Највећа тајна хришћанске вере

Уколико свим срцем будемо веровали да се у Светој Тајни Евхаристије хлеб и вино заиста претварају у Тело и Крв Христову, оствариће се и на нама драгоцена реч Христова: "Који једе Моје Тијело и пије Моју Крв пребива у Мени и Ја у њему". С Телом и Крвљу Својим улази у нас цео Христос и постаје једно са нама, и ми пребивамо у Њему. Јер се најситније честице, молекули Тела и Крви Његове сједињују са нашом крвљу и долазе до нашег срца, дајући нам вечни живот.

13.12.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

У молитви пре светог причешћа исповедате: "Верујем да је ово само пречисто Тело Твоје и да је ово сама пречасна Крв Твоја". Само они који су се понизили као деца и без икаквог расуђивања прихватају Христове речи за највећу и безусловну истину, добијају од причешћа Светим Тајнама - вечни живот.

А они отуђеници, који су изашли из Цркве, и који верују само у материјално и негирају све духовно, потпуно су неспособни да верују у то да нам се под видом хлеба и вина даје Тело Христово и Крв Његова.

За њих је апостол Павле рекао: "А тјелесни човјек не прима што је од Духа Божијег; јер му је лудост и не може да разумије, јер се то испитује духовно" (1 Кор 2,14). А Света Тајна Тела и Крви Христове је највећа тајна хришћанске вере.

О тој Тајни је Сам Господ наш Исус Христос у Капернаумској синагоги овако говорио:

"Ја сам хљеб живи који сиђе са неба; ако ко једе од овога хљеба живјеће вавијек; и хљеб који ћу Ја дати Тијело је Моје, које ћу дати за живот свијета... Заиста, заиста вам кажем: ако не једете Тијела Сина Човјечијега и не пијете Крви Његове, немате живота у себи. Који једе Моје Тијело и пије Моју Крв у Мени пребива и Ја у њему. Као што ме посла живи Отац, и Ја живим Оца ради; и који једе Мене и он ће живјети Мене ради... који једе хљеб овај живјеће вавијек" (Јн 6;51,53,56-58).

Ове Христове речи су биле толико необичне да чак многи од Његових ученика који су их слушали рекоше: "Ово је тврда бесједа! Ко је може слушати?" (Јн 6,60).

И од тада престадоше да иду за Њим.

Хоћемо ли и ми отићи од Спаситеља нашег?!

Хоћемо ли по сваку цену хтети да у потпуности схватимо велику Христову Свету Тајну?! Никако! Бићемо смирени као деца и усудићемо се да само мало подигнемо крајичак завесе над овом великом Светом Тајном. Уколико нам то пође за руком биће оправдана наша дубока вера у претварање хлеба и вина у Тело и Крв Христову.

Свету Тајну Евхаристије установио је Сам Господ Исус Христос на Тајној Вечери. Он је тада узео хлеб, благословио га, узнео Своме Оцу молитву благодарности, преломио га, и разделио Апостолима Својим рекавши: "Узмите, једите; ово је Тијело Моје које се даје за вас".

Слично овоме, благослови и чашу вином, и пружајућије Апостолима, рече: "Пијте из ње сви; јер је ово Крв Моја Новога Завјета која ће се пролити за многе ради отпуштења гријеха" (види: Мт 26,26-28; Мк 14,22-24; Лк 22,19-20).

Он, Истинити Син Божији, назива Себе Хлебом Живим и Хлебом Живота. Каквог Живота? Наравно, не телесног, јер је за њега потребан само пшенични хлеб, већ хлебом другог живота - вишњег, духовног, вечног. Хлеб који је потребан за тај живот јесте Тело и Крв Његова.

На Тајној Вечери Господ није дао Своје право Богочовечанско Тело и Крв Својим ученицима да једу и пију, већ им је дао освештани хлеб и вино, и рекао им да је то Тело Његово и Крв Његова. И ове дубоко тајанствене речи Његове, ми, као и све речи Христове, прихватамо за безусловну истину.

Он је Себе назвао Хлебом Живота, који је сишао са неба, и хлебом који је Он преломио на вечери Телом Својим, а вино, дато ученицима - истинском Крвљу Својом. И уколико бисмо, причешћујући се, хтели да у освештаном хлебу и вину видимо изглед тела и укус крви, био би то грех неверовања Христовим речима, које су свагда безусловно истините, и не само грех неверја, него и неразумевање, јер је нама непозната истинска суштина Тела Богочовековог, чија су својства нама несумњиво несхватљива, а која су се више пута испољавала приликом његовог јављања Апостолима после Његовог Васкрсења из мртвих.

