Пророчки сан Свeтог Јована Кронштатског

Један од дарова Духа Светога онима који су својим животом Њега и задобили, јесте и прозорљивост. Благодатни дар који чини да човек може догледати будуће догађаје. Неретко, будућност им бива откривена и посредством других светих Божијих људи. Такав случај збио се и са Светим Јованом Кронштатским коме се јавио Свети Серафим Саровски описујући му догађаје који ће наступити на крају историје света и човека, што је свети и посведочио оставивши о томе запис.

02.01.2024. Аутор:: Пријатељ Божији 5

Господе, благослови! Ја, многогрешни слуга Јован, јереј Кронштатски, пишем ово Виђење.

Оно што сам видео и што предајем писмено, написао сам својом руком. На ноћ уочи 1. јануара 1908. године, после вечерње молитве, сео сам да мало одахнем за столом. У мојој келији је био полумрак, а пред иконом Мајке Божије је горело кандило. Није прошло ни пола часа, зачуо сам шум. Неко се тихо дотакао мог десног рамена и лаки и тихи, умилни глас рече ми: "Устани, слуго Божији Јоване, пођи са мном!"

Ја сам брзо устао. Преда мном је стајао дивни, чудни старац, блед са седим власима, у мантији и са бројаницама у левој руци. Погледао ме је строго, но очи су му биле умилне и благе. Од страха ја за мало нисам пао, но чудни старац ме је придржао. Руке и ноге су ми дрхтале, хтео сам нешто рећи, али језик ми се није покретао.

Старац ме је прекрстио и мени је постало лако и радосно, и ја сам се прекрстио, такође. Затим је он штапом указао на западну страну зида и тим истим штапом је написао: 191З, 1914, 1917, 1922, 1930, 1933, 1934. година. Одједном, тај зид је нестао и ја сам са старцем пошао по зеленом пољу. Видим, стоји маса крстова; хиљаде, милиони разноврсних: малих, великих, дрвених, камених, гвоздених, бакарних, сребрних и златних. Ишао сам поред тих крстова, прекрстио се и охрабрио да упитам старца какви су то крстови? Он ми је умилно одговорио: "То су они који су за Христа и Реч Божију пострадали!"

Идем даље и видим, читаве реке крви теку у море које се црвени од крви. Од страха сам се ужаснуо и опет запитао чудног старца: "А, што је проливено толико крви?" Он ме погледао и рекао ми: "То је хришћанска крв!"

Затим је старац показао руком на облак. Ја видех масу горећих, јарко ужарених светилника. И гле, они почеше падати на земљу: један, два, три, пет, десет, двадесет... Затим почеше падати у стотинама, све више и више, и сви су горели. Ја сам врло жалио што они нису горели јасно, него су само падали и гасили се, претварајући се у прах и пепео. Старац рече: "Погледај!" И ја видех на облацима само седам светилника, па запитах старца: "Шта то значи?" А, он сагнувши главу рече: "Светилници које ти видиш да падају значе да ће црква пасти у јерес. А седам горyћих светилника што је остало, значи да ће седам цркава Апостолских Саборних остати при крају света."

Опет ми је старац казао: "Погледај!" И гле, ја гледам и видим чудно виђење, анђели су певали: Свјат, Свјат, Свјат Господ Саваот! Велика маса народа са свећама у рукама и радосним, сијајућим лицима ишла је за њима. То су били: кнежеви, патријарси, митрополити, епископи, архимандрити, игумани, схимници, јереји, ђакони, посници, отшелници Христа ради, мирјани, младићи, дечаци, деца... Херувими и серафими су их пратили у небеску, рајску обитељ. Ја сам запитао старца: "Какви су то људи?" Старац као да је знао моју мисао, рече: "Све су то слуге Христове, који су пострадали за свету Христову Саборну и Апостолску Цркву." Ја сам се опет усудио да запитам: "Да ли се и ја могу придружити њима?" Старац рече: "Не. Још је рано эа тебе, стрпи се и причекај!" Опет сам запитао: "Реци ми оче, а откуд деца?" Старац рече: "Та деца су такође пострадала эа Христа од цара Ирода (14 хиљада). А, такође су добила венац од Цара и она безимена деца која су погубљена у утроби своје мајке!" Ја сам се прекрстио: "Какав ће велики и страшни грех бити мајци – неопростиви!"

