Радикални исламисти у Москви - забрињавају

Патријарх московски и целе Русије Кирил забринут је због активности радикалних исламиста у руском главном граду. Он је указао и на случајеве врбовања „словенске омладине” и поред московских џамија и на позивање на „џихад против неверника“ а за последњих 15 година исламисти су убили 6 православних свештеника.

24.12.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Радикални исламисти у Москви - забрињавајуПатријарх московски и целе Русије Кирил забринут је због активности радикалних исламиста у руском главном граду. Он је указао и на случајеве врбовања „словенске омладине” и поред московских џамија и на позивање на „џихад против неверника“а за последњих 15 година исламисти су убили 6 православних свештеника.
„Због повећања у Москви броја имиграната и унутрашњих пресељеника - пре свега из Средње Азије и са Кавказа - порасла је опасност од избијања конфликата на националној основи“ - рекао је руски патријарх на Епархијском скупу у Москви.
Према речима поглавара Руске православне цркве, међу имигрантима није мало оних с радикалним ставовима, „притом, њихово врбовање од стране екстремистичких и терористичких организација се неретко догађа у самој престоници“.
Руски патријарх је указао на појачану пропаганду у том правцу међу словенском омладином, између осталог, у образовним установама, у затворима, на спортским окупљањима, на друштвеним мрежама.
Он је истакао да управо псеудоисламски радикали „изазивају сукобе на националној и верској основи у циљу повећања степена исламофобије, услед чега расте број чланова њихових организација“.
„Према православнима ти радикали понашају се крајње агресивно - у последњих 15 година убили су шест православних свештеника, укључујући московског свештеника Данила Сисојева“ - казао је патријарх Кирил.
Он је указао на случајеве врбовања и поред московских џамија и на позиве на „џихад против неверника“.
„Стварање повољне атмосфере у вези с изградњом џамија на територији с доминантним православним становништвом директно зависи од нивоа међунационалних односа у сваком конкретном месту, од нивоа етничког криминала и тероризма“ - рекао је руски патријарх.
Он је изразио наду да ће се Москва ослободити енклава у којима владају неред и безакоње, да ће се решити проблеми илегалних имиграната и изазивачког понашања дошљака, да ће се стати на пут активностима провокатора и екстремиста.
(факти.орг)
 Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.