Ник Вујичић: чувам пар ципела у орману за сваки случај

Бог вас је створио за одређену сврху. Одустајањем од сопствених снова, ограничавате Божију моћ! Не можете ограничити свој живот лишавајући себе Његове љубави! Наш стални циљ је да тежимо да постанемо боља особа, проширимо своје границе и остваримо своје снове. Ако се изнутра плашите, ако се сажаљевате, ограничавате сами себе. Ослобађање себе од страхова и сажаљења је први корак ка циљу. Тако ћете пружити подршку и другима којима је исто тако тешко или чак теже.

14.05.2018. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Ник Вујичић: Видео сам многа чуда Божија, па имам пар ципела у орману за сваки случај!

Ник Вујичић је рођен у Мелбурну у Аустралији, у породици српских исељеника. Мајка је медицинска сестра. Отац је свештеник. Рођен без руку и ногу, има редак генетски поремећај, тетраамелију. Ник је био прво дете са инвалидитетом у Аустралији које је похађало редовну државну школу. Успео је да стекне две факултетске дипломе - једну из рачуноводства, другу из области финансијског планирања. Данас је аутор бестселера, ожењен и има два сина и две кћерке. Ужива у пливању, скејтборду, сурфовању, игрању и писању на рачунару.

- Када сте први пут себи поставили питање: зашто ја, зашто се то мени догодило? И како се то догодило?

Не сећам се тачно када сам престао да схватам себе као дивно и слатко дете, као и свако друго, које воле моји родитељи. Пре тога нисам схватао да сам другачији од других, нисам схватао да ће у мом животу бити много проблема. И ово срећно незнање је било мој благослов. Како сам старио, црте мог тела нису могле да се не одразе на моје размишљање. Једно од највећих изненађења мог детињства била је контрола над мојим сићушним левим стопалом (Ник има привид стопала уместо леве ноге).

Лекари су предложили операцију одвајања прстију како бих могао да их користим да држи оловку, окрећем странице и обављам друге функције. Али до операције никада није дошло. Као дечак, свакодневно сам се молио Богу и говорио: „Господе, дај ми руке и ноге!“, надајући се да ћу се једног јутра пробудити са удовима. Мама и тата су ми чак купили електронске руке, али су биле претешке и нисам могао да их користим.

Са тринаест година сам често мислио да је Бог неправедан и да би могао да ми пружи бар једну руку. Замислите шта бих могао да урадим једном руком! Дуго сам мислио да кад би моје тело било „нормалније“ онда би и мој живот био другачији. Нисам разумео да не треба да будем као сви остали – довољно је да само будем свој, будем син мог оца и пронађем свој позив у животу.

У ком тренутку у животу сте схватили шта је Ваш позив?

Са петнаест година сам се помирио са стањем ствари, замолио сам Бога за опроштај и прихватио Његово вођство. Замолио сам Га да осветли мој пут и да смисао мом животу.

Четири године касније, крстио сам се и почео да причам о својој вери са другим људима. И схватио сам да сам пронашао свој позив. Моја каријера беседника развијала се веома успешно. Неколико година касније десило се нешто неочекивано, још једном ме уверивши у исправност избора. Тада сам срео бебу, баш као и ја, без руку и ногу. Овај састанак ми је дао знак да све радим како треба.

Свака особа има своје недостатке. Како научити да их трансформишемо у врлине? Постоји ли нека формула?

Моји љубазни другови ми нису дали прилику да заборавим да нисам као сви остали. Говорили су да су моје мане веће од мојих врлина. Као тинејџер, често сам размишљао о својој будућности и од тих мисли сам почео да дрхтим. Али ако желите нешто да постигнете у животу и имате посебну жељу за циљем - урадићете то! Хтео сам да будем срећан. А сада сте можда осетили да је срећа која ме обузима резултат дугог путовања. Снажан осећај за смисао живота, наду, веру, љубав и самоприхватање, снагу ума, спремност на промене, снажно срце, спремност на тражење прилика, смисао за хумор, жељу за служењем другим људима.

- Шта су по Вашем схватању инфериорност или ограничене могућности? И да ли уопште постоје?

- Мајка ми је одмах рекла: треба да се играш са нормалном децом, јер си ти исти као и они. Због тога сам јој неизмерно захвалан! Да, нешто ти недостаје, али није ништа страшно. На тај начин ми је мајка помогла да поставим однос према мојим недостацима за цео живот. Није желела да се осећам као несигурна особа, инфериорна особа са инвалидитетом, да бих израстао у стидљивог интроверта. Тек сада схватам да су ми родитељи усадили уверење да имам пуно право да живим без етикета и ограничења. Због свог инвалидитета, схватам да многи људи превише пазе шта други говоре о њима и почињу да се несвесно ограничавају. А моји родитељи ми никада нису дозволили да се кријем иза изговора. Скривање иза етикете је веома примамљиво. Неки људи их користе као изговоре. Други се уздижу изнад њих. Многи од оних који су означени као инвалиди воде активан живот и постижу велики успех. Позивам вас да се издигнете изнад сваког покушаја да ограничите своју слободу и могућности.

