Права Православних

„Ма колико се прогресивном чинила идеологија, која је усмерена на то да одвоји народ од Бога, она ће довести до катастрофе. То је с немилосрдном прецизношћу показао XX век. То ће показати и будућност, уколико не успемо да покажемо свету, макар у малој мери, да постоји и други пут развоја - развоја по Божијој правди - истакао је протојереј Всеволод Чапљин.

12.12.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Права ПравославнихМа колико се прогресивном чинила идеологија, која је усмерена на то да одвоји народ од Бога, она ће довести до катастрофе. То је с немилосрдном прецизношћу показао XX век - истакао је протојереј Всеволод Чапљин и додао да Русија треба да се развија на освнову хришћанских идеала.
Руска православна црква инсистира на праву верника да утичу на друштвене процесе и државу.
„Верници су грађани државе и противзаконито је не дозвољавати им да учествују у друштвеним процесима који одређују садашњост и будућност земље. То је исто као да се народ одваја од народа“ - изјавио је руководилац Одсека Светог синода РПЦ за односе Цркве и државе протојереј Всеволод Чапљин.
Он сматра да Русија треба да се развија на основу хришћанских идеала. По Чапљиновом мишљењу, хришћани имају право да живе у складу са својом вером и да се управљају према њеним вредносним оријентирима, „да уређују не само црквени, лични или породични, већ и друштвени живот у складу са заповестима Јеванђеља“.
По мишљењу овог свештеника, Русија и друге земље „руског света“ треба да реализују идеал хришћанске државе, који је био реализован у време владавине династије Романов.
„Ма колико се прогресивном чинила идеологија, која је усмерена на то да одвоји народ од Бога, она ће довести до катастрофе. То је с немилосрдном прецизношћу показао XX век. То ће показати и будућност, уколико не успемо да покажемо свету, макар у малој мери, да постоји и други пут развоја - развоја по Божијој правди. То је пут верности моралним вредностима - истакао је отац Всеволод.
Он је убеђен да данас православци и муслимани имају „огроман потенцијал за развој сарадње“ у светлу модерних изазова.
Извор: факти.орг
 Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.