Ко је Исус Христос?

Од почетка човечанства, на земљи је живело више од 110 милијарди људи, тврде научни прорачуни. Од тих 110 милијарди, само је шачица њих направила трајни утицај на друге, променивши свет у ком су живели. Од те шачице људи само се једна особа драстично издваја - његово име је Исус Христос.

07.05.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Личности Исуса Христа је дато много више пажње него свима осталима, више обожавања, више анализирања, али и више критика и супротстављања. Свака реч који је изговорио, била је небројено пута анализирана, понављана, употребљавана, више него што су коришћене речи свих историчара, научника и
филозофа заједно.

А Исус Христос је био овде пре чак 2000 година! Ипак, након његовог живота на овој планети није прошао ни један минут у времену, а да стотине хиљада људи нису анализирале Његове речи и поуке.

Размислите да говоримо о личности која је живела у малој, неважној земљи и сасвим небитном градићу пре 2000 година, а Његово рођење је поделило векове и време - на време пре Његовог рођења, Б.Ц. (Before Christ - пре Христа) и време после Његовог рођења А.Д. (тј. Ano Domini или година Господња). Сваки пут кад исписујете неки датум, ви уписујете годину од Христовог рођења.

Исус Христос никада није написао ни једну књигу, а данас можете попунити многобројне библиотеке испуњене милионима књига написаним о Њему. Он никада није насликао ни једну слику, а стотине хиљада икона и најфинија дела светске ликовне уметности, највећа дела светске књижевности, најважнија дела музичке уметности, посвећена су и инспирисана Исусом Христом из Назарета.

Он никада није формирао ни једну војску, али ипак су милиони људи страдали и умрли за Њега. Он никада није путовао много даље од свог места рођења, а опет је Његово сведочанство познато целој планети.

Имао је само шачицу следбеника, а данас се око 30% светског становништва назива Његовим именом. Његово мисионарење је трајало само 3 кратке године, а ипак данас, после 2000 година, сви хришћани непрекидно понављају славу и хвалу Његовом имену. Он није имао никакво формално образовање, није похађао универзитет нити теолошку школу, а ипак је хиљаде универзитета, богословија и теолошких универзитета изграђено на имену и науци Исуса Христа. И још можемо додати да се нико на овом свету не може назвати просечно образованим, ако не зна ко је био Исус Христос.

У Јеванђељу по Матеју, у 16. поглављу, Исус пита своје ученике; ”Шта о мени говоре људи, ко је Син Човечији?” Он није поставио ово питање као неки несигуран лидер, који жели знати шта јавно мњење мисли о њему, да би побољшао маркетинг и сопствени утицај. Не, његов циљ је био да провери своје ученике.

Апостоли одговарају да неки говоре да је Јован Крститељ, неко да је пророк Илија, Јеремија или неки други од пророка, а Исус их пита; ”А ви шта велите ко сам ја?” Тада једино Петар одговара; ”Ти си Христос, Син Бога живога!”

Кроз ову причу, ово питање је постављено и ВАМА. Ко је за вас Исус Христос, сада, овог тренутка? Како ћемо одговорити на ово питање од виталне је важности за нас, нашу будућност и наш живот. Да ли верујете шта у Библији пише о Њему? Можда не знате шта бисте рекли. Можда имате сумње. Ипак цео ваш живот и ваша вечност зависи oд тога какав одговор имате на ово питање. Зашто?

Рећи ћу вам пет разлога због којих је веома важно да знате одговор на питање ко је Исус Христос за вас.

1. Нас после смрти чека ВЕЧНИ ЖИВОТ. Овај живот на земљи није све, јер нас чека вечност. После смрти нас чекају само 2 места, а оно које је најбоље за нас јесте Божије Небеско Царство. Бог вас воли и жели да заувек са њим живите у вечности. Ми смо створени од Бога и за Бога. Постоји једно празно место у срцу, једна рупа, коју не може да испуни нико други него сам Бог, јер смо створени да бисмо живели за Њега и са Њим.

Пошто је људски род од почетка био сувише грешан, тако да нико није могао да, након смрти, уђе у Божије Небеско Царство, Бог Отац је послао Свог Сина Исуса Христа да плати откуп за све нас, тако што је, потпуно невин, страдао страшном смрћу на крсту.