Идемо даље и улазимо у велики храм. Хтео сам да се прекрстим, али старац ми рече: "Овде је мрзост и запуштење." Видим мрачан и таман храм и у њему мрачан и таман престо. Нема иконостаса пред олтаром. Уместо икона, неки туђи портрети са зверињим лицима и оштрим калпацима, а на престолу није крст него велика звезда и еванђеље са звездом. Смолане свеће горе и прште као дрва. На престолу стоји путир из кога долази страшан смрад и отуда гамижу свакакви гадови: жабе, шкорпије, пауци – страшно је гледати све то. Просфоре су такође са звездом, а пред престолом стоји свештеник у светло црвеној одежди по којој гмижу зелене жабе и пауци. Лице му је страшно и црно као угаљ, очи црвене а из грла иде дим и црни жалци као у осе.

Ах, Господе, како је то страшно гледати. Затим је на престо скочила нека мрска, гадна и безобразна црна жена, сва у црвено обучена, са звездом на челу. Завртела се на престолу, потом крикнула као ноћна сова чији глас се страшно разлегао по читавом храму: "Слобода!" - и стала. А, људи су као безумни почели да трче око престола, радујући се нечему. Викали су, звиждали и певали некакву песму, из почетка тихо, затим јаче, као пси, затим се све претворило у зверско рикање и режање. Одједном бљесну јарка муња и удари силан гром. Земља задрхта и храм се сурва и пропаде у земљу. Престо, свештеник, црвена жена, све се у ковитлацу сурвало у бездан.

Господе, спаси! Гледајући овај страшан призор хладан зној ми је избио по челу и ја сам се прекрстио. Осврнуо сам се и старац се осмехнуо на мене, упитавши: "Јеси ли видео ?" "Видео сам оче. Реци ми шта је то било, тако страшно и ужасно?" Cтарац ми одговори: "Храм, свештеници и људи, то су јеретици, одступници и безбожници који су одступили од Вере Христове и од Свете, Саборне и Апостолске Цркве, и признали јеретичку ново-живообновљеничку цркву која нема благодати Божије. У њој је немогуће ни постити, ни исповедати се, ни примити миропомаэање."

"Господе, спаси мене грешнога, пошаљи ми покајање, смрт хришћанску!", прошапутао сам. Но, старац ме умирио: "Не жалости се", рече. "Моли се Богу!"

Пошли смо даље. Гледам, иде маса људи страшно измучених. У свакога од њих звезда на челу. Они, угледавши нас, повикаше: "Молите се за нас, свети оци, Богу. Нама је врло тешко, и ми сами не можемо! Очеви и мајке нас нису учили эакону Божијем и чак немамо ни име хришћанско. Ми нисмо добили печат дара Духа Светога, него црвени энак!" Ја сам заплакао и пошао за старцем.

"Погледај!", показао ми је старац руком. "Видиш ли?" "Видим брда!" "Не! То је брдо лешева људских, огрезло у крви." Ја сам се прекрстио и упитао старца: "Шта то эначи? Какви су то лешеви?" "То су монаси и монахиње, отшелници и отшелнице, убијени эа Свету Саборну и Апостолску Цркву; који нису хтели да приме антихристов печат него су желели да приме мученички венац и умру эа Христа." Ја сам се молио: "Спаси Господе и помилуј слуге твоје и све хришћане."

