Зашто су греси тако привлачни?

Замислимо следећу ситуацију: ако би се Господ изненада појавио пред нама и рекао: „Желим да те ослободим мучне страсти! Да ли се слажеш?" - шта би био наш одговор? - „Желим, наравно! Али ... свиђа ми се ова страст". Зашто су греси човеку толико привлачни и да ли је могуће са њима изаћи на крај?

22.11.2020. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Бог жели да се сви људи спасу и дођу до сазнања истине (1. Тим. 2: 4). Међутим, врло често нам лењост и везаност за страсти не дозвољавају да нам Господ приђе - затворимо очи, зачепимо уши. Човек који робује страстима не може заиста да жели да се ослободи греха.

Он мисли на овакав начин: „ако се ми се ова страст изненада смањи у неком тренутку и ропство према греху ослаби, могу се чак и покајати, али у ствари, заиста не желим да бежим од овог греха.“

Гријех је привлачан. Ми смо сладострасни, волимо да грешимо и свим срцем се држимо страсти. Грех поробљава нашу душу и зато је врло тешко побећи од ње. Али када човек истински мрзи грех и свим срцем жели ослобођење, Бог ће га сигурно ослободити. Дакле, не можемо се ослободити страсти која нас мучи само зато што уживамо у њој.

Страст нас задовољава - и сада не говорим само о телесним страстима. Свака страст код човека рађа сладострашће, због чега је тако тешко од ње се одвојити. Колико нас, на пример, жели да стекне истинску понизност? Сви говоримо шта желимо, али када дође „прави“ тренутак и укаже се дивна прилика да згазимо у земљу - буде нам претешко.

Сетимо се Господњег сусрета са Самарићанком. Господ је сео код Јаковљевог зденца да се мало одмори, а такође и да се сретне са Самаријанком која је овде требало да дође по воду. Као рибар, чекао је „улов“, унапред знајући читав живот ове жене која се пет пута удавала, а њен садашњи „муж“ уствари није био њен муж. Међутим, имала је добру вољу - зато је Господ желео да се састане с њом како би је ослободио окова греха. А Самаријанка је касније постала Његов апостол, мученица и светитељка. Ево како Јеванђеље говори о њиховом састанку:

„Дође жена из Самарије да захвати воде. Рече јој Исус: Дај ми да пијем. Јер ученици његови бијаху отишли у град да купе хране. Рече му жена Самарјанка: Како ти, који си Јудејац, тражиш од мене жене Самарјанке да пијеш? Јер се Јудејци не друже са Самарјанима.“ (Јован 4: 7-9).

Јевреји су у то време заиста избегавали комуникацију са странцима, верујући да чак и разговор с њима оскврњује Јевреја. Овде је, иначе, прикладно подсетити се на један мит који данас постоји у одређеном окружењу - да, пошто у Јеванђељима нема података о Христовом животу од дванаесте до тридесете године, може се претпоставити да је овај период наводно провео ван Израела.

Али да је то заиста тако, Јевреји га никако не би прихватили, или би му бар непрестано замерали чињеницу да је дошао „од незнабожаца“, са страним традицијама, културом и религијом. Јевреји су толико пажљиво поштовали ову заповест да су, чак и кад су били непосредно поред незнабошца, морали да се окупају након тога. Не знам да ли Јевреји то сада раде, али онда јесу. А они нису имали везе са нејеврејима и нису могли да их имају - како се не би мешали са незнабошцима и изгубили веру.

Али, вратимо се јеванђелској причи: „Одговори Исус и рече јој: Кад би ти знала дар Божији, и ко је тај који ти говори: дај ми да пијем, ти би тражила од њега и дао би ти воду живу. Рече му жена: Господе, ни ведра немаш, а студенац је дубок: одакле ти онда вода жива? Еда ли си ти већи од оца нашега Јакова, који нам даде овај студенац, и он из њега пијаше и синови његови и стока његова? Одговори Исус и рече јој: Сваки који пије од ове воде опет ће ожедњети; А који пије од воде коју ћу му ја дати неће ожедњети довијека, него вода коју ћу му дати постаће у њему извор воде која тече у живот вјечни.“ (Јован 4: 10-14).

Ове Христове речи налазе потврду у души сваког ко је имао прилику да пије такву воду. Одувек је било и има људи који су окусили Божанску благодат, благодат Светог Духа. И, препородивши се у Христу, они не само осећају пуноћу бића, већ и оне који су у близини обдарују примљеном благодаћу, јер је благодат жива вода, која, изливајући се из срца праведника, засићује све.

Присетимо се апостола, који су, неписмени рибари, благодаћу Божијом стекли мудрост - не световну, већ божанску - и повели многе људе ка Христу. И данас можете срести оне који, не поседујући изванредно знање и таленат по земаљским мерилима, приводе хиљаде људи Богу.

Старац Порфирије, на пример, није ни завршио школу - али какав је велики светац постао за живота! И колико се благодати и чуда излива кроз његове молитве сада, кад је он у рајским селима! И захваљујући његовим речима које су остале после њега, непрестано добијамо сведочанства да је Христос сада, и заувек - исти!

А старац Пајсије? Такође није завршио школу, али је истовремено високо ценио образовање, па када га је младић замолио за благослов да напусти универзитет, одговорио му је са осмехом:

- Заврши студије, сине!

- Али тако сам уморан од тога - не могу више, желим да прекинем!

- Немој! Није у реду напуштање школе.

- Није ме брига!

- Не одбацуј школу. Да сам ја својевремено слушао мајку и нисам напустио школу, сада не бих грешио у писмима!

И без обзира на то, овај човек без школовања помогао је многим људима. И сада својим молитвама, захваљујући својој љубави према Богу и доживотном подвигу поста и молитве, Господ дозвољава да се догађају чуда, кроз која хиљаде људи добија утеху и олакшање. А књиге написане из речи ових стараца, данас су преведене на многе језике и читају се широм света. То је оно што неписмена особа, са световне тачке гледишта, може да уради без сертификата, без дипломе и других достигнућа, која је, ипак, постала светлост разума за цео универзум!

Заправо, једино што нам свима недостаје у овом животу је наш Господ Исус Христос. Ако се добро погледамо, схватићемо да је управо то случај. Као што је старац Пајсије говорио (имао је такву игру речи): „Ако имате тугу (грчки λυπη), онда вам недостаје Христос (грчки λειπει)“. Тужни сте, малодушни, уморни, желите све да напустите, затворите се у собу и седите сами - позната осећања? И све нешто недостаје. Страсти нас сатру, задаве, спречавају душу да живи и радује се, понижавају и срамоте нас.

Зашто се све ово догађа? Будући да је у нашем животу мало Христа, готово да се и не осећа Његово присуство. Да је живео у нама, да смо пили Живу воду Његовог бића у свом срцу, не само да бисмо утолили нашу жеђ, већ и свима око себе.

Митрополит лимасолски Атанасије - „О борби и истинској мудрости“Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.