Литија први пут после 96 година

Први пут после Октобарске револуције, Невским проспектом проћи ће литија, 12. септембра, на дан празновања 300 година Александро-Невске лавре, изјавио је на прес конференцији настојатељ лавре Епископ кронштатски Назарије.

11.09.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Литија први пут после 96 годинаПрви пут после Октобарске револуције, Невским проспектом проћи ће литија, 12. септембра, на дан празновања 300 година Александро-Невске лавре, изјавио је на прес конференцији настојатељ лавре Епископ кронштатски Назарије.
Молитвени ход је установљен пре 270 година за време царице Јелисавете Петровне „То није празник само православних становника града, него и свих Петрограђана“, казао је Епископ. Човек без обзира на вероисповест треба да зна какав је значај Казањске иконе Мајке Божје и личности светога Александра Невског за историју и живот нашега града“.
Вицегувернер Василије Кичеџи је рекао да дан сећања на пренос моштију светог Александра Невског улази у списак градских празника и спомен датума Санкт Петербурга. Он је позвао житеље и госте града да учествују у свечаностима и додао да организатори намеравају да обнове и друге традиције 18. и 19. вијека. На челу литије ће ићи представници градске управе, а у владичанској башти увече ће бити ватромет. Осим тога, саопштио је да ће се обновљена литија по Невском проспекту организовати једном годишње.
Учесници литије ће након Божанствене литургије из Казањског катедралног саборног храма кренути у Александро-Невску лавру. Први пут из главног храма града на Неви биће изнета чудотворна Казањска икона Мајке Божје. У сусрет њој из Свето Тројицког храма лавре кренуће мала литија на челу са Патријархом Кирилом са другом светињом – ковчегом са моштима светог Александра Невског.
Дан када је цар Петар Први пренео мошти Александра Невског у Санкт Петербург и 300 година Александро-Невске лавре биће свечано прослављени 12. септембра. Велики кнез, Александар Невски, заштитиник северо-западних граница Русије јесте небески покровитељ града на Неви.Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.