Крилати лавови и орлови који говоре у Светом писму

Минотаури, сатири, фауни, кентаури и грифони се често сматрају само фантазијом, ништа више од радозналих производа креативне маште. Али шта ако су такве митске звери остаци колективних сећања из далеке прошлости, када су људска бића заправо гледала животињска лица на анђеоским телима, говорећи језиком људи?

10.03.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Сваке недеље ујутру, у Православним црквама широм света на Литургијама верници помињу величанствена створења, чији гласови лавова, бикова и орлова радосно певају хвалу Богу.

Крилати лав у катедрали Светог Марка јеванђелиста

Крилати лавови, летећи бикови и орлови који говоре, певајући хвалу Богу анђеоским гласовима, играли су важну улогу у животу Цркве хиљадама година.

Ова величанствена створења насељавају и Стари и Нови завет, као и саму недељну јутарњу Литургију. И током безбројних векова, они су били популарне теме изузетних хришћанских уметничких дела, и древних и модерних.

Да бисмо боље разумели ова чудесна створења, прво треба да размотримо учење Цркве о анђелима. Свети Дионисије Ареопагит је био ученик апостола Павла (Дела 17,34) и написао је књигу о анђелима под називом О небеској јерархији. Бројни рани црквени оци препознају га као правог аутора ове невероватне књиге. У њему он описује девет редова анђеоских бића:

1. Серафими (Σεραφείμ) - (Ис 6,2)
2. Херувими (Χερουβείμ) - (1 Мој 3,24)
3. Престоли (Θρόνοι) - (Кол 1,16; уп. Еф 1,21)
4. Господства (Κυριότητες) - (Кол 1,16; уп. Еф 1,21)
5. Силе (Δινάμεις) - (Еф 1, 21)
6. Власти (Εξουσία) - (Кол 1,16; уп. Еф 1,21)
7. Начела (Αρχαί) - (Кол 1,16; уп. Еф 1,21)
8. Арханђели (Αρχάγγελοι) - (Јуд 9)
9. Анђели (Αγγελοι) - (Рм 8,38)

Црквени мозаик орла који држи књигу Светог писма

Серафими и Херувими су на највишим чиновима, служећи близу самог престола Божијег. Арханђели и анђели су на најнижим чиновима, обично раде директније у корист људи. Још су нижи људи, које је Бог учинио да буду „мало нижи од анђела“ (Псалам 8:5).

Далеко виши од људи и анђела, виши од кнежевина, сила или арханђела, сусрећемо моћне Серафиме и Херувиме. Боравећи тако близу самог престола Божијег, слава њиховог лица свела би сваког смртника на страх и трепат.

Крилати лавови, бикови и орлови

У Старом завету, свети пророк Језекиљ је добио незаборавну визију ових небеских створења, а њихов величанствени изглед је био далеко изнад уобичајеног очекивања:

„И видех, и гле, силан ветар долажаше од севера, и велик облак и огањ који се разгореваше, и око њега светлост, а исред огња као јака светлост; Исред њега још као четири животиње, које на очи беху налик на човека; И у сваке беху четири лица, и четири крила у сваке; И ноге им беху праве, а у стопалу беху им ноге као у телета; и севаху као углађена бронза. И руке им беху човечје под крилима над четири стране, и лица им и крила беху на четири стране. Састављена им беху крила једно с другим; и не окретаху се идући, него свака иђаше на према се. И лице беше у све четири лице човечје и лице лавово с десне стране, а с леве стране лице волујско и лице орлово у све четири. И лица им и крила беху раздељена озго; у сваке се два крила састављаху једно с другим, а два покриваху им тело." (Језекиљ 1:4-11)

„А четири лица имаше свака животиња: једно лице херувимско, друго лице човечије и треће лице лавово и четврто лице орлово.“ (Језекиљ 10:14)

Када упоредимо ова два одломка из књиге Језекиљове, можемо уочити разлику у томе како су лица ових величанствених створења описана. Оба одломка се слажу да имају лица орлова, лавова и људи. Али док први пасус описује „лице вола“, други пасус га идентификује као „лице херувима“.

Фреска древне цркве са крилатим биком који држи библијски свитак

Верујући да пророк Језекиљ није био у супротности са самим собом, постаје очигледно да лице херувима мора да личи на лице вола. Бар у неким случајевима, тако изгледа прави херувим.

Минотаури, сатири, фауни, кентаури и грифони се често сматрају само фантазијом, ништа више од радозналих производа креативне маште. Уместо тога, шта ако су такве митске звери остаци колективних сећања из далеке прошлости, када су људска бића заправо гледала животињска лица на анђеоским телима, говорећи језиком људи?

По Светом писму, и по Божанственој Литургији у Православној Цркви, чини се да је то баш тако.

