Ради привлачења пастве лутерански храм претворен у дискотеку

Стокхолмски храм Свих светих је, увођењем „техно мисе“, од места за уобичајена богослужења претворен у праву дискотеку 90-тих. Паства, притом, није морала да слуша проповеди и молитве, већ само да ђуска. Захваљујући специјалној расвети, богомоља једва да се разликује од ноћног клуба. Лутерански пастори свесрдно подржавају предузете кораке, сматрајући да је то одличан покушај да се код младих пробуди интересовање за религију.

21.11.2011. Аутор:: Пријатељ Божији 0

Ради привлачења пастве лутерански храм претворен у дискотекуСтокхолмски храм Свих светих је, увођењем „техно мисе“, од места за уобичајена богослужења претворен у праву дискотеку 90-тих. Паства, притом, није морала да слуша проповеди и молитве, већ само да ђуска. Захваљујући специјалној расвети, богомоља једва да се разликује од ноћног клуба. Лутерански пастори свесрдно подржавају предузете кораке, сматрајући да је то одличан покушај да се код младих пробуди интересовање за религију.
Оле Идестром је у априлу ове године организовао прву техно мису. И од ситуације уобичајене за недељне службе, када је неколико клупи у храму увек било празно – дошло се до тога да у истом храму није било места где јабука да се спусти; сви људи нису могли ни да уђу, јер је храм био препун. Сада се шведско свештенство унапред припремило за прилив младих гостију, обезбеђујући много више простора за њих. Чињеница да су се сви посетиоци одлично провели, пасторима даје наду да ће бар неко од тих младих људи почети временом да посећује и обичне службе.
У последњих 50 година шведска „црква“ је постала невероватно „напредна“, дозволивши рукополагање жена и хомосексуалаца, који постају и „епископи“.
„Људи кажу да је ово управо то што је потребно шведској цркви“, рекао је Идестром. – Ми смо дужни да учинимо наше службе занимљивим за људе, пре свега за младе генерације које воле такву музику.“ У Шведској се, иначе, организују и хип-хоп мисе, рок мисе и џез мисе. Но, од свих врста музике црква Свих светих је изабрала клупску музику, јер њу у земљи највише воле.
Међутим, упркос таквом „прогресу“, за последњих 10 година број верника Шведске лутеранске цркве је опао за 13%, а број посетилаца традиционалних недељних служби је преполовљен.
Превод са руског: „Борба за веру“
Извор: хттп://www.информ-религ.ру/неwс/детаил.пхп?ИД=2697Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.