Но одједном, старац се окренуо ка северној страни и показао руком: "Гледај!" Погледао сам и видео царски дворац, а около трче животиње разних врста, звери разне величине, аждаје и свакакви гадови који шиште и улазе у дворац и већ су појурили на трон помазаника Николаја Другог. Његово лице је бледо али храбро. Он чита Исусову молитву. Одједном, трон се пољуљао, круна је спала и откотрљала се. Звери су режале, тукле се и давиле помазаника. Растрзале су га, изгазиле, као зли дуси у аду. Одједном, све ово је нестало и ја сам горко заплакао: "Ах, Господе, спаси и помилуј од свакога зла, непријатеља и противника!" Старац ме је узео за раме: "Не плачи! Тако је угодно Богу!".

И рече: "Гледај!" Гледам и видим како се показало бело сијање. С почетка нисам могао разликовати, но затим је постајало све јасније: приступао је невољни помазаник. На глави му венац од зелених листова, а лице бледо и окрвављено, са златним крстићем на врату. Тихо је шаптао молитву. Пришао је и са сузама рекао: "Моли се за мене оче Јоване, и реци свим православним хришћанима да сам умро као мученик, чврсто и храбро за веру Православну и за Свету, Саборну и Апостолску Цркву, пострадао за све хришћане. Реци свим православним пастирима да служе општи братски парастос за све војнике, пострадале на бојном пољу: изгореле у огњу, у мору потопљене, и за мене грешнога и пострадалог. Гроб мој не тражите, њега је тешко наћи. Још молим, моли се за мене оче Јоване, и опрости ми добри пастиру."

Затим се све покрило маглом. Ја сам се прекрстио: "Упокој Господе душу уснулог слуге Твог Николаја! Вечни му спомен!" Господе, како је страшно. Руке и ноге су ми дрхтале, плакао сам. Старац ми је опет рекао: "Не плачи, тако је угодно Господу. Моли се Богу, и још погледај?"

Гле, видим масу људи који се ваљају умирући од глади. Јели су траву, земљу, јели су један другога, а пси су јели лешеве. Свуда страшан смрад, бестидност. Господе спаси нас и у светој Христовој Вери укрепи, јер смо немоћни и слаби без вере. Старац ми опет говори: "Гледај тамо!" И гле, видим читава брда разних књига, малих и великих. Међу тим књигама гмижу смрадни црви који шире страшан задах. Ја сам запитао: "Какве су то књиге, оче?" Он је одговорио: "Безбожне, јеретичке, које заражују све људе света својим богохулним учењем." Старац се крајем свога штапа дотакнуо тих књига и све се претворило у огањ и изгорело до краја. Ветар је разнео пепео. Затим гле, видим цркву око које лежи маса поменика и спискова. Сагнуо сам се и хтео подићи један да прочитам, но старац ми рече да су то поменици и писма која леже при цркви много година, и на које су свештеници заборавили па их не читаjy никада, а уснуле душе траже да се молимо за њих, но нема ко да чита ни да помиње. Ја упитах: "Па, ко ће онда ?" "Анђели!", рече старац. Ја. сам се прекрстио: "Помени Господе душе уснулих слугу Твојих, у Царству Твоме!"

Пошли смо даље. Старац је ишао брзо, тако да сам једва успевао да га стигнем.

Одједном, он се окренуо и рекао: "Погледај!" И, гле, иде гомила људи гоњена страшним бесима који су их немилосрдно тукли и боли дугачким шиљцима, вилама и моткама. "Какви су то људи?", запитао сам старца. "То су они", одговорио је старац, "који су отпали од Вере и од Свете, Саборне и Апостoлске Цркве и примили јеретичку живообновљеничку цркву. То су били епископи, свештеници, ђакони, световњаци, монаси, монахиње који су примили брак и живели развратно. То су били безбожници, врачари, блудници, пијанице, среброљупци, јеретици, одступници од Цркве, сектанти и остали." Они су имали ужасан и страшан изглед: лица црна, из грла им је ишла пена и смрад и страшно су викали. Но, демони су их тукли немилосрдно и гонили их у дубоку провалију. Отуда је излазио смрад, дим, огањ и нечисти мирис. Ја сам се прекрстио: "Избави, Господе, и помилуј!" Страшно је све то виђење.