Због Његове непроцењиве жртве, сваки човек, који поверује да је Христос Син Божији и да је Он наш Спаситељ, јер нас је спасао смрти и пакла жртвујући се за нас на крсту, може након смрти ући у Царство Небеско. Да није било Христове жртве то нико не би могао ни до данашњег дана, нити у векове.

Нико вас никада неће моћи волети онолико колико вас воли Бог - ни један мушкарац, ни једна жена вас не може волети више, јер је Божија љубав према вама безусловна. Он вас никада не може волети мање него што вас воли сада. Његова љубав је велика и непроменљива.

Он је видео сваки тренутак твог живота - видео те је кад си удахнуо први дах на рођењу, видео те је док си се формирао у мајчиној утроби. БОГ ТЕ ЈЕ СТВОРИО ДА БИ ТЕ ВОЛЕО. А Исус Христос је Син Божији, који је страдао на крсту због свих нас, да би својим мучењем и тешком смрћу опрао све наше прошле и будуће грехове. Због Његове жртве ми можемо, након наше телесне смрти, ући у Царство Небеско, ако верујемо у Исуса Христа као Спаситеља и ако смо послушни Његовим заповестима.

2. Господ Исус Христос је једини пут ка Оцу. У Библији је записано да је рекао ”Ја сам пут, истина и живот. Нико не долази оцу осим кроз мене”.

Он није рекао људима да Оцу могу доћи и на још неки начин већ је рекао само за себе да је пут, истина и живот. Ми не исмејавамо и не понижавамо друга религијска гледишта, ми не убијамо људе зато што не верују оно што ми верујемо, али се не можемо стидети ове поруке, јер је истинита. Ако бисмо имали лек за канцер, а људи нам не би веровали, ми бисмо ипак морали објавити свима ту вест. Тако је потребно да нам буде јасно да нема другог спасења осим кроз Христа. Потребно је да изучавамо Његову науку и пратимо Његове заповести.

3. Исус Христос нам је обећао изобилан живот. Не каже се да нам је обећао лак живот и живот ослобођен брига и стреса. Упоредо је напоменуо да непријатељ (ђаво, сатана) долази да украде, закоље и упропасти, а да је Он дошао да имамо живот у изобиљу (Јеванђеље по Јовану 10, 10-11).

Такође је рекао да ће бити са нама заувек, чак и на крају времена. Он нас подржава против непријатеља, даје нам снагу у слабостима, даје нам помоћ у доношењу одлука, даје нам мудрост у конфузним ситуацијама. Потребно је само да му се обратимо обичним, простим речима, као кад говоримо са својим пријатељем, да Га замолимо за помоћ. Рекао је да пребивамо у Њему (мислима, размишљањем, обраћањем, причешћем Његовим Телом и Крвљу) и онда ће и Он пребивати у нама.

4. Исус Христос опрашта. Опраштање наших грехова је веома важно и нико не може да нам их опрости до сам Бог. Својом смрћу на крсту опроштени су нам унапред сви греси. Од нас се тражи само да поверујемо да је Исус Спаситељ, да пратимо његове заповести и трудимо се да што мање грешимо. Када прихватимо Исуса Христа за Спаситеља, Он узима све грехе на себе, а уједно на нас излива своју праведност.

5. Христос је васкрсао - устао из мртвих. Без Његовог васкрсења не би било ни хришћанства. Васкрсао је јер је био рођен као човек, али је Његово људско тело садржавало Божанску природу. Зато смрт није могла да га узме. Он је сишао у Ад (пакао) да би из њега узео душе праведних људи, који су живели од постања света и умрли, али нису могли ући у Царство Небеско, јер нико није могао бити толико праведан. Зато је Исус Христос поднео жртву за све нас, да бисмо могли ући у вечну радост Божијег Небеског Царства.

Како ћемо одговорити на питање ко је Исус Христос за нас, одређује квалитет живота који ћемо живети и где ћемо отићи након смрти, где ћемо провести вечност.

Извор: svetatrojicaroterdam.comKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.