И ја сам учесник васкрсења

Загрлимо један другога, рецимо браћо, и све који нас мрзе опростимо са речима Христос Васкрсе. О колико радости и љубави у овоме светоме дану. О колико неизреченога милосрђа Божијега према грешноме човјечанству. Син Божији васкрсава из мртвих и својим смрћу уништава смрт и онима који су у гробовима живот дарује!

06.05.2024. Аутор:: Пријатељ Божији 1

Тек свијетлим догађајем Васкрсења Сина Божијег цјелокупни мој живот и све у њему добило је свој прави и оргинални смисао. И мој долазак на свијет као новорођенчета, моје дјетињство, школовање, ступање у брак, рађање моје дјеце и читава моја животна активност добила је своје оправдање захваљујући чудесном празднику побједе над смрћу. И читава љепота свијета, високе планинске шуме, небеско плава мора, кристално чиста језера, шароликим цвијећем покривена поља засијала су у свом пуном сјају тек сазнавши да је Христос побједио смрт. Па и радост овоземаљског живљења, моја љубав према другим људима, мој труд и напор да будем добар и чиним добро, добила је вјечну награду животворним Васкрсењем Сина Божијега.

Због свега тога Васкрсење је није само празник, већ нешто много више. То је васељенски и универзални догађај цјелокупне обнове читавога свијета и човјечанства. Васкрсењем се обнавља цијела природа заједно са човјеком, јер су људи кроз Васкрсење добили могућност новога, вјечнога живота. Васкрс је главни и централни догађај цјелокупне наше вјере. Оно је оправдање и потврда истинитости јеванђелске проповједи, као јединога и исправнога пута који води у вјечност. Васкрс је темељ и круна нашег исповједања, јер да Христос не уста из мртвих онда је узалуд и вјера наша и проповједање наше каже апостол Павел (Кор.15,14), Али ми на само да исповједамо и вјерујемо, него и знамо да је Христос устао из мртвих, и својом смрћу уништио окове смрти. У томе је и главна радост данашњега дана, да смрт више не постоји и нема власти над човјечанством. Због тога је наша вјера, вјера прије свега у Васкрслога Господа, Бога Побједиоца таме и смрти.

Његова славна побједа над смрћу данас сија неизрецивом и неописивом свјетлошћу торжества, јер нико други, до сам Бог нема моћ и снагу да разруши таму, ђавола и саму смрт. Свети апостол Павле нам свједочи да сви ми који смо се у Христа Исуса крстили, у његову смо се смрт крстили (Рим. 6. 3). А његова смрт је вјечни живот и вјечна побједа над физичком смрћу. Његова љубав која се изражавала жељом да поново човјека уведе у Рај, Васкрсењем је напокон остварена. И то поновно устајање умрлога и гријехом палога човјека, бива тако славно и свечано, да сам Бог силази у смрт и од туда води душу свакога праведника. Сви ми који крштењем улазимо у Цркву Христову, постајемо сапричастници и учестници смрти, али и Васкрсења Христовог. То је догађај који нас обједињује у жељи да се сви нађемо у наручју праведнога Аврама и свих праведника.

Тешко је заиста људскоме разуму, врло често ограниченоме гријехом, схватити сву спасоносну вриједност Христове побједе над смрћу. Својим Васкрсењем Христос је показао да наш прави и искрени живот наступа тек послије смрти, то јесте у вјечности. На тај начин овоземаљски живот је само припрема за оно што слиједи, а то што слиједи је вјечно и непропадљиво царство Божије. Обновљена заједница Васкрслога Бога и васкрслога човјека наступа после наше смрти. Тиме је и смисао и постојање наше на земљи добило своје оправдање, као припрема за улазак у Небеском Царство гдје вјечно сија свјетлост и сладост Васкрслога Господа. Због тога је Васкрсење спасоносна истина која је вјечно присутна у Цркви, која своје учење о небеском царству Божијем темељи управо на догађају Васкрсења Сина Божијег. Црква без Васкрсења је само обична институција, а са Васкрсењем Црква је Богочовјечанси организам који нас води вјечној заједноцо са Богом.

Васкрс је празник вјечне Божије љубави према човјеку. Јер је Христос првина умрлих, а за њим кроз смрт у вјечни живот пролазимо сви ми који вјерујемо у Њега. То је вјечна, непролазна и радостна истина Православне Вјере. То је наговјештај боље будућности и показатељ како се по стрпљивом подношењу тешкоћа долази до славе и побједе над злом. Христос је добровољно пошао не само на страдања ради човјека, него се потпуно подложио његовим законима, спустио се да саме смрти. И када се чинило да је његов живот побијеђен, Он је својим Васкрсењем почео живјети сасвим новим и савршеним животом. Почео је живјети бесмртном славом коју је поклонио и људскоме роду и свакоме праведнику који у њега вјерује.

Истина о Васкрсењу потребно је да непрестано сија у нашим срцима. То је догађај који треба да опредјели цјелокупни наш овоземаљски живот, јер је то дар Божији кроз који се обнавља цјелокупна личност и душа и тијело. Васкрсење је на тај начин главни циљ свакога од нас, који нам се богато нуди самим Богом за праведан хришћански живот. Данас ми примамо плату и награду за подвиг великога четрдесетодневнога поста, а плата непроцјенљиве вриједности је управо Васкрсење. Сваки наш подвиг, пост, молитва, добро дјело данас бива стосруко награђено.

Ликујући и духовно славећи Васкрсење Христово, као највећу тајну Божијега промисла о спасењу људи, ми данас треба да оставимо сваки гријех иза себе. Дужни смо да покажемо и дјелом посвједочимо своју љубав према свима, па чак и према оним акоји нас мрзе и проклињу. Јер заиста нема ништа новијег и радостнијег под Сунцем небеским, до свијетлог и славног Васкрсења Сина Божијега. Данас све бриге и сваки проблем престају, свако земаљско мудровање губи свој смисао, јер нам се дарује нови, савршени и вјечни живот са Богом. Христос нас данс преводи од смрти ка животу, од земље ка небу, стога радујмо се веселимо се томе!!!

Свештеник Миладин МитровићKomentari (1)

03.05.2016.

Марија

Само да добро пазимо да нам ту Незалазну Светлост, Христа злоумишљени екуменисти не претворе у таму!Ако некога волимо ми смо онда самом том љубављу обавезани да чувамо тога кога волимо од оних који желе да га избаце из нашег живота па макар то они радили из незнања.

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.