Прогон свештеника СПЦ у Црној Гори

У Црној Гори у последње три године се врши прогон свештеника Српске православне цркве (СПЦ) - упозорава Протојереј-ставрофор Велибор Џомић, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске,
и оцењује да то није државни пројекат него одлука једног броја министара "које је опила власт".

17.06.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Прогон свештеника СПЦ у Црној ГориУ Црној Гори у последње три године се врши прогон свештеника Српске православне цркве (СПЦ) - упозорава Протојереј-ставрофор Велибор Џомић, координатор Правног савета Митрополије црногорско-приморске,
и оцењује да то није државни пројекат него одлука једног броја министара "које је опила власт".
"Не видим ниједан разлог због кога се у Црној Гори прогони мања група православних свештеника. Реч је о озбиљним, одговорним, образованим породичним људима или монасима и монахињама који годинама и деценијама живе у Црној Гори, али немају црногорско држављанство", каже Џомић у интервјуу Срни.
Он појашњава да су се сви ти људи годинама уредно пријављивали надлежним органима и од њих добијали дозволе за боравак.
"У једном политичком тренутку, тачније када је на чело МУП-а Црне Горе дошао Иван Брајовић, без икаквог разлога захтеви тих свештених и монашких лица су - или одбијани или МУП није одговарао на жалбе", појашњава Џомић.
Према његовим речима, министар Брајовић и слични приказивали су те људе као некакву, наводну, илегалну групу која незаконито борави у Црној Гори. Он прецизира да је кулминација те драме била у фебруару 2012. године, када је за време ванредног стања седморици пљеваљских свештеника наложено да напусте Црну Гору, иако је због снежне мећаве на снази била забрана кретања. Управни суд је поништавао та рјешења МУП-а и ниједно није издржало судску провјеру.
Он сматра да су у питању "острашћени партијски појединци који се, иако критикују фамозне деведесете, понашају као да је сада ступила на снагу резолуција Информбироа" и верује да је неке људе, које је први пут запала министарска функција, занела и обезнанила власт, тако да су помислили да могу да раде шта год хоће, али да се види да, ипак, не може тако.
Џомић пита од када су то свештеници Цркве која је "родила и утврдила Црну Гору" опасни по њену безбедност!?
Уосталом, каже прота подгорички, амерички Стејт департмент већ другу годину заредом у свој извештај о кршењу људских права у 179 држава света уврштава и његов случај.
"Време је да се са тим прекине и да МУП свим свештеницима свих вера дозволи боравак, а да се против свакога ко крши законске прописе покрену поступци у складу са законом", закључио је Џомић у интервјуу Срни.Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.