Радујте се свагда у Господу

Напор сваке борбе пролази, али победа остаје. Уколико током искушења не окусиш пакао „на кашичицу“, нећеш видети ни благодат Божију. Само обрати пажњу на себе и на своје грехове, и верујем да ћеш наћи више него што очекујеш.

25.12.2022. Аутор:: Пријатељ Божији 1

Радујте се свагда у Господу; опет велим: радујте се. Ваша благост нека буде позната свима људима: Господ је близу.
Не брините  се ни  за  што, него у свему  молитвом и мољењем  са захваљивањем  нека се ваше  молбе Богу  очитују.
И мир Божији, који превазилази сваки ум, сачуваће  ваше срца и ваше  мисли у Христу Исусу. (Филипљанима 4;4,7)

Чедо моје, кушач (ђаво) те посећује да би испитао твоје намере, засноване на твојим предубеђењима. Бори се добрим подвигом мученика. Не плаши се страшног непријатеља наших душа. Чедо моје добро, Христос надгледа твоју борбу. Он допушта кушачу да те узнемирује како би му показао чудо које је Он сатворио у теби одвајајући те од света Својом слатком благодаћу.

Бори се против непријатеља твоје душе и не допусти му да ти узме било шта од онога што ти је у свету несметано крао. Чврсто се супротстави, да би се анђели обрадовали и поскочили од среће што си ти, уз помоћ невидљиве благодати Божије, победио бестелесног ђавола.

Страх који те обузима током ноћи, знај да он долази од кушача. Поразићеш га вером у Бога. Другим речима, мораш помислити да је Бог свуда присутан. У Богу живимо и крећемо се (Дела ап. 17;28) и ништа се не дешава без Божијег допуштења. Чак и ако се нађемо мећу дивљим зверима, Бог је и ту присутан! Нити ђаво, нити дивље звери не могу нам нашкодити ако им Бог није дао власт да то учине.

Зашто бисмо се онда лишавали спасоносне истине о Божијем провиђењу и плашили се, кад не постоји ништа што би требало да нас плаши? Како ми нешто може нашкодити, кад Бог има власт и над ђаволом и над злим човеком, и над свим што ми може нашкодити? И како ће човеков анђео – чувар, који се по промислу Божијем никада не одваја од њега, дозволити да му нешто нашкоди, ако већ од Господа није примио заповест да то допусти?

Буди храбар, чедо моје, и кад тај страх дође на тебе, реци: „Кога ћу се уплашити? Ко може да ми нашкоди, кад над свима влада Бог? Да пођем и долином сена смртнога, нећу се бојати зла; јер си ти са мном, штап Твој и палица Твоја теши ме (Пс. 23;4). Истовремено изговори молитву Исусову и ничега се не плаши. Чврсто веруј у истине вере.

Сматрај да су ти кошмари и немир олуја коју је подигла ђаволска љубомора. Ђаво жели да те заплаши на почетку твог духовног пута, али ти реци: „Ако већ сад на почетку свог пута будем сматрао да та искушења превазилазе моје снаге, како ћу онда издржати до краја?“ На овај начин сатана опитно и вешто твори своје злобне преваре, стварајући тако дугу листу проклетих душа. Ми, међутим, познајемо његове замке на основу опита. На почетку, пут је тежак, али касније долази утеха, радост и узвишена нада у спасење. „Гледајући море живота како се подиже са својим узбурканим таласима искушења, притичем у Твоју мирну луку и вапим Ти: Узнеси мој живот из трулежности, Најмилосрднији!“

Размишљај о смрти. Поћи ћемо у други свет. Како је он леп и блажен! Питам се хоћемо ли и ми обитавати у свету толике лепоте? Непрестано размишљајмо о том најблагословенијем месту, како бисмо били у стању да презремо овај лажни и варљиви свет. Непрестано се моли, чедо моје. Размишљај о својим гресима и излиј вреле сузе, које ће те много утешити. Кад ћутиш и не смејеш се, имаћеш истински плач по Богу.

Олује и затишја, рат и мир, здравље и болест, добитак и губитак – карактеристични су за пут сваке душе. Крај овог пута је смрт. Дакле, благословена душо, немој се обесхрабрити на путу свог спасења. Заједно ћемо корачати овим путем и помагати једно другом. Благодат Божија, која исцељује слабости и допуњава недостатке, биће са нама, окружујући наше слабе помисли и помазујући нас смирењем, док од Сведржитеља не дође заповест да своје тело оставимо овде, а да душу узнесемо на небеса.

Благословено моје чедо, радуј се љубављу нашег доброг Бога који, као најприврженији Отац, тако добро брине о нама, чак и када нас премудро кажњава ради спасења наших душа.

Много пута смо обесхрабрени неким искушењем, не схватајући да нам се ништа лоше не може догодити ако Небески Отац не допусти да се деси посредством Његовог промисла, а због увећања нашег духовног знања. Бог неће пустити да на други свет оду духовно непосвећени људи, него мудри и верни људи, који су опитом проучили демоне и били победници над разноликим греховима.

Буди одважан у борби, чедо моје! Преко многих невоља и искушења прећи ћемо море овог овдашњег живота да бисмо досегли мирну луку оног блаженог живота који неће имати ни крај, ни невоље, ни опасности. Чврсто држимо кормило целомудрености, како бисмо заобишли препреке страшног пакла.

Бог жели оне који се боре да Га подражавају, подносећи највеће патње Његове љубави ради, јер на тај начин показују да Га заиста љубе. Љубав сваког човека и то, колико он воли Бога, уистину се открива једино током искушења.

Чеда моја, наш Исус жели да имамо савршену љубав према Њему. Другачије речено, две љубави се не могу сместити у једно исто срце. Не можете служити Богу и мамону (Мт. 6;24). Ми Му стога морамо дати чисто и нелицемерно срце, како би нам Он заузврат дао Своје, пренепорочно божанско срце.

Старац Јефрем Филотејски и Аризонски

 

 Komentari (1)

26.12.2022.

Дијана

Слава Богу! Истинито, охрабрујуће, утјешно!

Коментариши


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.