутра. Добронамерни људи, који су својим рационалним расуђивањем одлучили да разумеју ствари Божје боље од наших светих отаца који су били пре нас. Бежите од света браћо и сестре. Пригрлите смирење, покајање и молитву.

Слобода долази од Христа и ни од кога и нигде више. Кроз смирење се може ући у духовни начин живљења, говора и чињења ствари које су Богу угодне и истинским покајањем и молитвом постаје странац овом свету. Апостол Павле нас моли „зато, браћо, по милости Божијој, да принесете тела своја у жртву живу, свету, Богу угодну, што је ваша разумна служба. И не будите саобразни овоме свету, него се преобразите обнављањем ума свог, да бисте доказали шта је то добра, пријатна, и савршена воља Божија.” И опет нас апостол Јован подстиче да „не волимо свет, ни оно што је у свету. Ако ко воли свет, љубави Очеве нема у њему.”

Љубљени Божији, „ми се не боримо против крви и меса, него против поглавара, против власти, против владара таме овога света, против духовне злобе на висинама. Погледај око себе. Зар не видиш да се приближио час? Свет је потпуно супротстављен Христу. Како је било када се оваплотио, ходао међу људима, био издан и разапет, тако је и данас. Као што је сишао у пакао, уништио смрт смрћу, устао из мртвих и узашао на небо, тако Он силази и у дубину нашег бића, уништавајући оно што му ми дозвољавамо. Шта користи човеку да отвори врата своје куће да прими госте, али их спутава на улазу, нити им дозвољава да уђу у потпуности или да вечерају с њим? После неког времена обојица одлазе, гости својим кућама, а домаћин у своју унутрашњу собу, одбивши своје госте и благослов гостопримства.

Зато узмите оружје духовног ратовања и останите чврсти у својој решености да се приближите нашем Господу Богу и Спаситељу Исусу Христу. Јеси ли пао? Устани! Обришите прашину и бежите до свог иконог угла, падите ничице пред Богом и признајте своје грехе. Он брзо чује и опрашта! Да ли се мучите? Трчите на молитву и молите се Пресветој Богородици Марији која је наша заштитница и заступница! Да ли сте летаргични? Уз велику силу, пробудите се и дођите себи! Што је доста - доста је! Време је за побуну! Против наше воље! Против наших страсти! Против света окрећући се само и потпуно Христу.

За Фондацију Пријатељ Божији превео: Петар Волков
Извор: ascendingthecross.wordpress.comKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.