Православна икона Тетраморфа у Метеорима, Грчка

У Новом завету, апостол Јован добија визију неба, где види ова величанствена створења како непрестано хвале светост Божију:

„Потом видех: и гле, врата отворена на небу, и глас први који чух као трубу где говори са мном, рече: Попни се амо, и показаћу ти шта ће бити за овим. И одмах бих у духу; и гле, престо стајаше на небу, и на престолу сеђаше неко. И Онај што сеђаше беше по виђењу као камен јаспис и сард; и око престола беше дуга по виђењу као смарагд. И око престола беху двадесет и четири престола; и на престолима видех двадесет и четири старешине где седе, обучене у беле хаљине, и имаху круне златне на главама својим. И од престола излажаху муње и громови и гласови; и седам жижака огњених гораху пред престолом, које су седам духова Божијих. И пред престолом беше стаклено море, као кристал; и насред престола и око престола четири животиње, пуне очију спред и састраг. И прва животиња беше као лав, и друга животиња као теле, и трећа животиња имаше лице као човек, и четврта животиња беше као орао кад лети. И свака од четири животиње имаше по шест крила наоколо, и унутра пуна очију, и мира не имају дан и ноћ говорећи: Свет, свет, свет Господ Бог Сведржитељ, Који беше, и који јесте, и који ће доћи. И кад даше животиње славу и част и хвалу Ономе што сеђаше на престолу, што живи ва век века,“ (Откривење 4:1-9)

Јованова визија је слична Језекиљевој, а постоје и неке разлике. Док је Језекиљ видео створења са четири лица, Јован је видео четири одвојене крилате звери. То би могло значити да постоје различите врсте херувима, неки са четири лица, а неки са једним лицем. Или би то могло значити да Херувими имају способност да се појављују у различитим облицима, у зависности од околности. У сваком случају, они доследно имају изглед крилатих лавова, волова, орлова и људи.

Ово објашњава зашто су хришћански уметници кроз миленијуме на различите начине представљали свете Херувиме. Понекад су представљени као тетраморф (један анђео са четири лица), а понекад су представљени као четири одвојена створења.

Крилати во, лав, човек и орао из Језекиља 1, Језекиља 10 и Откривења 4

Крилата створења и четири Јеванђеља

Од времена Ране Цркве, православни хришћански свеци повезују ова четири крилата створења са четири Јеванђеља - Матеј, Марко, Лука и Јован:

Већина светаца повезује Светог Матеја са крилатим човеком, Светог Марка са крилатим лавом, Светог Луку са крилатим телетом, а Светог Јована са орлом који говори.

Ова руска православна икона приказује сва четири Јеванђелиста, раме уз раме са одговарајућим крилатим створењима:

Анђео, лав, вол и орао са светима Матејем, Марком, Луком и Јованом

Ово су неки од разлога који су наведени за ова конкретна удружења:

Матеј је представљен као крилати човек, јер његово Јеванђеље почиње људским родословом Исуса.
Марко је представљен као крилати лав, јер његово Јеванђеље почиње Јованом Крститељем и његовим „гласом који виче у пустињи“. На Блиском истоку, лав је истакнута животиња у дивљини, која вапи великим риком.
Лука је крилато теле, јер је теле жртвована животиња. Јеванђеље по Луки почиње свештеником Захаријом у храму - одређеном месту за приношење жртава. Лука такође преноси причу о блудном сину, па је његово Јеванђеље једино које помиње теле.
Јован је представљен као орао, јер Јованово Јеванђеље почиње огромним прегледом Оваплоћења: „У почетку беше Реч…“

Четири створења су такође повезана са самим Христом, фокусирајући се на четири кључна аспекта Његове земаљске службе:

Човек - Христово оваплоћење
Теле - Христова жртвована смрт
Лав - Христов тријумф над смрћу и паклом
Орао - Христово вазнесење на небо

Симболи четири јеванђелиста у Келској књизи из 8. века
Резбарење у дрвету које представља четири јеванђелиста

Крилате змије и пагански богови

Фокусирали смо се на лавове, волове и орлове, али то нису једине животиње које говоре (нпр. Валаамов магарац), нити су то једина интелигентна створења са животињским лицима. Анђели највишег ранга - Серафими - могу заправо изгледати као крилате змије, а могуће је да је и сам Луцифер првобитно створен управо са таквим изгледом.

Пошто су се многи свети анђели појавили као чулна створења са животињским главама и људским гласовима, разумно је веровати да су пали анђели учинили исто. Ако је тако, ово може помоћи да се објасни зашто толико лажних религија укључује обожавање „богова“ који се појављују као животиње. Ако неки од светих анђела имају лице краве, а глас човека, онда можда и неки од демона имају. Тако је постојало обожавање Молоха и других облика обожавања светих крава у древним временима, а хиндуистичко обожавање Камадхенуа данас. Стари Египћани су обожавали бога змије Апофиса и бога са лављом главом Маахеса. Пагански богови су се такође појављивали са главама птица, као што је Хорус (соко) и Зевс (орао).

Наравно, пагански богови нису ништа друго до демони, а демони су само пали анђели. Према Светом писму, очигледно је да многи свети анђели имају животињски изглед, па није изненађујуће сматрати да су пали анђели можда задржали такве облике.

Неки људи сугеришу да пагански богови узимају животињске облике јер желе да се људи понижавају обожавањем ниских земаљских звери, којима недостаје интелигенција и способност говора. Можда је у одређеним случајевима то било тачно.

