Лагање с љубављу

Лажи су свеприсутне. Истина, значајан део лажи изражава добре намере - да не вређају осећања других људи. Још горе, живот нас стално суочава са тешким изборима: рећи „љубазно“ или „онако како ја мислим да је истина“. Лагање je велика негативна сила са којом се људи тешко носе и лако се заплићу у њене мреже. Лаж заиста помаже да се брзо, лако и пријатно реше многи проблеми, да се сачува мир, избегну сукоби и казне. Али не без губитака...

04.09.2021. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Многи људи искрено верују да не лажу. Али када посматрају себе - воде дневник или слушају записе својих разговора - могу открити да лажу чешће него што мисле. Према једној студији, просечна особа лаже у сваком петом разговору, који траје 10 минута или више. Друга студија је показала да 60% људи изговара у просеку три лажи током сваких десет минута разговора - међутим, треба напоменути да су се овде проучавали разговори међусобно непознатих људи и да је „лаж“ значила сву разноликост њених манифестација: укључујући учтивост („веома ми је драго што вас видим“ - када то није тако), као и друге ствари које обично не називамо лажју.

У неким ситуацијама људи чешће лажу. Дакле, током првих састанака љубавници лажу у 30 одсто случајева. Будући да лагање ствара одређену напетост, већа је вероватноћа да ћете лагати у телефонском разговору, а још је лакше лагати када комуницирате на мрежи. Занимљиво је да се обично више речи троши на лаж него на истину.

Лагање постаје несвесно, попут дисања, јер ову уметност учимо прилично рано. Дете почиње да лаже са две године, али тек након четврте стиче способност да убедљиво лаже: овде није потребна само машта, већ и разумевање мисли слушаоца. Што је дететов интелект бољи, то раније почиње да уверљивије лаже. Без обзира на став према лагању, ово је важна способност: дете први пут схвата да родитељи нису свезнајући и интуитивно осећа да лагање помаже у избегавању невоља, укључујући и казну.

Лаж као ваздух нашег света

Зашто људи лажу? У већини случајева разлози су довољно невини: како не бисте узнемирили друге, избегли сукоб и били кажњени, као и да бисте изгледали добро у очима других и побољшали свој статус. (Занимљиво, иако мушкарци и жене лажу истом учесталошћу, жене чешће лажу, бринући се о осећањима других, а мушкарци - да би водили рачуна о свом имиџу.) Такође, у професионалном животу - ко ће рећи целу истину у својој биографији, на разговору за посао? Хвалимо неукусну храну на забави, а на питање "како си?" увек одговарамо оптимистично, чак и када смо јако лоше.

Професор Давид Ливингстон Смитх, аутор популарне књиге о лагању, тврди да је друштво „мрежа лажи и обмана која би једноставно пукла под теретом превелике искрености“. "Чак и када се трудимо да истину ставимо изнад свега", каже он, "такође смо свесни да постоји нешто недруштвено и непријатно у томе што смо превише искрени." Не може се рећи да је ово није исправан опис света у коме сви живимо и где је природно лагати, колико и дисати. И у ствари, ако лагање не чини никакву очигледну штету и често служи доброј сврси: омогућава вам да сачувате мир, изглађује трвења међу људима и олакшава живот, да ли је онда уопште вредно око тога правити проблем?

Јефтино решење

Монаси који су живели у једној азијској земљи рекли су ми да је тамо, ако се изгубиш, боље да не постављаш питања. Локални становник са осмехом упућује вас у неком правцу, али пре или касније ћете се уверити да идете у погрешном смеру. Иако мештанин једноставно није знао одговор на ваше питање, бонтон је захтевао да вас не узнемири и да вам каже нешто што вам је пријатно. Овај случај нам се чини као куриозитет, јер иза њега стоји другачија култура, где је директно одбијање равно - увреди. Али он, попут параболе, показује да добре намере понекад воде на погрешно место.

Често сам морао посматрати лагање умирућих - и још гадније, када су ме замолили да у томе учествујем. Преварени пацијент пун је оптимизма, али окружен завером лажи, тако да се вољени плаше да га погледају у очи и увек су напети. Сећам се и једне жене која је сазнала да је њен покојни муж варао већ четврт века - и да јој се дуга прошлост, која је деловала срећно, једноставно распала. Разумем мотиве оних који су овде скривали истину, ипак, у свим таквим случајевима чини ми се да је од човека украдено нешто што је, иако болно, ипак било вредно да зна.

Искреношћу наилазимо на анксиозност и нелагоду и ризикујемо да изазовемо незадовољство. Због тога је лагање велика негативна сила са којом се људи тешко носе и лако се заплићу у њене мреже. Лаж заиста помаже да се брзо, лако и пријатно реше многи проблеми, да се сачува мир, избегну сукоби и казне. Али не без губитака.

Свет слепих

Шта губимо када лажемо? Постоје непосредне последице: губитак поверења - ако се открију наше неистине, наћи ћемо се у ситуацији пастира који је из огласио лажну узбуну - повикао је: „Вук! Вук! ". Преварени људи се осећају издано и губе поверење у оне који их лажу.

Постоје и посредне последице: губитак себе и своје личности. Човек носи маску, а онда му је маска срасте са лицем, и ни сам више не зна ко је. А ако треба да задржим лажну слику о себи, морам стално нешто да скривам у сенци и „да не идем на светло дана“. Још горе, потребни су ми људи око мене који не оспоравају моје лажи. Овде савет психолога „измислите другачију стварност за себе и живите срећно с њом“ не ваља, јер морам да укључим друге у свој мит. И онда покушавам да око себе изградим алтернативну стварност, покушавам да створим лажни свет - свет слепих, где људи лажу и не знају да лажу.

Зона искрености

Постоје и прилично једноставне ситуације које нам представљају избор. Недавно ми је пријатељ бојажљиво пружио своју најинтимнију свеску са песмама и упитао ме је за мишљење. Нисам нашао у његовим римованим редовима ни најмањи знак песничког дара. Шта да кажем? Ја сам заробљен.

Немам готове одговоре за све прилике, али имам чврсто уверење да су места на којима не морате да варате боља. На пример, када је особа вољена, нису јој потребне лажи, јер љубав човека ослобађа од страха.

Свој скромни задатак формулисао бих на следећи начин: ако желим да се ослободим лажи, морам да знам да је то је процес који захтева време, да би се изградило поверење и чврсте везе са другима. Такође захтева стално разоткривање сопствених самообмана.

Искреност није норма у нашем свету, већ је плод напора. (Да бисте ово разумели, довољно је да направите експеримент: покушајте да уопште не лажете један дан.) Навика да говорите неповољне истине понекад има своју цену. Да ли је вредно стварања такве „антисоцијалне“ навике? Зависи. Гола истина без љубави је заиста страшна, а они који воле да ствари "пресеку истином", често су окрутни, али и крајње нетолерантни према истини о себи. Можда је зато искреност на лошем гласу.

Ипак, потребно је бити свој и ступити у дубљи контакт са људима. Ако имам добре односе са ближњима, могу свом пријатељу песнику рећи: „Нису ми се допали ови стихови“. Додајући овоме још нешто: "Али ти си ми важан."

Михаил Завалов
За Фондацију Пријатељ Божији превео: Петар Волков
Извор: nsad.ruKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.