О преображавању себе

Највећи успех непријатеља спасења, казују свети Оци, јесте тај што је успео да човека убеди у постојање сутрашњег дана и тако га трајно привезао за навику нечињења. ''Нека, сутра ћу...'' - животни је мото огромног броја људи који не схватају да је наше спасење само сада! Данас је дан нашег спасења, искористимо га!

04.07.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Оно што ми можемо да урадимо јесте да се поправимо од данас. Да сваки од нас који се овдје налази данас обећа пред овим светим празником, пред Христом који страда и који бива вођен на распеће, пред овим гробом оца Јустина: "Господе! Мајко Божија! Свети архангеле Гаврило! Свети оче Јустине! Од данас обећавам да гријех мој који имам у себи, био он тајни или јавни, ја ћу од данас да прекинем са њиме”! А колико гријехова имамо у себи!

Онај који је маловјеран нека обећа данас пред овим светим празником и светим гробом: "Од данас, Господе, нећу више дозволити да дух маловјерја овлада мојом душом, јер хоћу да и ја будем благовјесник твога спасења”.
Онај који има у себи зависти – а ко од нас нема зависти у себи? – нека обећа: "Господе, нећу више завист имати у себи. Завист је брата убила. Завист је братоубилачка. Завист је она која данас убија мој народ, нећу ја тај зли, опаки дух демонски да више носим у себи”.
Онај који има гордости у себи, а сви имамо сваки на свој начин гордост, данас нека обећа: "Од данас, Господе, гледајући Твоје дуготрпљење и Твоје смирење и Твоје служење, јер си дошао не да Ти служе, него да служиш и живот свој полажеш за ближње своје, данас ћу се потрудити да и ја служим, да не тражим да ми служе него да служим и да се жртвујем за ближње своје”.
Онога међу нама који није вјенчан, а можда има таквих , од данас нека обећа Богу: "Под хитно идем послије Васкрса да се вјенчам, нећу да живим у прљавштини блуда и нечистоте, него хоћу да примим вијенце Божије на себе, да освештам заједнички живот мој са мужем, са женом, да и дјеца која се рађају из нашег брака, буду из благословеног коријена”.
Онај који живи у некој прељуби – да не да Бог! – од данас пред Богом нека стане и нека се закуне: "Нећу, Господе, више страстима нижим од себе да робујем, хоћу само теби да служим”; нека данас обећа да прељуба у срцу његовом неће се зачети, а поготово на дјело изаћи.
Онај који живи у блуду био млађи или старији нека се закуне на овом светом гробу, и за овај свети празник: "Господе, Мајко Божија, Ти која си светиња девичанства и чистоте, хоћу да припадам твоме друштву и твојој заједници, да и ја носим то девичанство и ту чистоту у себи и у својој души”; и нека обећа, нек се закуне данас овдје, на овом светом гробу да више неће дозволити да га блуд одводи на њиве гријеха и на њиве глади које трују и које убијају чистоту и тијела и душе и из којих се рађају многи остали гријеси и многе остале несреће.
Онај који је властољубив, било муж или жена, нека данас обећа: "Нећу више властољубљем да трујем своју душу”. Онај који је спреман чешће пута да падне у очајање, да обећа Господу: "Нећу, Господе, да будем у друштву Јуде издајника, који се раскаја и који паде у очајање и изгуби наду у тебе живога Бога.
Нећу са њим да будем, него ћу да будем са пророцима твојим, са апостолима твојим, са мајком твојом, хоћу да будем са мојим оцем Јустином, са исповједником свеправославним Тихоном, Патријархом Руским. Хоћу са њима да будем, ако су они могли и смогли у много тежим приликама да издрже да претрпе да не изгубе свој образ и не падну у очајање хоћу и ја њиховим молитвама да се у томе утврдим”.
И тако редом нека сваки погледа своју душу, и нека сваки погледа свој живот, и нека стане пред лице Пресвете Дјеве и пред лице Господа Дуготрпјељивог, пред његов часни крст и нека сваки од нас измјери свој живот, свој и спољашњи живот и дјела своја, али првјенствено свој унутрашњи живот, своје срце, своју душу, нека измјери том светом мјером данашњих Благовјести и свих светих Божијих људи које данас прослављамо и мјером Часног Крста који обухвата собом и небо, и земљу, и ширине, и дубине, и висине, и у свјетлости Часног Крста, у свјетлости Благовјести Божије, у свјетлости лица тих светих Божијих људи обасјаних Христовом свјетлошћу да измеримо свој живот и што год има у нама нечисто и прљаво што је одступило од Бога, што нас загађује, што нас одваја од заповјести Божијих, што нас отуђује једне од других.
Да се потрудимо сваки макар по један гријех свој, од данас нека пред Богом обећа да ће искоријенити и то ће бити најбољи, најмоћнији, најснажнији наш отпор.
Митрополит црногорско-приморски АмфилохијеKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.