Затим сам видео како маса народа иде, стари и млади. Сви су били обучени у црвене хаљине и носили су огромну црвену звезду петокраку на чијем сваком углу је седело по дванаест бесова. У средини је седео сам сатана са страшним роговима и крокодилским очима, са лављом гривом, страшним чељустима и великим зубима, а из чељусти је ригао смрдљиву пену. Сав народ је викао: "Проклетством жигосани!".

Затим се појавила маса демона, сви црвени. Жигосали су народ стављajyћи свакоме на чело и руку жиг у виду звезде. Старац рече да је то жиг антихриста. Ја сам се страшно уплашио, прекрстио сам се и прочитао молитву: Да васкрсне Бог ... После тога све је ишчезло као дим.

Старац је ишао брзо и ја сам једва успевао да га пратим. Зауставио се потом и показао ми је на. исток: "Гледај!" - вели. Угледао сам масу народа са радосним лицима у чијим рукама су били крстови, црквени барјаци и cвећe. На средини међу овом масом високо у ваздуху стоји престо са златном царском круном на којој је златним словима написано: За мало времена! Око престола стоје патријарси, митрополити, епископи, свештеници. монаси и монахиње, пустињаци и мирјани. Сви певају: "Слава во вишњих Богу и на земљи мир." Ја сам се прекрстио и заблагодарио Богу.

Одједном, старац је крстолико три пута замахнуо у ваздух. И. гле, ја видех масу лешева и потоке крви. Анђели су летели над телима убијених и једва су успевали да душе хришћанске узносе к Престолу Божјем певајући: Алилуја! Страшно је било гледати све то. Ја сам горко плакао и молио се. Cтарац ме је узео за руку и рекао: "Не плачи! Тако је потребно Господу Богу за наше маловерје и кукавност, ово тако треба да буде. Спаситељ наш Исус Христос је такође пострадао за нас и пролио Своју пречисту крв на крсту. Биће, дакле, још много мученика за Христа и то су они који неће пpимити aнтихристов жиг, но пролиће крв и добити мученички венац.

Затим се старац помолио, три пута се прекрстио према истоку и рекао: "Ево, испунило се пророштво Данилово. Коначна мрзост запуштења." У том часу сам угледао јерусалимски храм на чијем врху је звезда. Око храма се тискају милиони људи који желе да уђу у храм. Ја сам хтео да се прекрстим, али ми је старац опет задржао руку и рекао: "Овде је мрзост запуштења!" Ушли смо у храм у коме је било много народа. По сред храма сам видео престо око кога су у три реда гореле смолане cвећe. На престолу је, обучен у светло црвену порфиру, седео светски управитељ, цар, на чијој глави је била златна круна са брилијантима и звездом. Запитао сам старца ко је то? Он је рекао: "То је антихрист!" Био је високог раста, очи црвене као ужарени угаљ, брада црна као клин, лице свирепо, хитро и лукаво -подобно зверу, нос орловски. Одједном. антихрист устаде на свом престолу и усправи се у целом расту свом. Подиже високо главу и пружи десну руку народу (на прстима су му били нокти као у тигра), па рикну својим зверињим гласом: "Ја сам ваш бог, цар и управитељ! Који не приме мој жиг, смрт им је овде!" Сви су пали на колена, поклонили се и примили жиг на чело.

Но, неки су смело пришли и одједном му снажно узвикнули: "Ми смо хришћани, верујемо у Господа нашег Исуса Христа!" Тада је у тренутку блеснуо мач антихриста и главе хришћанских младића су слетеле. Пролила се крв за веру Христову. Гле, потом доводе девојчице, жене и младу децу. Овде се он још више разгоропадио и зарикао као звер: "Смрт њима! Ти хришћани су моји непријатељи. Смрт њима!" Одмах је следила моментална смрт. Главе су слетале на под и пролила се крв православна по свем храму.

