Прослава Видовдана

У помен на страдање Срба и кнеза Лазара Хребељановића у бици на Косову пољу 1389. године, данас се у Србији обележава Видовдан. Председник Србије Томислав Николић у Крушевцу предводи комеморативну церемонију код споменика косовским јунацима. Александар Вучић у Високим Дечанима.

28.06.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Прослава ВидовданаУ помен на страдање Срба и кнеза Лазара Хребељановића у бици на Косову пољу 1389. године, данас се у Србији обележава Видовдан. Председник Србије Томислав Николић у Крушевцу предводи комеморативну церемонију код споменика косовским јунацима. Александар Вучић у Високим Дечанима.
У Србији се обележава Видовдан као помен на страдање Срба и кнеза Лазара Хребељановића у бици против турске војске на Косову пољу 1389. године. Видовдан је државни празник, који се обележава радно.
Председник Томислав Николић предводиће комеморативну церемонију полагања венаца и одавања државних и војних почасти код Споменика косовским јунацима у Крушевцу.
Први потпредседник владе Александар Вучић присуствује обележавању празника у манастиру Високи Дечани на Космету. Вучића су испред манастирске капије дочекали директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Александар Вулин и београдски официр за везу у Приштини Дејан Павићевић.
Литургију у манастиру Високи Дечани служи игуман Сава Јањић.
Централно обележавање Видовдана на Косову и Метохији организовано је у Грачаници.
Патријарх Српске православне цркве Иринеј и епископ рашко - призренски Теодосије служе литургију у Грачаници, а затим на Газиместану парастос српским ратницима страдалим у Косовском боју.
Поводом Видовдана, у Грачаницу је стигло и око 400 људи који су јутрос кренули из северне Косовске Митровице и централне Србије, што је мање него прошле године.
Заменик регионалног директора косовске полицијске службе Ергин Медић рекао је Тањугу да је КПС организовао пратњу за све који су изразили жељу да посете Газиместан, Грачаницу и друге манастире.
''Према нашим информацијама, до пола осам око 400 људи са шест аутобуса и већим бројем комбија И путничких моторних возила је кренуло из северне Митровице, али и централне Сербије пут Газиместана и Грачанице. Сви су стигли до манастира Грачаница без проблема", рекао је Медић.
Он је рекао и да ће број број припадника косовске полиције у региону Митровице бити појачан током данашњег и сутрашњег дана па ће тако бити ангажовано око 260 полицајаца.
Видовдан је државни празник који се радно обележава у спомен на Косовску битку на основу одредаба Закона о државним и другим празницима у Србији, а представља и присећање на погинуле и умрле у свим ратовима.
То је, према мишљењу историографа, важан датум у колективној свести српског народа и један од темеља колективног идентитета.
Посебан значај Видовдан је добио у време стварања нове српске државе, а као званичан државни празник уведен је 1889. на 500 година од Косовског боја. Као национални празник опстао је до краја Другог светског рата.
После Косовске битке тело кнеза Лазара (1329-1389) је сахрањено у манастиру Раваници, а у сеоби Срба под патријархом Арсенијем Чарнојевићем крајем 17. века пренето је у фрушкогорски манастир Врдник. У Раваницу су мошти враћене 1989. године, на 600. годишњицу косовске битке.Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.