Московска Патријаршија: Запад неспреман да заштити египатске Копте

Из Московске Патријаршије упућена је критика на рачун западних земаља због њихове неспремности да заштите египатске Копте. „Упркос ескалацији насиља над египатским хришћанима, које је без преседана, ни једна од земаља Запада није примјенила притисак на привремену војну управу ове земље, нити запријетила економским санкцијама“, казао је предсједник Одјељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, митрополит Волоколамски Иларион.

03.11.2011. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Московска Патријаршија: Запад неспреман да заштити египатске КоптеИз Московске Патријаршије упућена је критика на рачун западних земаља због њихове неспремности да заштите египатске Копте. „Упркос ескалацији насиља над египатским хришћанима, које је без преседана, ни једна од земаља Запада није примјенила притисак на привремену војну управу ове земље, нити запријетила економским санкцијама“, казао је предсједник Одјељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, митрополит Волоколамски Иларион, у свом говору на Универзтитету швајцарског града Лугана, гдје је примио почасни докторат.
По ријечима митрополита Илариона, снимци, који су потресли читав свијет, на којима војна возила „разбијају миран протест Копта и пуцају на ненаоружан народ, остају ван поља интересовања политичара“.
„Није направљена ни одговарајућа процјена говора египатског министра безбиједности, који пориче употребу оружја против Копта, нити се појавила информација о фалсификовању броја мртвих и карактеру повреда. Цркве имају право да питају владе својих земаља: До када овако? Зашто је овим земљама важнији економски интерес од живота невиних људи који су убијени само зато што вјерују у Христа?“, казао је Митрополит.
Он је увјерен да се Хришћанство, без обзира на подјеле, данас мора ујединити „у заштити свое браће и сестара, који страдају у разним крајевима“. „Ако се то не деси, још више ћемо изгубити кредибилитет у очима свијета.
С друге стране, ако заштитимо своје по вјери, ојачаћемо своју позицију, бићемо уједињенији, а тиме и ближи једни другима“, нагласио је владика. Дотакавши се теме секуларизације Запада, он је напоменуо да пред хришћанима данас стоји „неодложан и наизглед неостварив задатак извођења савремене, тзв. пост-хришћанске цивилизације из кризе“. „Хришћанске цркве, у првом реду Православна и Римокатоличка, као и древне источне цркве, требале би да се састану и уједине снаге.
Неопходно је да створимо заједницу цркава апостолске традиције, да би заједно разматрали проблеме и изазове савременог свијета“, сматра митрополит Иларион. По његовом мишљењу, требало би оформити и „заједничку неформалну информативну структуру која би обезбјеђивала свјеже и поуздане информације о догађајима који су од пресудног значаја за будућност Цркве и свијета“.
Извор: хттп://www.русија.рс/света-русија/историја-цркве/1836-рпц-критика-на-рацун-западних-земаља.хтмлKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.