Еволуционизам – не!

Наука је постојала и пре Дарвина, па зато одбацивањем његове теорије еволуције врста Црква не показује своје противљење науци. Тврдње да она то чини су тенденциозно искључиве и злонамерне. Ако одбацимо неки лош лек, не значи да смо против медицине. Својим претпоставкама Дарвинизам је апсолутно дао легитимитет свим каснијим античовечним философијама у свету од комунизма до расизма и фашизма. Својим учењем о ,,природној селекцији", дарвинизам је учинио да принцип права јачега буде уведен и у људско друштво.

07.08.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Када као православни богослов критикујем еволуционизам, не критикујем науку и научна достигнућа нити прихватам протестантски креационизам, некритички и буквално, нити сам креациониста типа америчких протестаната, али апсолутно нисам дарвиниста! Сматрам да дарвинизам није никаква научна теорија него једна недоказана подметачина која се дебело плаћа у овом безбожном и богоборачком свету, те ми је и овакав протестантски креационизам, какав-такав и ,,мањкав" како неки кажу, ближи него безбожни, масонски, сатански пост-дарвинизам, па зато и не разумем оне ,,православне богослове", а има их на жалост, који се својски труде да оправдају и који, авај, подржавају дарвинизам, конкретно еволуционизам, а оне који су против тога, а Црква јесте против дарвинизма, називају ,,људима који су против научних чињеница и науке" и ,,заосталим људима". Такве богослове сматрам веома неозбиљним и заблуделим.

Једноставно не разумем, иако је креационизам ,,мањкав", буквалан, морамо признати, како може једном православном теологу да буде ближа дарвинистичка теорија стварања света и живота од ,,мањкавог" креационизма (зар не долази и Дарвин из протетстанског миљеа?!)?! Нека ми такав богослов објасни проблем биолошке смрти у таквом његовом богословском схватању, систему, па да онда дискутујемо, а сувишно је и говорити да Црква апсолутно одбацује дарвинистичку, односно, пост-дарвинистичку теорију стварања човека.

Црква није против науке да се разумемо! Теорија еволуције је само теорија, а не наука! Једина научно доказана ствар у еволуционизму је промена унутар врсти, микроеволуција(1), која се стално дешава у природи и није никакав доказ или потврда дарвинистичких теорија. Физичка промена унутар једне врсте назива се микроеволуцијом и библијски је оправдана. Нека птица, нпр. може временом да добије неко различито перо или да промени кљун. Цео дарвинизам почива на макроеволуцији, по којој једна врста може прећи у другу, да еволуира, временом: гуштер у диносауруса, мачка у пса, мајмун у човека. Не постоји нити иједан валидан доказ за ову тврдњу, која је ништа друго до једна тенденциозна измишљотина. Сви остали докази су једна научна-фантастика, претпоставке(2) и подметачине. Ако смо против еволуционизма, не значи да смо и против науке него против свих ових подметачина. На жалост ниједна друга теорија, наука, се не признаје данас у научним круговима. Ваљда ће је бити, зашто да не!

Еволуционизам (маркоеволуција) имплицира постојање биолошке смрти. Богослов који ово подржава, признаје и да је Бог створио смрт, а не да је смрт дошла преступом првих људи како нас учи Библија, конкретно Постање. Дакле, Бог је створио смрт, бол, патњу и болести по овој теорији. Добро, како ће такав богослов да објасни значај Христовог Крстоспасоносног дела и Васкрсења у светлу, по њему, природне богостворене биолошке смрти? Наравно да не може, јер је апсурд! ,,Савршени Бог ствара несавршени болесни и смртни свет и после страда на крсту, умире и васкрсава побеђујући смрт, коју је Он створио!?" Какав апсурд, каква будалаштина и неозбиљност! Али авај, свако има право на своје мишљење и има право бавити се теологијом, али апсолутно нема права стављати своја ничим потврђена, игноратнтна, шарлатанска и јеретичка мишљења за ауторитативна и са подсмехом гледати на оне који следују учења Светих отаца и Цркве!

Наука је постојала и пре Дарвина, од биологије до астрономије итд. Одбацивањем једне теорије, а посебно ако је лаж и подметачина, односно претпоставка у овом случају, не значи да одбацујемо целу науку или да смо против ње. Такве тврдње су тенденциозно искључиве и злонамерне. Ако одбацимо неки лош лек, не значи да је медицина лоша или да смо против медицине. Својим претпоставкама Дарвинизам је апсолутно дао легитимитет свим каснијим античовечним философијама у свету од комунизма до расизма и фашизма својом ,,природном селекцијом", по којој јаче врсте савлађују слабије, право јачег, а будући да је по њима човек ,,човеколика живуљка", онда ,,право јачег" влада и у свету антропоса. Ако је и било неке врсте ,,еволуције", онда је то била микроеволуција, која траје и дан данас, све остало су тендециозне лажи ,,скухане" у антихрићанским круговима ради уништења хришћанске цивилизације.

Да резимирамо: човек је створен као икона Божија, као икона Сина Очевог и Јединородног, као икона саме Божанствене Тројице, створен као највећа вредност у универзуму, као мали Бог по благодати, а не као човеколики мајмун.

1. Сва данас научна истраживања базирају се на микроеволуционим истраживањима, која је, као што рекосмо и библијски оправдана. Нити иједно научно истраживање се не базира на макроеволуцији, тако да атеисти и богоборци тендециозно и лажно нападају Цркву да је против науке, јер је против макроеволуције, која је срж дарвинизма.

2. Постоје и космичка еволуција, хемијска еволуција, звездана и планетарна еволуција и органска еволуција унутар Теорије Еволуције и све оне су базиране на претпоставкама.

Иван Миладиновић, православни теолог-вероучитељKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.