Појас пресвете Богородице у Санкт Петербурку

САНКТ ПЕТЕРБУРГ, 24. октобра – Око 200 хиљада људи се поклонило Појасу Пресвете Богородице за вријеме боравка светиње у Санкт Петербургу, саопштио је новинар Итар-Тасса из Новодевичјег манастира у коме је од 20. октобра боравила велика хришћанска светиња.

28.10.2011. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Појас пресвете Богородице у Санкт ПетербуркуСАНКТ ПЕТЕРБУРГ, 24. октобра – Око 200 хиљада људи се поклонило Појасу Пресвете Богородице за вријеме боравка светиње у Санкт Петербургу, саопштио је новинар Итар-Тасса из Новодевичјег манастира у коме је од 20. октобра боравила велика хришћанска светиња.
Непрестано, три дана и три ноћи вишекилометарски ред вјерика се протезао испред манастира. Људи су стајали по 10-15 сати у реду и чекали да се поклоне светињи. За све то вријеме у манастиру је била отворена народна кухиња.
Сестре из обитељи су вјерницима раздале више од један милион појасева који су освештани на Појасу Пресвете Богородице. По молитвама Богородице они помажу код неплодности, приликом рађања и васпитавања дјеце. Свештеници многих цркава и великих петербуршких храмова непрекидно су око светиње служили вечерње, Божанствене литургије, молебане са акатистом Пресветој Богородици. На богослужењима су појали најбољи црквени градски хорови.
Након опроштајне службе у Казањском храму манастира, коју је служило неколико епископа, ковчег са реликвијом светогорског манастира Ватопеда послат је са аеродрома Пулково у Јекатеринбург. Пратили су га грчки монаси на челу са архимандритом Јефремом. „Из прве руке смо се увјерили да вјерни народ Русије свим срцем воли и слави Пресвету Владичицу нашу Богородицу“, казао је опраштајући се с Петрограђанима, отац Јефрем.
Сјеверна престоница Русије је била први руски град који је примио светињу. Светиња ће боравити у дванаест руских градова. Маршрута боравка је: Јекатеринбург, Нориљск, Владивосток, Краснојарск, Дивјејево, Саранск, Самара, Ростов на Дону, Калињинград и Москва, у којој ће светиња боравити од 19. до 23. новембра.
Сагласно византијским изворима, Појас и Риза Мајке Божје кратко прије Њеног Успења предате су двијема благочестивим удовицама и из покољења у покољење чуване су у Палестини. Крајем четвртог вијека, за вријеме цара Источне римске империје, Аркадије, драгоцјени ковчег је пренијет у Константинопољ. Отворен је само једном, почетком десетог вијека. Пред овом светињом се од душевне болести излијечила жена цара Лава Шестог. Послије пада Константинопоља Појас се нашао на Светој Гори.
Извор: Благовест-инфо.РУKomentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.