Епископ Теодосије: Од погрома 2004. није било теже

Епископ рашко-призренски Теодосије изјавио је да ситуација на Косову и Метохији није била тежа још од погрома у марту 2004. године.

23.01.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Епископ Теодосије: Од погрома 2004. није било тежеЕпископ рашко-призренски Теодосије изјавио је да ситуација на Косову и Метохији није била тежа још од погрома у марту 2004. године.
"Након овог најновијег таласа насиља, ситуација на Косову и Метохији је на најнижем нивоу од мартовског погрома 2004. године. Прошло је пуних осам година од тог страшног догађаја, а видимо да и даље постоји спремност једног дела албанске заједнице да почини најстрашније злочине, међу којима је и варварско скрнављење гробова", рекао је Теодосије за "Блиц".
Он је указао да је мучан осећај када гледа слике поломљених гробова и запаљених крстова.
"Ово је слика Косова и Метохије 14 година после рата и опомена Европи која ове године слави 1.700 година Миланског едикта и давање слободе хришћанству. Европа не сме да дозволи да се након толико векова поново пале крстови и уништавају хришћанске светиње и гробови. Ови немир су нанели душевни бол Србима и свим хришћанима који гледају ове слике, али много већу цивилизацијску и моралну срамоту наносе косовским Албанцима", рекао је епископ рашко-призренски.
Он је подсетио да су сви међународни представници осудили ово насиље, нарочито шеф канцеларије ЕУ Самуел Жбогар, Кфор, ОЕБС и други.
"У речима тих људи видим запрепашћеност бруталним сценама које се могу видети по нашим гробљима. Кфор и полиција су појачали присуство око наших објеката и колико се може видети, постоји чврст став да се не дозволи даље насиље против хришћанских светиња", рекао је Теодосије.
Он је истакао да када ни кости упокојених немају мира у овој земљи, многи се питају каква их будућност чека међу људима који не презају ни од раскопавања гробова.
"Али народ је храбар и вековима подноси такве злочине, па ово може само да нас још више оснажи. Када је реч о свештенству, оно је безбедно иако су две монахиње и две старице у манастиру Пресвете Богородице у Ђаковици провеле бесану ноћ, док су насилници урлали само тридесетак метара даље, желећи да спроведу одлуку својих вођа да униште ову светињу", рекао је епископ Теодосије.Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.