- У Вашем раном детињству је био и покушај самоубиства као одраз потпуног очаја. Сваки човек бар једном у животу постави себи питање: зашто ја живим и шта је смисао живота?! Шта бисте саветовали људима који су на ивици живота и смрти? Где бисте им саветовали да се обрате за помоћ, где да траже наду?

У једном тренутку ме је савладало безнађе. Одлучио сам: да бисте прекинули бол, морате окончати сам живот (Ник је са 8 година покушао да се удави у кади). Покушао сам, нисам успео, а након тога сам разговарао са оцем. Убедио ме је да можемо наћи прави пут. Те ноћи ми је отац дао нешто на шта да се ослоним. Још увек нисам разумео како ће се мој живот одвијати, али мој отац је рекао да ће све бити у реду, тако и треба. И даље сам имао лоше дане и ноћи, али сам веровао родитељима, који су ми дали наду.

- Свака особа има ствари које нас обликују. Имали сте родитеље који вас воле као темељ унутрашње снаге. Али немају сви подршку вољених. На пример, сирочад. Реците ми, да ли је у Вашем животу било књига које су Вам помагале? 

Сада, комуницирајући са огромним бројем људи широм света, могу да набрајам имена људи које бих могао да препоручим у недоглед. На почетку сам имао само једну књигу - Библију, а захваљујући томе што је читам већ 20 година, стижу ми нова открића и поуке.

Моји родитељи и ја нисмо могли да замислимо да би мој инвалидитет - мој „терет“ - могао да постане благослов, који ће ми отворити невероватне могућности, омогућавајући ми да се повежем са другим људима, да их подржим, разумем њихов бол и донесем им утеху. Срећу сам пронашао када сам схватио да, упркос својим несавршеностима, и даље могу да будем савршен Ник Вујичић. Бог ме је створио по својим плановима, које је направио за мене лично. Ја сам прави инвалид, али у исто време живим апсолутно пуним животом.

Људи често говоре себи да нису довољно паметни, лепи или талентовани да остваре своје снове. Верујемо у мишљења других људи, ограничавајући сопствене могућности. Шта може бити горе! Бог вас је створио за одређену сврху. Одустајањем од сопствених снова, ограничавате Божију моћ. Не можете ограничити свој живот лишавајући себе Његове љубави! Шта може бити добро у животу инвалида без руку и ногу? Гледајући у мене, људи схватају са чиме сам се суочио, какве сам тешкоће и препреке савладао. Желе да разговарају са мном, црпе инспирацију из мог примера. Они ми дозвољавају да поделим своју веру са њима, да им дам наду, да их инспиришем да схвате да су вољени.

- Људи често пате од депресије. Можда је то због слабости карактера. Да ли је могуће да се обучите да не паднете у депресију? Ако јесте, како?

Веома је важно да схватите сопствену вредност. Ако сте тренутно узнемирени и депресивни, то није ништа посебно. Депресија је знак да желите више од живота него што тренутно имате. И то је добро. Врло често нам животне потешкоће говоре шта заиста треба да будемо.

Имам избор. Имате избор. Можемо живети у разочарењу и осећају ускраћености, доживљавати горчину, бес и чежњу. Међутим, када се суочимо са животним потешкоћама и непријатним људима, можемо да учимо из сопственог искуства, да идемо напред и да преузмемо одговорност за своју срећу.

Ти и ја смо створени да постанемо оно што треба да постанемо! Наш стални циљ је да тежимо да постанемо боља особа, проширимо своје границе и сањамо велике снове. Ако се изнутра плашите, ограничавате се. Ако се сажаљевате, ограничавате се. Ослобађање од страхова и сажаљења је први корак ка успону. Ово ће помоћи вери у себе и своје способности, подршци другима којима је исто тако тешко или чак теже.

- Вера у Бога даје много снаге. Шта је са особом која себе назива атеистом?

Верујем да имам посебан однос са Богом. Видео сам многа чуда Божија, па имам пар ципела у орману за сваки случај. Како подржати атеисту? Само чињеницом да такав мора сам да пронађе оно у шта ће веровати.

- Данас имате светску славу, породицу, жену, четворо прелепе деце, признање и поштовање целог света. Шта је сан, по Вашем мишљењу? А о чему још сања Ник Вујичић данас?

- Сан је савршена слика, то је наша идеја о нашем животу. Можете сањати, желети нешто, али морате и деловати. Визија се рађа и расте из сна. И то је оно што ће вас покретати кроз живот, ма колико вам било тешко. Ја сам срећна особа - моји снови су се остварили.

- Вама се обраћају многи људи са разним болестима, малодушношћу и слично. Тако се осећају чак и лекари и психолози. Како се опорављате од ових састанака?

- Код куће је увек добро. Лудо волим своју породицу и недостају ми. Стога, чим имам слободан минут, трудим се да га проведем са својом породицом. Ово је нешто најбоље што ми се догодило и што ми стално доноси радост и снагу.

За Фондацију Пријатељ Божији превео: Иван Попов
Извор: neinvalid.ruKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.