Научници: Торинска плаштаница је аутентична

ТОРИНО, 22. децембра – Група научника из италијанске Националне агенције за нове технологије, енергију и стабилан економски развој објавила је реферат о најновијим истраживањима Торинске плаштанице, изведених у последњих пет година. Њихови резултати могу да ставе тачку на спорове о њеној аутентичности.

22.12.2011. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Научници: Торинска плаштаница је аутентичнаТОРИНО, 22. децембра – Група научника из италијанске Националне агенције за нове технологије, енергију и стабилан економски развој објавила је реферат о најновијим истраживањима Торинске плаштанице, изведених у последњих пет година. Њихови резултати могу да ставе тачку на спорове о њеној аутентичности.
Главно питање истраживања – како је дошло до тога да се појави отисак тела на ланеној тканини, остало је нерешено. И управо то, према реферату, доказује да плаштаница не може да буде средњовековна копија. Научници су истакли хипотезу о томе да се лик на тканини појавио после снажног ултравиолтеног зрачења, при томе толико снажног да до сада у свету не постоји ни један уређај који би могао да генерише зрачење сличне снаге.
Коментар историчара уметности, члана истраживачке комисије Ватикана Јекатерине Синицине-Сантони:
Ватикан сматра да су истраживања Торинске плаштанице у потпуности завршена. Резултати су позитивни: први моменат, плаштаница се датира првим веком после Рођења Христова, она није средњовековна. Други моменат, ми смо доказали потпуно одстуство пигмента, тачније може се говорити да она има нерукотворено порекло. Сви фрагменти које смо пронашли органског су порекла, тачније у датом случају говоримо о крви. Други моменат, контура је резултат осветљења. У Библији је написано да се Исус Христос налазио у плаштаници 40 сати. Истраживања су доказала да се тело које је било у тканини заиста тамо налазило 40 сати. И резултат осветљења, тачније контура коју видимо јесте светлост, и то не ласер: доказали смо да она није ласерског порекла. Може се рећи, како сматра наш руководилац професор Мануела Маринели, да је на 95% плаштаница аутентична, будући да нико не може након 2000 година дати стопостотну гаранцију.
Извор: Глас РусијеKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.