Помен дјечацима убијеним у Гораждевцу

Помен дечацима, који су убијени у Гораждевцу пре десет година, Пантелији Дакићу и Ивану Јововићу служен у локалној цркви Пресвете Богородице. За убиство двоје и рањавање четворо српске деце, која су се купала недалеко од села, нико није одговарао.

14.08.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Помен дјечацима убијеним у ГораждевцуПомен дечацима, који су убијени у Гораждевцу пре десет година, Пантелији Дакићу и Ивану Јововићу служен у локалној цркви Пресвете Богородице. За убиство двоје и рањавање четворо српске деце, која су се купала недалеко од села, нико није одговарао.
Навршава се десет година од убиства двоје и рањавања четворо српске деце у Гораждевцу на Косову, а за тај злочин, и поред награде од милион евра и обећања из УНМИК-а да ће „преврнути сваки камен да нађу убице“, нико још није одговарао.
За злочин у селу Гораждавац код Пећи, који се догодио на данашњи дан пре 10 година, нико није одговарао, због чега би УНМНИК и Еулекс требало поново да покрену истрагу и казне одговорне за тај злочин, изјавио је Фонету Богдан Букумирић, који је том приликом и сам тешко рањен.
„Апелујем на међународне институције на Косову да инсистирају на поновном покретању истраге и казне одговорне за тај злочин. Апелујем и на председника Србије, премијера и вицепремијра да се укључе у тај процес. Живим за тај дан када ће они који су починили злочин бити приведени и одговарати за то“, рекао је Букумирић.
Указао је како је овај дан за њега веома тужан, због настрадалих другара, али и оних који су тада рањени.
Подсећа да је међународној заједници на Косову од 2007. године писао у више наврата, са питањем докле се стигло са истрагом, али да је све било без резултата.
„Немогуће је да на тако малом простору не постоји ниједан једини доказ. Да је истрага вођена ваљано, дошло би се до неких доказа. Или неко саботитра истрагу или неко врши пристисак да се ниједан напад на Србе не расветли“, оценио је Букумирић.
Помен убијеним дечацима
У локалној цркви Пресвете Богородице служен је помен убијенима Пантелији Дакићу (12) и Ивану Јововићу (19).
Иван и Пантелија убијени су из аутоматског оружја 13. августа 2003. године док су се купали на Бистрици, а њихови другови Богдан Букумирић (14), Марко Богицевић (12), Драгана Србљак (13) и Ђорде Угреновић (20) тешко су рањени.
Нападачи на српску децу која су се купала на реци 500 метара од центра села, никада нису нађени упркос обећању тадашњег шефа УНМИК полиције да ће „преврнути сваки комад земље како би нашао убице“. Није помогла ни награда од милион евра коју је понудио УНМИК.
УНМИК је после напада у Гораждевцу саопштио да је „непознат број људи из жбуња отворио ватру из ‘калашњикова’ на 50-ак деце и младих, већином Срба из гораждевачке енклаве“.
Косовска полиција је у истрази саслушала 75 сведока, међу којима и рањене у нападу, а претресла је и 100 кућа.
Очеви убијених дечака тврде да се зна ко је пуцао на Ивана и Пантелију и да су то рекли и Кфору.
Еулекс затворио истрагу
Убиство деце осудили су домаћи и страни званичници, а тим поводом одржана је и хитна седница Савета безбедности УН. Еулекс је крајем 2010. године, услед недостатака доказа, затворио истрагу коју је по доласку на Косово преузео од УНМИК-а.
Портпаролка Еулекса Ирина Гудељевић рекла је раније да званично затварање истраге не значи и одустајање од потраге за починиоцима убиства.
„Било која званично обустављена истрага у сваком тренутку може бити поново отворена уколико се тужиоцу доставе нове информације које би потенцијално могле да истрагу покрену напред“, рекла је Гудељевић и додала да истрага представља „велику потешкоћу за тужиластво“, јер се злочин догодио пре много година.
Пошто полицијска истрага није имала резултата и ниједан осумњичени није идентификован, тужилац је одлучио да је затвори, рекла је она и подсетила да је Еулекс стално охрабривао грађане да доставе све информације које би помогле у расветљавању околности у вези са тим страшним злочином.
У Гораждевцу је данас остало око 750 Срба, трећина од броја колико их је било пре 1999. године, а убиство у Гораждевцу се сматра једним од четири највећа злочина над Србима од доласка међународне мисије на Косово и Метохију.
Убице су остале некажњене, као и у три остала злочина – у Старом Грацком, Обилићу и код Подујева. У селу Старо Грацко на њиви је убијено 14 жетелаца, у Облићу породица Столић, а код Подујева страдало је 12 Срба из аутобуса који је дигнут у ваздух, када су ишли на задушнице.
Извор: ртс.рсKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.