Међутим, треба да запамтимо да је исто тако вероватан сасвим другачији разлог - Бог је створио много анђела са изгледом лавова, бикова, орлова и других животиња. Заиста, када је Бог створио саме животиње, можда је то учинио једноставно као одраз ових светих и узвишених анђела који настањују небеса. Када су људи били сведоци таквих анђела, они нису видели нешто ниско и понижавајуће. Уместо тога, они су посматрали интелигентна бића која су се приближила самом престолу Божијем.

У паганским религијама, ови људи су још увек чинили идолопоклонство обожавајући створење, а не Створитеља.

Корице Литургијске књиге из 11. века за 4 Јеванђеља

Крилата створења кроз Свето писмо

У обичној књизи, опис особе се обично даје само једном или двапут. Није неопходно понављати изнова и изнова. Када прочитате њихов опис, добијате менталну слику о њима. Од тог тренутка, потребно је само да видите име особе. Кад год га видите, одмах добијете слику у свом уму која одговара ранијем опису.

Слично томе, и Библија ретко описује свете Серафиме и Херувиме. Описи су дати само неколико пута, и то је довољно. После тога, сваки пут када видите реч „херувими“ у Светом писму, можете добити менталну слику.

Свети Херувими се поименце помињу у више од десет књига Светог писма, укључујући Постанак, Излазак, Бројеви, 1. Самуилова, 2. Самуилова, 1. Царева, 2. Цара, 1. Летописа, 2. Летописа, Псалми, Исаија, Језекиљ и Новозаветна књига Јеврејима. Они се помињу више од 60 пута у Библији, на истакнутим местима као што су Рајски врт (Постанак 3:24), Ковчег завета (Излазак 25:18-22), Завеса храма (Излазак 26:1), и Соломонов храм (1. Царевима 6:23-35).

Када читамо ове многе одломке из Светог писма, не би требало само да прочитамо реч „херувими“ и да онда идемо даље. Ако смо прочитали библијски опис херувима, онда можемо боље да формирамо менталне слике ових различитих историјских догађаја. Тада почињемо да схватамо колико је тачака библијске историје можда укључивало присуство интелигентних анђеоских створења која носе главе звери и гласове људи.

Линдисфарнско Јеванђеље из 8. века: страница портрета Светог Луке

Крилата створења у Божанској Литургији

Сада обратимо пажњу на Божанствену Литургију, која се служи сваке недеље ујутру у Православној Цркви. После читања Јеванђеља, а непосредно пре Великог входа, пева се Херувимска химна:

„Одбацимо сада све земаљске бриге и ми који Херувиме на тајанствен начин представљамо и који певамо трисвету химну животворној Тројици, да бисмо примили Цара свих, невидљиво праћеног анђелским редовима. Алилуја.

Поклоници који певају ову химну су људи који „мистично представљају Херувиме“. У овом тренутку у Литургији, људи представљају величанствена анђеоска бића која имају лица лавова, бикова, људи и орлова. Начин на који опонашају Херувиме је певање „трисвете химне“, која почиње речима „ Свет, свет, свет “, по узору на анђелску славу Бога која се налази у Исаији 6 и Откривењу 4. Одмах по завршетку ове химне почиње Велики вход, где свештеник износи хлеб и вино пред народ, уноси га у олтарски простор, а затим ставља на свети олтар.

Христос у слави, окружен са четири крила створења

Нешто касније свештеник изговара следећу молитву, директно позивајући се на Херувиме, Серафима и трисвету химну:

Достојно је и праведно Теби певати, Тебе благосиљати, Тебе хвалити, Теби благодарити, Теби се клањати на свакоме месту владавине твоје, јер си Ти Бог неисказан, непојмљив, невидљив, непостижан, Који увек јеси, на исти начин јеси, Ти и Јединородни твој Син, и Дух твој Свети. Ти си нас из небића привео у биће, а када смо отпали подигао си нас опет, и ниси одустао да све чиниш док нас ниси узвео на небо, и даровао нам Царство твоје будуће. За све то ми благодаримо Теби, и Јединородноме Сину твом, и Духу твоме Светоме: за сва знана и незнана, видљива и невидљива доброчинства, која су нам учињена. Благодаримо Ти и за ову службу коју си изволео да примиш из наших руку, иако пред Тобом стоје хиљаде Арханђела, и безброј Анђела, Херувими и Серафими, шестокрили, многооки, крилати, који лебде…

Пред самим престолом Божијим, сва четири лица светих Херувима непрестано певају:

Лав риче "Света, Света, Света"
Бик риче: "Свети, свети, свети"
Орао виче: "Свет, свет, свет"
Човек каже: "Свет, свет, свет"

И сваке недеље ујутру, на свакој Литургији, верници широм света представљају ова величанствена крилата створења, која говоре људским језиком а гласовима животиња.

о. Џозеф Глисон, Православна црква у Омахи, Илиноис,
За Фондацију Пријатељ Божији превео: Никола Животин
Извор: russian-faith.comKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.