Православна бригада за спасавање бескућника

Московска православна служба за помоћ «Милосрђе», која је спасила од смрзавања више од 35 хиљада бескућника, реорганизује систем рада: уместо аутобуса који је 9 година патролирао Москвом, служба почиње рад с мобилном бригадом која ће спасавати бескућнике у режиму нон-стоп реаговања на позиве бескућника који се смрзавају.

09.11.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Православна бригада за спасавање бескућникаМосковска православна служба за помоћ «Милосрђе» реорганизује систем рада с бескућницима: уместо аутобуса «Милосрђе» који је 9 година патролирао у околини московских железничких и аутобуских станица, служба почиње рад с мобилном бригадом која ће наставити да спасава бескућнике у режиму нон-стоп реаговања на позиве бескућника који се смрзавају. Бригада ће полазити на позиве о бескућницима који се смрзавају у све крајеве Москве, свим данима осим суботе и недеље. О бескућнику који се смрзава може се саопштити у свако време телефоном 8-985-76-44-911. За викенд оператер може да пружи консултације у вези с помоћи бескућницима, између осталог и да дâ контакте других организација које бескућницима пружају хитну помоћ.
«Аутобус «Милосрђе» је први пројекат ове врсте у Москви, - каже руководилац аутобуса, а сад и мобилне бригаде «Милосрђе» ђакон Олег Вишински. – У многоме по угледу на наш аутобус секретаријат за социјалну заштиту Москве је 1009. године покренуо сопствени мобилни пројекат – «Социјална патрола», који се до ове зиме проширио и чини нам се да је спреман да преузме функцију аутобуса.»
Након што мобилна бригада «Милосрђе» узме бескућника у своје возило, он ће бити довежен у аутобус «Социјалне патроле» за сакупљање групе, који дежура код пет московских железничких и аутобуских станица. У случају потребе радници бригаде могу да се заложе за примање бескућника у центар за социјално прилагођавање.
Ако је бескућнику потребна медицинска помоћ, мобилна бригада позива Хитну помоћ и контролише да ли је човек доспео у болницу. Док бескућник буде на лечењу сарадници другог пројекта службе «Милосрђе» - службе за помоћ бескућницима у московским болницама – тражиће пут за његов излазак из кризне ситуације. Радници службе ваде штићеницима документа, траже рођаке, помажу им да нађу посао и да добију духовну подшку, шаљу их кући, помажу им да се сместе у црквене и световне домове. У случају потребе, набављају бескућницима одећу, обућу, штаке и инвалидску технику.
Осим тога, социјални радник службе за помоћ «Милосрђе» и даље прима бескућнике при храму Успења Богородице у Успенској улици (Успенска улица 4).
Аутобус «Милосрђе» је један од 23 пројекта православне службе за помоћ «Милосрђе» који је за 9 година патролирања по московским станицама спасио од смрзавања више од 35 хиљада бескућника. Међу другим пројектима службе «Милосрђе» су: три православна дечја дома, кризни центар «Кућа за маму», сиротиште за усамљена стара лица и др. Свако може да подржи службу поставши Друг милосрђа: мали, али редовни прилози Пријатеља милосрђа обезбеђују непрекидни рад службе.
Извор: православие.ру
 Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.