Патријарх Кирил: Савремена цивилизација намеће људима порок

МОСКВА, 23. октобра – Патријарх Московски и целе Русије Кирил сматра да површна религиозност људи није везана само за њихову совјетску атеистичку прошлост, већ и за порочан карактер савременог живота друштва. „Савремена цивилизација, која све више и више постаје цивилизација плотског начела диктира другачији начин живота,“ – рекао је патраијарх Кирил.

27.10.2011. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Патријарх Кирил: Савремена цивилизација намеће људима порокМОСКВА, 23. октобра – Патријарх Московски и целе Русије Кирил сматра да површна религиозност људи није везана само за њихову совјетску атеистичку прошлост, већ и за порочан карактер савременог живота друштва.
„Савремена цивилизација, која све више и више постаје цивилизација плотског начела диктира другачији начин живота,“ – рекао је патраијарх Кирил у једној од емисија телевизијског програма „Реч пастира“, одговарајући на питање због чега многи људи, који номинално припадају Цркви остају далеки од вере.
„Нестаје појам греха, појам личне одговорности. Грех постаје привлачан, у то се улажу колосални напори. Ако се све то преведе у новчани еквивалент тешко је чак и замислити количину материјалних средстава која се улажу у то да би човек живео по закону плоти. Колико кошта само реклама,“ – додао је он.
Поглавар Руске Православне Цркве је изразио забринутост због тога што становник Русије испред телевизијског екрана у просеку проводи пет-шест сати, не добијајући за то време „вакцину за хришћанске вредности“, преноси Синодално информационо одељење.
„На нашој телевизији има и других емисија, али се пропорционало не могу мерити с оном бујицом информација која се обрушава на савременог човека и која не носи у себи било каква указивања на хришћанску, или шире, религиозну одговорност,“ – рекао је патријарх Кирил.
Извор: Православие.РУKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.