Забрана абортуса о трошку државе

Председник Синодалног информативног одељења В.Р. Легојда је подржао законодавни предлог измене члана закона «О обавезном медицинском осигурању у Руској Федерацији», којим се предвиђа законодавна забрана финансирања абортуса о трошку буџетских средстава, изузев вршења абортуса због медицинских показатеља.

16.11.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Забрана абортуса о трошку државеПредседник Синодалног информативног одељења В.Р. Легојда је подржао законодавни предлог измене члана закона «О обавезном медицинском осигурању у Руској Федерацији», којим се предвиђа законодавна забрана финансирања абортуса о трошку буџетских средстава, изузев вршења абортуса због медицинских показатеља.
«Црква поздравља иницијативу законодаваца која предвиђа увођење забране за вршење абортуса о државном трошку по избору оних жена којима не прети опасност по живот,» - изјавио је В.Р. Легојда. Он је додао да то не значи да је жена лишена могућности да изврши абортус за сопствени новац.
«Овде је главно то што руски порески обвезници који не прихватају абортус, а међу којима има православаца, муслимана, Јевреја и представника других религија, као и неверујућих противника абортуса, неће делити одговорност за овај неморални акт лишавања живота нерођеног детета с онима који су се на њега одлучили,» - истакао је председник Синодалног одељења.
Представник Цркве је истакао да је још 2011. године Његова Светост Патријарх Московски и целе Русије Кирил упутио државном руководству Руске Федерације предлог да се операције прекида трудноће (изузев случајева директне опасности по живот мајке) искључе из система медицинског осигурања и да се забрани обављање абортуса од средстава пореских обвезника. «Држава, која наступа у име целог друштва, не треба да финансира оно што не само да подрива моралне основе, већ једноставно доводи до изумирања становништва, као и до многобројних болести жена, а често и до неплодности,» - изјавио је В.Р.Легојда.
По његовим речима, законодавци треба да реализују и остале предлоге Цркве у области борбе против абортуса. «Средства која буду ослобођена захваљујући укидању финансирања ове морално недопустиве бесплатне «услуге» могла би се усмерити на лечење жена које су учинивши абортус нашкодиле сопственом здрављу. А још је важније подржати друштвене напоре на објашњавању негативних духовних и медицинских последица лишавања нерођене деце живота и јачању породичних вредности, одговорног материнства и очинства, и рађања више деце,» - додао је шеф Информативног одељења.
«Не би смели да остану нереализовани ни пројекти на стварању мреже центара за кризну трудноћу и просветитељски програми, који објашњавају процес развоја детета у мајчиној утроби. Људима треба помоћи да схвате да је људски живот вредан од тренутка зачећа, и наравно, треба материјално помагати сиромашним трудницама и младим мајкама, као и мајкама с више деце,» - рекао је В.Р.Легојда у закључку.Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.