Трудећи се да проникнемо у тајну претварања евхаристијског хлеба и вина у Тело и Крв Христову не смемо да заборавимо да је Тело Господа Исуса Христа и за Његова живота било не само истински људско, већ и духовно. Христос се помолио Оцу и благословио хлеб и вино, и они постадоше Тело и Крв Његова.

Свештеник који служи Литургију после многих дубоких молитава благосиља хлеб, говорећи: "Претвори хлеб овај у часно Тело Христа Твојега," а благосиљајући вино: "А што је у Чаши овој у часну Крв Христа Твојега".

А потом благосиља истовремено хлеб и вино, призивајући на њих силу и дејство Светог Духа речима: "Претворивши их Духом Твојим Светим. Амин".

И сваки свештеник испуњен вером и страхопоштовањем изговара ове речи са трепетом и дубоким осећањима, јер верује да у том тренутку на Свете Дарове силази Дух Свети и претвара их Својом Боженственом силом у истинско Тело и Крв Христову.

У житију великог преподобног оца нашег Сергија Радоњешког читамо како је једном приликом његов најближи ученик Симон у тренуцима кад је Свети изговарао ове велике речи, видео како је цео Престол и самог преподобног Сергија захватио неки чудан пламен. Он се брзо кретао по Престолу и, окруживши Преподобног са свих страна, овај свети пламен се скупио и ушао у Чашу са Светом Крвљу.

Зар ни ово није довољно јасно? Нека нико од вас не посумња у истинитост претварања хлеба и вина у Тело и Крв Христову! Уколико свим срцем будемо веровали да се у Светој Тајни Евхаристије хлеб и вино заиста претварају у Тело и Крв Христову, оствариће се и на нама драгоцена реч Христова: "Који једе Моје Тијело и пије Моју Крв пребива у Мени и Ја у њему".

С Телом и Крвљу Својим улази у нас цео Христос и постаје једно са нама, и ми пребивамо у Њему. Јер се најситније честице, молекули Тела и Крви Његове сједињују са нашом крвљу и долазе до нашег срца, дајући нам вечни живот.

Давши оне вечери Тело и Крв Своју Апостолима, Господ Исус им заповеди: "Ово чините за Мој спомен". Њима, и искључиво њима - Својим изабраницима, Он је дао власт да служе Божанствену Евхаристију онако као што је Он Сам то управо био учинио. А Апостоли су ову власт, као и власт проповеди Јеванђеља и вршења свих Светих Тајни предали својим наследницима, епископима и свештеницима.

Сви многобројни протестански правци и секте, којима припадају баптисти, евангелисти и адвентисти (суботари), не верују у истинско претварање хлеба и вина у Тело и Крв Христову, и своје такозвано "преламање хлеба" они сматрају само обредом сећања који се обавља да би се испуниле речи: Ово чините за Мој спомен. Међутим, код њих Света Тајна Евхаристије није ни могућа, јер код њих нема јединих законитих служитеља Свете Тајне Евхаристије - епископа и свештеника, којима је дата благодат Светог Духа у Светој Тајни Свештенства, коју ови секташи, такође, одбацују.

Ето, усудио сам се страхом и трепетом да подигнем крајичак завесе над великом светом Тајном Евхаристије. За мене ће бити велика радост ако су моје речи успеле да вам улију дубоко страхопоштовање према овој великој Светој Тајни и веру у њену истинитост.

Завршићу своју беседу речима апостола Павла: "Тако који недостојно једе овај хљеб и пије чашу Господњу, биће крив Тијелу и Крви Господњој. Али, човјек нека испитује себе, и тако од хљеба нека једе и од чаше нека пије; јер који недостојно једе и пије, суд себи једе и пије, не разликујући Тијела Господњега" (1 Кор 11,27-29). Нарочито запамтите ове последње речи Апостола: јер који недостојно једе и пије, суд себи једе и пије.

Са страхом слушајте и речи свештеника које он изговара после освештања хлеба и вина призивањем духа Светога: "Светиња светима!" Зато што ове речи значе да је велика светиња Тела и Крви Христове намењена само светима, онима који су дубоким покајањем у, суштински битној, Светој Тајни Исповести добили разрешење и опроштај својих греха. И увек са послушношћу прихватите забрану вашег духовника да се причестите Светим Тајнама док се дубље не покајете, уколико он сматра да је то потребно због тежине ваших греха, јер је Господ наш Исус Христос дао Својим Апостолима, а преко њих - епископима и свештеницима, власт не само да разрешују људске грехе, него и да их свезују. Амин.

Св. Лука Војно-Јасенецки: Покајање и Свето Причешће
Из књиге "Покајање - пут у Царство Божије", Светигора, Цетиње 2002.Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.