РПЦ позвала расколнике на помирење

После векова раскола, борбе, анатема, изгубљених живота, подељеног народа, Руска Православна Црква дефинитивно је за јавну расправу издала нацрт документа о мерама лечења последица раскола из XВИИ века.

19.09.2013. Аутор:: Пријатељ Божији 0

РПЦ позвала расколнике на помирењеПосле векова раскола, борбе, анатема, изгубљених живота, подељеног народа, Руска Православна Црква дефинитивно је за јавну расправу издала нацрт документа о мерама лечења последица раскола из XВИИ века.
Синод Руске Православне Цркве је припремио и издао, за јавну расправу, нацрт документа о мерама превазилажења и лечења расколничких последица из XВИИ века, као и развиће процеса уједињења страообредника са Руском православном црквом, изјавио је у петак агенцији РИА Новости, заменик директора управе Московске Патријаршије, архимандрит Сава (Тутунов).
„Велики број припадника Руске Православне Цпкве и дан данас држи стари обред. Има такође и оних верника који су одвојени од Руске Православне Цркве, а желе да се уједине са њом. Нажалост, до данас, за ово друго постоје значајне разлике у црквено-правној пракси. Потребна је канонска једнообразност. У вези тога се и појавио такав документ, односно, нацрт документа“, – рекао је Тутунов.
Синод званичне цркве повукао је 1929. године клетву са старовераца изречену на Великом московском сабору 1667. године и признао да стари обреди, такође, омогућавају спас људских душа. Ово је поновио и Архијерејски сабор Руске Православне Цркве 1971. године. Следујући и даље овој теми узајамног односа са старообредништвом, коју је обрађивао и помесни Сабор 1988 и архијерејски Сабор 2004 године. Нажалост, то је остало без резултата у зближавању старовераца и званичне цркве, због дуготрајног и укорењеног раскола.
Посебно, како је објашњено у нацрту документа, сви верници који су крштени као присталице било које старообредне групе (или огранка, а има их више: као рецимо поповци и беспоповци) поново се сједињују са Руском Православном Цпквом кроз свету тајну миропомазања – без потребе за поновним крштењем. Црква такође признаје старообредне-староверске монашке завете, у којима су били верници до уласка у Руску Православну Цркву, као и црквени брак (венчање) парова који су се венчали у староверском обреду.
Према нацрту документа, архијерејима, у чијим се епархијама налазе старообредничке-староверске (или јединоверске) парохије, преопоручено је да активније учествују у њиховом литургијском животу.
(Фонд Стратешке Културе)Komentari (0)


Оставите Ваш коментар:

Ваш коментар је стављен у ред за преглед од стране администратора сајта и биће објављен након одобрења.