Зашто сте страшљиви, маловерни?

Свет у коме живимо данас гори од ватре мржње, бола и патње. Чини нам се да Бог не примећује шта се дешава на Земљи. Али, када бисмо довољно вере, схватили бисмо да нам је Бог сада близу као никада раније. Зато, не заборавимо Христов прекор апостолима за време буре на мору: "Зашто сте страшљиви, маловерни?"

18.07.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Како сви желимо да добијемо бар неку утеху у овом тешком времену. Надам се да ће лудило које се данас дешава у нашој земљи и широм света ускоро престати, иако, нажалост, немамо разлога да тако мислимо. Све указује на супротно. Ово лудило, и патња повезана са њим, постепено ће обухватити цео свет.

Шта да радимо? Да се препустимо очају? Ни у ком случају! Када бисмо имали веру коју су имали светитељи, схватили бисмо да нам је Бог сада близу као никада раније. У Јеванђељу читамо да су апостоли, видевши велики метеж на мору, пали у малодушност. Појурили су да пробуде Христа, вичући Му: „Господе! Избави нас, изгибосмо!“ А шта им је Господ рекао? Ох, како сте добри што сте ме пробудили? Не, Он их је прекорио због недостатка вере и кукавичлука: Зашто сте страшљиви, маловерни?

Апостол Павле директно каже да смо спасени од вечне смрти, „помирили смо се са Богом смрћу Сина Његовог“. Ово је најважнија и једина неопходна утеха!

Свет у коме живимо данас гори од ватре мржње, бола и патње. Чини нам се да Бог спава и не примећује шта се дешава на Земљи. Али не! Бог не спава! Само нам се чини да Њему није стало до нас. У ствари, Он лечи наше душе. Све што нам је било мило, за шта је била везана наша душа и срце, топи се као восак од ратног огња пред нашим очима.

Оно у шта смо веровали цео живот, показало се као непоуздано уточиште. Разумели смо ово у теорији, али сада видимо како то изгледа у стварности. Нама блиски и драги људи исто су луталице и ванземаљци на овом свету као и ми сами.

"Немој се ужаснути". „Ево сад је најпогодније време, ево сад је дан спасења!“, можемо поновити речи светог апостола Павла. Ово је време када се испитују наша вера, нада и љубав. Свако мора проћи кроз капије смрти пре него што уђе у вечни живот. И било би добро када би наша душа, пре него што крене на пут кроз долину смрти, била очишћена у ватри искушења од свега што јој не даје прилику да уђе у слатки рај.

митрополит запорошки и мелитопољски Лука



Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.