Надметање гуслара

С благословом и под покровитељством Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија у Саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици ће се од 24 – 26. октобра одржати 37. фестивал српских гуслара на којем ће наступити 40 најпознатијих мајстора овог древног инструмента из Црне Горе, Србије и Републике Српске.

23.10.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Надметање гуслараС благословом и под покровитељством Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија у Саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици ће се од 24 – 26. октобра одржати 37. фестивал српских гуслара на којем ће наступити 40 најпознатијих мајстора овог древног инструмента из Црне Горе, Србије и Републике Српске.
Фестивал ће се одржати у славу Божју и у част 17 вјекова Миланског едикта и 200 година од рођења Светог Петра Другог Петровића Његоша.
Фестивал ће почети у свечаном духовном академијом у крипти Саборног храма, на којој ће Митрополит Амфилохије поздравити такмичаре, а професор Цетињске Богословије др Будимир Алексић изнети бесједу о Светом Петру Другом, У наставку академије Митрополит Амфилохије ће уручити висока црквена одликовања обновитељу традиције „гусларских утакмица“ 87-годишњем Мирку Добричанину из Београда и народном гуслару Бошку Вујачићу.
Фестивал се завршава у суботу светом архијерејском литургијом после које ће улицама Подгорице кренути Петковданска литија под слоганом: Црногорска част и образ – светиња брака и рађање дјеце. Истога дана у 19 часова у крипти Саборног храма ће бити одржано финално фестивалско такмичење гуслара, са проглашењем побједника.
 Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.