На западу утростручени захтеви за егзорцизмом

Истраживање које је спроведено по одобрењу Ватикана, показало је да су западне земље преплављене све већим бројем „опседнутих“ људи. У њему се наводи да су неки егзорцисти виђали 30 до 50 случајева "опседнутисти" дневно, док се у Италији наводно изврши више од пола милиона егзорцизама годишње.

03.07.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Истраживање 120 италијанских егзорциста које су по одобрењу Ватикана спровели Теолошки факултет и Институт религиозних наука, науке и вере (Ateneo Pontificio Regina Apostolorum), показало је да су западне земље преплављене све већим бројем „опседнутих“ људи. Истраживач Ђузепе Фрау рекао је да су неки егзорцисти виђали 30 до 50 случајева дневно, како извештава "The Times of London".

У Италији има 290 егзорциста, наводи се у студији. Они су навели да су имали недовољну подршку бискупа док су покушавали да ослободе католике од опседнутости демонима. Такође су апеловали на додатну помоћ психолога, који би им помогли да лакше разврстају истински „опседнуте“ од ментално болесних људи.

Сицилијански свештеник Бенигно Палила каже да се потражња за свештеницима обученим за егзорцисте утростручила последњих година, а захтева за извршење егзорцизама у Италији наводно има и више од 500.000 годишње. Он је изразио забринутост због грешака у пракси неискусних свештеника или "самоуких" егзорциста. Експлозивна потражња за егзорцизмом је чак створила тржиште на интернету.

Учесници истраживања ватиканског универзитета тврдили су да се сатанска опседнутост може разликовати по симптомима, укључујући повраћање, необичну физичку снагу и изненадну способност да говоре древне језике као што су латински, хебрејски или арамејски.

Свештеник Ђузепе Бернарди затражио је помоћ од психолога због хистеричне младе жене која је прескакала клупе, нападала калуђере и вређала их на неколико језика, укључујући латински, наводи Тајмс. Женин отац је рекао да је патила од психијатријског проблема, али је њена мајка веровала да је опседнута.

Бернарди је рекао да је сам дошао до психолога, без подршке цркве. На крају је стао на страну мајке и извршио деветочасовни егзорцизам на жени у децембру, што је пријављено као успешно.

Тајмс је такође известио да су егзорцисти били фрустрирани због тога што су морали да спроводе егзорцизам на људима који су били позитивни на ЦОВИД-19. У априлу 2020, италијански надбискуп Карло Марија Вигано позвао је своје колеге свештенство да изврше „масовни егзорцизам“, како би угушили сатанину „безумнију“ током пандемије вируса КОВИД-19. Вигано се иначе противио затварању црквених служби због пандемије ковида.

Папа Фрања је подржао праксу егзорцизма и званично признао Међународно удружење егзорциста још 2014. године, пренео је Асошиејтед прес.

За Фондацију Пријатељ Божији превео: Петар Волков
Извор: russian-faith.comKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.