Организација „Црногорска црква“ је измишљотина

Васељенски патријарх Вартоломеј поручио је у Подгорици да је неприхватљиво и за осуду да нека локална "црква" себе проглашава за аутокефалну. Организација "ЦПЦ" је одговорила увредама на верској и националној основи.

08.10.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Организација „Црногорска црква“ је измишљотинаПОДГОРИЦА – Канонски непризната организација „Црногорска православна црква“ оштро је напала васељенског партијарха Вартоломеја и назвала га Турчином, који је након освештања Саборног храма у Подгорици позвао на јединство православне цркве у Црној Гори и поштовање канона.
Патријарх Вартоломеј је рекао да “нико нема власт да ствара нове православне цркве на простору Црне Горе”.
“Црква није удружење и суд не одређује њено постојање и статус, већ је Христос основао и њом само могу да управљају његови апостоли и њихови наследници, а не било ко који око себе окупи своје присталице и ту организацију назове црквом”, истакао је патријарх Вартоломеј.
Патријарх васељенски је позвао на поштовање канонског поретка, наводећи да је неприхватљиво и за осуду да нека локална црква себе проглашава за аутокефалну.
Потпредседник Савета организације "ЦПЦ" Стево Вучинић казао је да је васељенски патријарх “умишљени ауторитет”.
“Патријарх Вартоломеј умишља да је васељенски ауторитет којем се морају сви покоравати, па захтева беспоговорну послушност и одрицање од властите савести и слободе за рачун београдске патријаршије, која је с његовим претходницима више пута трговала разне томосе о аутокефалности”, рекао је Вучинић за портал Телевизије Црне Горе.
Он је навео да "ЦПЦ" не интересују ставови васељенског партијарха.
“Поручујемо му да се његове компетенције завршавају на границама Турске, чији је држављанин. Вартоломеј треба да зна да нам никада у историји није Турчин решавао црквена питања, па неће ни сада”, казао је Вучинић.
(Тањуг)Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.