Најтрадиционалнији верници за улазак Србије у ЕУ

Евроинтергације Србије и религија иду руку под руку, сматра чак 62 одсто грађана Србије. Истраживање које су спровели Хришћански културни центар, Фондација Конрад Аденауер и Центар за европске студије показује да улазак Србије у ЕУ највише подржавају традиционални верници, који сматрају да улазак у ЕУ неће угушити верски и национални идентитет. Ово истраживање разбија дугогодишњу предрасуду да је црква негативно утицала на мишљење грађана о ЕУ.

13.12.2011. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Најтрадиционалнији верници за улазак Србије у ЕУ Евроинтергације Србије и религија иду руку под руку, сматра чак 62 одсто грађана Србије. Истраживање које су спровели Хришћански културни центар, Фондација Конрад Аденауер и Центар за европске студије показује да улазак Србије у ЕУ највише подржавају традиционални верници, који сматрају да улазак у ЕУ неће угушити верски и национални идентитет. Ово истраживање разбија дугогодишњу предрасуду да је црква негативно утицала на мишљење грађана о ЕУ.
Декан Богословског факулета Радован Биговић каже да је главна идеја цркве управо да позива на заједништво.
"И да ће Црква подржати све оне институције, појединце и групе који желе сарадњу у повезивању људи и народа. Црква не може да утиче на политичку форму тог повезивања, то је на политичким елитама", рекао је Биговић.
Међутим, анкете које су недавно спорведене међу становницима Србије показују да је евроскептицизам у порасту, а аналитичари се прибојавају да би то могло довести и до јачања национализма.
Београдски муфтија Мустафа Јусуфспахић каже да није дужна да једна тенденција расте друга опада, или обрнуто. "Ми смо грађани Европе, живимо на том континенту. Имамо религије које нам долазе са истока. Европа припада грађанима, а не религијама", каже Јусуфспахић.
Према оцени стручњака црква као институција којој се највише верује могла би да одигра значајну улогу у процесу евроинтеграција Србије.
"Политичари треба да се запитају зашто је то тако, али не смеју да инструментализују цркву, већ да се консултују по неким питањима. Наравно Србија је секуларна држава. Постоји јасна линија између цркве, политике и државе, али истовремено црква је врло важан фактор у земљи", рекао је Хенри Боне председник Фондације Конрад Аденауер.
ЕУ се углавном доживљава као политичка и економска заједница, а како наводе њени представници она је и заједница толеранције и слобода.

извор: вести-онлине.цомKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.