Затим доводе антихристу десетогодишњег дечака да се поклони и говоре: "Падни на колена!" Но, дечак је смело пришао до престола антихристовог и рекао: "Ја сам хришћанин и верујем у Господа нашег Исуса Христа, а ти си пород и слуга сатанин, ти си aнтихрист!" Страшним и дивљим режањем зарежао је на њих: "Смрт!" Сви су пали пред антихристом на колена.

Одједном хиљаде громова је загрмело и хиљаде небеских муња су летеле као огњене стреле тукyћи слуге антихристове. Изненада, једна нajвећа стрела, огњена и крстолика, слетела је са неба и ударила антихриста у главу. Он је узмахнуо руком и пао, док му је круна слетела са главе и распала се у прах. Милиони птица су летели и кљували лешеве нечистих слугу антихристових.

Осетио сам тада да ме је старац ухватио за раме и рекао: "Идемо даље, путем!" Ево, опет видим масу крви до колена, до појаса.! Ох, како је много проливено крви хришћанске! Ту сам се сетио речи из Откровења Јована Богослова: Биће крви коњима до узда! Ах. Боже спаси мене грешнога! На мене је напао велики страх и био сам ни жив ни мртав.

Гле, видим анђели лете и певају: Свјат, Свјат, Свјат Господ! Окренуо сам се, а старац је клечао и молио се. Затим је устао и умиљато ми рекао: "Не жалости се! Брзо, брзо је крај свету, моли се Господу. Он је милостив слугама својим. Нису више преостале године, него сати, и брзо је крај!"

Потом ме је старац благословио и показао рукама на исток. рекавши: "Ја идем ено тамо!" Док сам пао на колена и поклонио му се, видим да се он брзо одваја од земље. Тад сам запитао: "Како је твоје име, чудни старче?" Затим сам јаче повикао: "Свети оче, реци како је твоје свето име?" "Серафим!" -тихо и лако рече он мени.

"А то што си видео напиши и не заборави све то ради Христа."

Одједном као да је над мојом главом ударило велико звоно. Ја сам се пробудио и отворио очи. На челу ми је био хладан зној, а у слепоочницама је ударало. Срце је јако лупало и ноге дрхтале. Учинио сам молитву: "Да воскреснет Бог... Господе прости ме грешног и недостојног раба Твојега Јована. Богу нашем слава. Амин."

Преузето из "Православнаја Рус", бр. 20/517, од 15/28 октобра 1952.
Са руског превео јеромонах Атанасије (Јефтић) на Светој Гори



Komentari (5)

05.01.2024.

Наташа

Господе Исусе Христе, сине Божији, помилуј ме грешну. Господе Исусе Христе, сине Божији, помилуј ме грешну. Господе Исусе Христе, сине Божији помилуј ме грешну. Амин.

Коментариши

02.01.2024.

Lena

Rečeno mu je da su u pitanju sati i minuti a prošle su godine i godine. I tako neko pročita ovo i na dalje da ne pričam. Što je korisno, korisno je za spas i dušu čovekovu ali može i da se mnogo zađe u ovo i eto opet stranputice. Hvala u svakom slučaju za tekst.

Коментариши

02.01.2024.

Мирослав

Слава Богу и свим светитељима. Амин

Коментариши

04.05.2022.

ЉУБИЦА

Слава Теби Господе☦️опрости мени грешној и спаси сав род Хришћански, да живимо живот Православни, да са Твога пута не скренемо☦️Боже и Царе наш, опрости и спаси све билесне, сиромашне, немоћне☦️спаси сву децу од сваке болести, глади, невоље. Спаси сав православни род наш у име молитве СВИХ СВЕТИХ И ТВОЈЕ НЕПОРОЧИВЕ МАЈКЕ И БОГОРОДИЦЕ МАРИЈЕ: па и Стевана, Јована, Станоја, Владимира, Петара, Наталије, Стефана, Марка, Весну, Лидију, Снежану па и мене грешну Љубицу. Слава Ти Господе☦️ и милост☦️ за сав православни род Хришћански☦️Амин☦️

Коментариши

30.04.2022.

Предраг

Слава Теби Боже!

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.