Поштујте свештенике

Не осуђујте свога свештеника, не ружите га, не гоните га. За своје грехе он ће одговарати Богу више неголи ви за своје...

14.11.2023. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Поштујте браћо, свештенике своје. Они су слуге Христове и представници апостола Христових. Њихова служба је тешка, њихова одговорност пред Богом огромна. Они се моле Богу за све вас. Они својим рукама и молитвама припремају св. Причешће, којим се ви с Богом сједињујете. Они вас дочекују када се рађате, они вас испраћају кад умирете. Они за вас Богу одговарају. Свети Сава рекао је: ''Ако је свештеник грешан, молитва његова није грешна.'' Не осуђујте свога свештеника, не ружите га, не гоните га. За своје грехе он ће одговарати Богу више неголи ви за своје, јер је свештеник Бога живога. Ако ли га осуђујеш и ружиш, он ће постати још гори.

Поштујте, браћо, свештенике своје. Немојте се правити паметнији у духовним стварима од свештеника. И ако све не твори сто треба творити, по слабости својој, он зна шта треба творити. Питајте га о путу спасења, и слушајте његове речи. Молите га, да вам објасни, и он ће вам објаснити. Ја сам исповедао неке, који су се кајали, што су осуђивали свога свештеника. Свештеник има свој суд и свога судију. И ако греши, знајте, да га казна неће мимоићи. Но немојте му ви бити судија. Он велико бреме носи, и велику одговорност има. Отуда је и његово спасење теже него ваше. Зато вас молим браћо, поштујте свештенике своје.

Св. Владика Николај