Колико нас коштају илузије?

Иако гледање телевизије ствара одређени осећај опуштања, цена је висока: губитак свести. То доводи до пасивног стања повећаног покоравања, попут транса, сличног хипнози. Зато екран служи за манипулацију "јавним мњењем", политичара, специјалних интересних група и рекламних агенција, који ће платити милионе долара да вас ухвате у том стању привремене несвесности. Они желе да њихове мисли постану ваше мисли, што се често и догађа.

01.10.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Гледање телевизије је омиљена слободна активност или, тачније, неактивност милиона људи широм света. Просечан Американац до своје шездесете године проведе петнаест година зурећи у телевизор. Слично је и у многим другим земљама.

Многима је телевизија "опуштајућа". Пажљиво гледајте и схватићете да што дуже гледате у телевизијски екран, размишљање вам се смањује. Уз то, у дужем временском периоду, док гледате шоу програме или рекламе, ваш ум је готово неактиван. Не само да не можете да се сетите својих проблема, него сте привремено ослобођени себе, а шта може бити опуштеније од тога?

Иако се дешава да на дужи временски период ваш ум не генерише никакве мисли, он се ипак повезује са мисаоном активношћу телевизијског програма. Ваш ум је неактиван само у погледу негенерисања мисли. Међутим, он упорно упија говор, тон и слике које се смењују на екрану. То доводи до пасивног стања повећаног покоравања, попут транса, сличног хипнози.

Зато екран служи за манипулацију "јавним мњењем" политичара, специјалних интересних група и рекламних агенција, који ће платити милионе да вас ухвате у том стању диоптријске несвесности. Они желе да њихове мисли постану ваше мисли, што се често и догађа.

Кад гледате ТВ, настојте да задржите ваше мисли, а не да се "уздигнете" изнад њих, што је иначе уобичајено и за алкохол, психоактивне супстанце и лекове за смирење. Иако ствара одређени осећај олакшања и опуштања, цена је висока: губитак свести. Као дрога и лекови, одликује га и јака зависност. Посегнете даљински да угасите телевизор, али уместо тога схватите да прелазите са канала на канал.

Пола сата касније и даље гледате ТВ, и даље мењате канале. Очигледно је дугме за искључивање једино које не можете да притиснете. Још увек гледате, не зато што сте наишли на нешто занимљиво, већ само зато што нема ништа друго да се гледа.

Што је телевизијски програм тривијалнији и бесмисленији, лакше се постаје зависник.

Избегавајте гледање програма и реклама које вас нападају брзим низом слика, које се мењају сваке две до три секунде.

Често и дуго гледање телевизије не само да чини људе несвесним, већ изазива пасивност и брзо црпи вашу енергију.

Зато уместо да гледате ТВ насумице, изаберите програме које желите да гледате. Такође, будите свесни свог дисања с времена на време. Повремено склоните поглед са екрана да ваша чула не буду стално окупирана.

Не јачајте тон више него што је потребно, да вас телевизија не ослабљује и у аудитивном смислу. Употребите дугме за искључење тона током реклама. Потрудите се да не легнете одмах након гледања телевизије или, што је још горе, заспите док је још увек укључен.

Екарт Тол
Извод из књиге "Нова Земља"Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.