Игнорисан јубилеј Цетињске богословије

Велики јубилеј, век и по постојања најстарије црногорске средње школе цетињске Богословије, догађај је којим би се дичила свака европска метропола, али не и престоно Цетиње и главни град Подгорица. Чак се ни из Министарства просвете нико није удостојио да дође!

06.11.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Игнорисан јубилеј Цетињске богословијеВелики јубилеј, век и по постојања најстарије црногорске средње школе цетињске Богословије, догађај је којим би се дичила свака европска метропола, али не и престоно Цетиње и главни град Подгорица. Чак се ни из Министарства просвете нико није удостојио да дође!
- Позвали смо људе из Владе Црне Горе да се укључе у прославу јубилеја. Иако је била недеља, иако смо у центру Подгорице, они нису имали времена. Као да је много да после освећења храма опет буду ту. Никада није много, али не љутимо се казао је у поздравној беседи ректор Богословије, протојереј-ставрофор Гојко Перовић.
Цетињска Богословија је једна од осам у Српској православној цркви и ради по плану и програму који је благословио и формирао Свети архијерејски сабор СПЦ.
- Ова просветна установа основана је 1863. године од стране кнеза Николе и његовог савременика архимандрита Нићифора Дучића са намером да буде школа која ће образовати будуће свештенике у тадашњој кнежевини. Једно време била је Богословско-учитељска школа, а тек после Првог светског рата први пут ради под именом Богословија Светог Петра Цетињског. То име јој је дао митрополит Митрофан Бан, поглавар Православне цркве у Црној Гори, који је учествовао у животу обновљене СПЦ. По завршетку Првог светског рата, максимално се ангажовао и за обнову школе на Цетињу подсећа отац Гојко.
Извор: НовостиKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.